Column: Zes in de morgen popo aan m’n deur #yolo

Daar interviewde een student van de school voor journalistiek me pas over. Of er nou meer van die dingen zijn die je normaal op je hippe websites aanklikt, of hooguit uittypt, maar die je dan ineens live uitschreeuwt in de niet-digitale wereld. Ik vroeg wat rond op Twitter. LOL!, natuurlijk. En +1, tweette men massaal. Wat ik natuurlijk niet begreep, maar het had iets met Google te maken. Ik verwissel intussen even het lint van mijn typemachine.

 

Ineens twitterde iemand ook YOLO!, maar neen, dat is er geen, kon ik gelijk bijdehand terugtweeten, want dat is gewoon een kreet uit een gezellig liedje van Drake. #yolo is vervolgens wel heel populair geworden op Twitter, met hashtag ervoor ook, maar dat is wat anders. YOLO zeggen of typen is voor mijn gevoel al weer net zo passé als ‘mieters’ of ‘Sport in Beeld’ zeggen, maar toch bellen journalisten me nog steeds heel vaak op over you only live once. En of dat nou ook niet iets zegt over De Jeugd van Tegenwoordig, want vroeger zaten wij ouwe lullen de hele dag alleen maar boven onze schoolboeken. Met ijsbloemen op de ruiten. En alleen op zaterdag een schaaltje chips. Geen idee, ik ben geen socioloog of psycholoog, en volgens mij heeft De Jeugd van Tegenwoordig geen tijd voor lang leve de lol en het juist ook zwaar, met aangescherpte examennormen en nauwelijks een studiebeurs. En Danny Brown. Maar wat ik intussen ook dacht: wat tof dat een rapkreet ook populair werd om te typen. Zijn er nou meer van die rapkreten die heel goed bruikbaar zijn in andere situaties?

 

Gangsta Rap Made Me Do It is mijn favoriet. Maar die is dan ook afkomstig van mijn all time favourite mc Ice Cube. In het nummer klaagt Cube juist dat alles wat hij doet gelijk verbonden wordt met gangstarap. Gangstarap heeft namelijk overal een verderfelijke invloed op, vindt de bange buitenwereld. Onzin. Bij mij thuis werkt gangstarap juist motiverend. En heeft het overal een goede invloed op. Mijn ingenieus bereide ovenschotel met venkel en kippenvleugels uit de Margriet Lentespecial fotografeer ik natuurlijk om er de blits mee te maken op Facebook. Maar is intussen mede mogelijk gemaakt door gangstarap: Gangsta rap made me do it post ik als onderschrift. Binnenkort ga ik ook op naailes om zelf jurken te leren maken. Ik denk niet dat ik er erg goed in ben, maar ik heb alvast een leuke hashtag voor de twitterfoto van mijn eerste homemade dress (iets met geborduurde N.W.A.-logo’s aan de voorkant en Freedom Got An AK op de achterkant ofzo); Gangsta rap made me do it. Finally de lamp in de gang opgehangen en de vulslang van de verwarming gevonden? Gangsta rap made me do it op de familiegroepsapp. Eindelijk het woord ‘kroon’ afgemaakt voor het woordenboek? Gangsta rap made me do it mailen naar de baas. En, ik ben nu ook weer aan mijn proefschrift bezig, wat lastig en niet zo leuk is, maar als het toch afkomt, weet ik al wat mijn motto voorin het boek wordt … juist ja. Nu Ice Cube en WC nog als paranimfen zien te regelen.

 

Van al die stress krijg ik overal pijn, maar de mens lijdt intussen het meest door het lijden dat hij vreest, een waarheid als een koe, en een oldskool spreekwoord. Misschien kan Sticks die uitdrukking eens pimpen op paarsekrokodillentranen.nl. Toen ik pas weer dacht dat mijn vage RSI-klachten eigenlijk wezen op die zeldzame schoudertumor die ik in de diepste krochten van het internet vond, ging ik maar even naar de dokter. Ook met mijn 99 andere problemen. Maar gelukkig heb ik geen lift. De dokter zei met een kalme stem dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken. I ain’t worried about nothin’! wilde ik gelijk stoer zeggen. En als je die zin eenmaal uitgesproken hebt, al is het in je hoofd, is er geen stoppen meer aan. 
Ridin’ round with that work, strapped up with that Nina (got to), Bad bitches with me, molly and Aquafina, Money don’t mean nothing, niggas don’t feel you when they see you, My whole ’hood love me! Het viel me bijna tegen dat de dokter niet even meedeed, op zijn minst als back-up mc. En ik ben natuurlijk voor meer Marokkanen, maar French Montana haat ik met een hartgrondige passie. Als ik een kolenhok zou hebben en een wat akeliger persoonlijkheid, zou ik iedereen die een lied van French aanheft op een been in dat hok zetten.
Als je behoort tot mijn generatie, zeur je natuurlijk over moderne rap. Meestal niet omdat je er echt wat van weet, want je hebt helemaal geen tijd om je in alle moderne rap te verdiepen. Maar je weet intussen wel dat het sowieso niks is natuurlijk. Maar sorry, French Montana vind ik echt niks. Doe eens fokkin normaal ofzo!, denk ik dan. Dat hoorde ik I Am Aisha pas zingen op een bijeenkomst over Algemeen Cool Nederlands. En sindsdien zit die opzwepende line onwrikbaar vast in mijn hoofd. Hiphop the musical, het lukt me maar niet om Joop te bereiken, maar ik wil er nog steeds mee door. Doe eens fuckin normaal ofzo zou ik, als ik Joop was, dan eigenlijk juist uit die hiphopsetting willen halen, en in Toren C: De musical willen gebruiken. Dat ineens de office manager tegen de bedeesde accountant losbarst, in een kantoortuin met veel gele post-its en frankeermachines: Ben je brutaal ofzo. Heb ik wat van je aan ofzo. Doe eens fokkin’ normaal ofzo. Je bent asociaal en het staat me niet aan ofzo. Doe eens fokkin’ normaal ofzo. Nu wil ie flashen met z’n doekoe.

 

Intussen krijg ik een appje, niet van Joop, maar wel van een vriendin.
Omg je weet echt niet wat er vanmorgen gebeurde. – Nou wat dan? – Ik word zo wakker en wat denk je. – Nou?? – Ik werd wakker in een nieuwe Bugatti!

 

Ik ben er weer ingetuind. ‘Zes in de morgen popo aan m’n deur’ is een leuke oldskoolvariant die ik zelf vaak gebruik om mijn vrienden wakker te appen.

Na het werk pak ik haar terug. He ga je nog wat doen vanavond? – G’en of niet G’en dat is de vraag. Gangstaleanen als de toren van Pisa. Broers voor hoeren, want ik rol met mijn klootzakkende ghettokornuiten. En we hebben koekjes. Maar ik ben garandeerd sukkelvrij. En ik heb een zwembad vol met alcohol. En ik ga erin duiken. Denkend aan alle O’s op mijn bankrekening. En schiet eens op met mijn verdomde massage. Party and bullshit weetjewel. Je kan me daarna vinden in de club. Fles vol met bubbels. #yolo.

Geplaatst door bowie op 22 mei 2014