Column: Holland in da Hood

Ik las de laatste zin nog eens na en dacht dat het misschien lag aan het drinkgelag en slaapgebrek na Hiphop in Duketown, maar het stond er écht. Los Angeles als place to be voor de hiphopscene. Alle moed zakte direct deep down in m’n Nikes, want zelfs een mongool weet dat je daarvoor niet in L.A., maar in New York moet zijn. Tenzij je natuurlijk de West Coast scene in kaart wil brengen, wat niet uit te sluiten valt met Holland in da Hood, dat qua programmatitel alleen al lachwekkend klinkt.

Ik las de laatste zin nog eens na en dacht dat het misschien lag aan het drinkgelag en slaapgebrek na Hiphop in Duketown, maar het stond er écht. Los Angeles als place to be voor de hiphopscene. Alle moed zakte direct deep down in m’n Nikes, want zelfs een mongool weet dat je daarvoor niet in L.A., maar in New York moet zijn. Tenzij je natuurlijk de West Coast scene in kaart wil brengen, wat niet uit te sluiten valt met Holland in da Hood, dat qua programmatitel alleen al lachwekkend klinkt.

  

In eerste instantie hield ik ook nog rekening met een hoax, aangezien de standaard media het item (nog) niet opgepikt hebben. Ik besloot dus om wat research te plegen en te bellen naar RTL waar ik na een paar minuten doorverbonden werd met de persvoorlichtster. Klopt het dat RTL5 komend najaar met het nieuwe programma Holland in da Hood komt? Persvoorlichtster: “Dat is nog niet zeker. We zijn het momenteel aan het overwegen en pas als het rond is, zullen we dat naar buiten toe communiceren. Ik kan er dus verder nog niets over zeggen.” Deze week verscheen de programma-aankondiging al op sommige sites, maar het is dus allemaal nog niet officieel? Persvoorlichtster: “Nee, we zijn aan het uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, dus ik kan daar nog niets zinnigs over zeggen.” Weet u al wel wie het programma gaat presenteren als het er komt? Persvoorlichtster: “Nee, ook daar kan ik nog geen mededelingen over doen.” Weet ik even genoeg. Bedankt.

Persvoorlichters. Je hebt er zelden wat aan. Of ze wimpelen je af door zo vaak mogelijk te zeggen dat ze “er nog geen mededelingen over kunnen doen”, of ze sturen je van het kastje naar de muur of ze laten in hun paranoia richting pers slechts mondjesmaat wat los. Maar goed, laten we er voor het gemak maar even vanuit gaan dat Holland in da Hood dit najaar gewoon op de buis te zien zal zijn en de info van eerdergenoemde medianieuwssite erbij halen. Daarin staat dat het doel van RTL5 is om na succesvolle shows als Oh Oh Cherso en Echte Meisjes in de Jungle weer wat realitysterren te creëren en een nieuw kijkcijferkanon te lanceren. Holland in da Hood wil dus nieuwe realitysterren maken van hiphopkids.

Een absurd slecht idee, maar het is níet geheel uitgesloten dat de zender gaat scoren met zo’n show, want na alle treurigheid en platvloersheid van eerdergenoemde programma’s zullen er genoeg kijkers zijn die nieuwsgierig zijn naar nog meer leeghoofdigheid, omdat ze zelf ook het IQ van een zak aardappelen hebben. Bovendien zullen er qua kandidaten altijd wel hiphopkids te vinden zijn die beroemd willen worden om niks, met hun kop op tv willen en hun paar maanden faam mee willen pakken. Ik hoop natuurlijk stiekem dat het programma genadeloos gaat floppen en voorspel nu alvast de ene na de andere wannabe rapper en gangster in de show. Neppe gasten die een beetje tof komen doen en met een bandana om hun hoofd even de hood komen representen. Of een paar slicke hiphopdudes tussen een paar straatgasten met wat hiphopsletjes erbij. Zolang het maar scoort.

In een week waarin PVV’er Martin Bosma al met het bizarre voorstel kwam dat Radio 2 meer Nederlandstalige muziek (ook Nederlandstalige hiphop?) moet gaan draaien, kan dit nieuws over Holland in da Hood er ook nog wel bij. Het ligt dus voor de hand dat het programma zich vooral gaat associëren met West Coast hiphop aangezien ze L.A. als uitgangspunt nemen. Dat betekent onherroepelijk dat er kandidaten mee zullen doen die zich de nieuwe 2Pac of Snoop Dogg wanen en denken dat ze verstand van hiphop hebben. Onder de aankondiging van het programma las ik welgeteld vijf lezersreacties die allemaal negatief waren. Ze varieerden van: “Dit gaat zo fout floppen, beetje van die Bijlmer gangsters die hun leven vergooien, daar zit toch geen hond op te wachten” tot “Moet jij eens opletten hoeveel losers naar dit programma kijken, je zag het toch met Oh Oh Cherso, zelfde stront.” Heerlijk ongenuanceerde reacties.

Ik ben benieuwd wie Holland in da Hood gaat presenteren. Dennis Weening met Bridget Maasland? Quintis Ristie? Die deden namelijk ook Oh Oh Cherso en Echte Meisjes in de Jungle. Of wordt het een volslagen onbekende of uitgerangeerde rapper die zichzelf schaamteloos voor lul gaat zetten? Het wordt hoe dan ook naar alle waarschijnlijkheid een programma waar elke zichzelf respecterende hiphopliefhebber straks met plaatsvervangende schaamte naar gaat kijken. Als die al niet na vijf minuten afhaakt. En het zal vanzelfsprekend alle vooroordelen die er van buitenaf over hiphop heersen (gewelddadig, dom, bitches & money) nogmaals bevestigen.

Holland in da Hood gaat geproduceerd worden door Eyeworks, want als ‘Arnie’ geld ruikt, maakt het ook allemaal geen hol meer uit of een programma inhoudelijk goed is. Waar op de publieke omroep qua hiphop nog een zekere kwaliteitsnorm verwacht mag worden, kun je bij de commerciële zenders doorgaans terecht voor schaamteloos slechte shows, zeker als er al vergelijkingen met Oh Oh Cherso gemaakt worden. Hiphop op de publieke omroep? Oké, URBNN op BNN kon beter, maar was ook weer niet dramatisch slecht, terwijl Ali B op Volle Toeren bij de TROS qua inhoud, formule en kijkcijfers een succes was.

We zullen het wellicht in het najaar allemaal gaan zien áls Holland in da Hood daadwerkelijk op je beeldscherm te ontvangen is. Mocht het uiteindelijk allemaal niet doorgaan, dan zul je er onherroepelijk ook niets meer over horen in de media en sterft Holland in da Hood al in deze embryonale fase een stille dood. Dan hebben we dus alleen deze column nog. Maar stiekem ben ik toch benieuwd wat voor leedvermaak ons te wachten staat als Holland in da Hood in het najaar tóch van start gaat.

Geplaatst door bowie op 4 juli 2011