Column: Rappers, ruil die knoppendrukker in voor een échte dj!

Ik kijk al geruime tijd met lede ogen aan hoe de producer de plek van de dj heeft ingenomen tijdens liveshows. De afgelopen editie van Definitie van Hiphop was voor mij de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

In nagenoeg alle liveshows fungeerde de producer van desbetreffende live-act als ‘dj’ of beter gezegd als ‘knoppendrukker’. Ik ben een groot voorstander voor meer erkenning van de persoon achter de beats, maar laten we eerlijk zijn, het podium is hier niet de goede plek voor.

De gemiddelde producer on stage drukt alleen maar op een paar knoppen en heeft de uitstraling van een zoutzak. Kortom, er is geen meerwaarde. Het kan nog altijd erger natuurlijk. Wat dacht je van de persoon achter de knoppen waarvan het onduidelijk is wat zijn relatie met de rapper is. Als je niet beter zou weten, kan het ook een willekeurige toeschouwer zijn die vijf minuten voor aanvang is gevraagd om plaats te nemen achter de ‘dj-tafel’.

En eigenlijk maakt het ook niet uit wie er staat, want iedereen kan het. Als je geen meerwaarde ziet in een goede dj, pak het dan op z’n minst op een ludieke manier aan. Zet je vader of moeder achter de knoppen of je broertje van 12. De entertainmentwaarde ligt dan sowieso al een stuk hoger dan wat je nu bij een willekeurige hiphopshow ziet (uitzonderingen daargelaten).

Een dj wordt niet voor niets een ‘backbone’ genoemd.

Je hebt toffe beats en je kan goed rappen, check. Zonder overtuigende liveshow ben je nog steeds nergens want mensen willen geëntertaind worden. Dat laatste wordt steeds vaker vergeten terwijl het allemaal geen hogere wiskunde is. Een dj wordt niet voor niets een ‘backbone’ genoemd. Iemand waarop je te allen tijde kan terugvallen en iemand die de rapper moeiteloos aanvoelt.

Met de huidige techniek en wat oefening kan je de basistechniek van het dj’en vrij snel onder de knie krijgen. Voeg daar nog wat live beatmaking aan toe en je bent zeker van toegevoegde waarde. Ondanks dat een nieuwe dj-lichting in Nederland voorlopig achterwege blijft, zijn er nog genoeg gruwelijke dj’s die je show een flinke boost geven.

Dus om alle rappers in Nederland een handje te helpen, hierbij een shortlist van dj’s die je moet checken. Niet alleen je eigen show wordt beter, ook het ambacht dj’en komt weer in de picture. Want laten we wel zijn: zonder dj was hiphop anno 2014 nooit zo groot geworden.

Dus bij deze een shout out naar de echte dj’s van Nederland (en vul vooral aan als je iemand mist in het lijstje…):

Abstract
Aisek
Broky B
Cut Nice
Daan
DBS
DC Real
DNA
DNS
Dr. Moon
Edzon
Eniless
EZD
Fader
Fonk
Frankie Boxcutta
Frankie Sticks
Friss
FS Green
Git Hyper
Irie
Kid Sundance
Krylon
Kypski
Mace
Mass
Mista Sweet
Mixturess
Native
Nikes
Optimus
Propo ‘88
Psix
Rachi
Rockid
Salesman
Sir Sore
Snelle Jelle
Sueside
SP
Th’Acquisition
The Flexican
TLM
Turne
Vic Crezée
Vindictiv
Y’skid

Geplaatst door bowie op 2 januari 2015