Commodo heeft zijn eigen buitenaardse genre gecreëerd

Sheffield als thuisbasis hebben, weinig interviews geven en alles doen behalve één ding; je limiteren tot één genre. De Engelse producer Dominic Tarasek doet eigenlijk gewoon waar hij zin in heeft. De ene keer een grimeproductie, de andere keer een dubstepbeat en het kan zomaar zijn dat hij de dag erna zin heeft om een bass heavy hiphopbeat te slaan en in zijn hoofd een mc op hoort spitten om die vervolgens ook daadwerkelijk uit te nodigen. Aanstaande zaterdag staat hij op A Festival Downtown in Rotterdam, dus we namen hem alvast even onder de loep.

Dubstep, UK bass, hiphop, grime… Het zijn termen waar Commodo een hekel aan heeft. Zijn muziek is niet in een hokje te plaatsen, dus dat gaan we ook niet proberen. Het heeft in ieder geval vaak een elektronische feel, maar is toch sample-based, waardoor het meestal een rauw randje krijgt. Wanneer je over zijn SoundCloud-pagina scrollt, kom je van alles tegen; het nummer Space Ca$h bijvoorbeeld, dat klinkt als het resultaat van een snufje triphop, een paar theelepels dubstep en een lichte trapsaus samen in de blender. Met de dubbele b-kant van die single liet hij in 2013 al horen welke kant dubstep volgens hem heen moest en waar het ook daadwerkelijk naartoe is gegaan; een organischer en rauwer geluid dan ooit tevoren. Diepe bassen en spacey breaks zijn inclusief.

Nee, dan zijn op het uit Bristol afkomstige label Black Acre uitgebrachte single Set It Straight, een samenwerking met rapper Rocks FOE, die net als zijn track met JME (!) een grimey gevoel met zich meebrengt. Toch hebben al deze tracks één ding gemeen; de Commodo-sound. En die is niet eens altijd hoorbaar, meer voelbaar. Zijn liefde voor obscure jazz en prog, die hij het liefst van vinyl sampled, sijpelt altijd door de tracks heen. Tegelijkertijd klinkt het alsof de muziek niet van deze wereld komt, soms zelfs uit een ander sterrenstelsel. De producer is niet bang om te experimenteren en is naast muzikant ook nog eens dj; zijn sets zitten vol met technische hoogstandjes, wazige effecten en buitenaardse sounds. Waar anders dan in WORM kun je hem beter checken? Bass Odyssey en Mindtrick Records presenteren een avond tijdens A Festival Downtown waar hij te zien, te horen én te voelen is, naast onder meer Walton, Overlook en Jahua.

Tickets voor het programma in WORM zijn te koop via deze link.

Geplaatst door bowie op 6 oktober 2017