Column: Hiphop heeft Hilversum niet nodig

Gisteren verscheen op 3VOOR12 een artikel van Atze de Vrieze over hiphop op de radio. Of eigenlijk: het gebrek aan hiphop op de radio. Een lang, maar zeker interessant stuk waarin diverse mensen uit de industrie aan het woord komen en een poging gedaan wordt te verklaren waarom YouTube-hits van rappers niet zomaar op de radio komen.

Een uitgebreide analyse op het stuk sla ik effe over, dat mogen anderen doen. Na het lezen van het stuk dacht ik wel: je kunt twee dingen doen. Of heel boos worden op Hilversum, the powers that be en alle Giel Beelens die geen moer van hiphopmuziek – laat staan de cultuur – snappen. Of je schouders ophalen en iets hebben van: ‘Fok Hilversum’. Ik koos voor het laatste.

Hiphop is bij uitstek een jongerencultuur, met rapmuziek als populairste element. Hiphop is een cultuur van do it yourself, ondernemen, je creatief uiten, rebelleren, maar ook gewoon lomp feesten, zuipen en smoken. Daarbij omarmen jongeren razendsnel nieuwe media en laten ze sneller dan volwassenen traditionele media zoals radio links liggen.

Het is dan ook niet gek dat hiphop online sterk vertegenwoordigd is. Door de technologische ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar en de opkomst van sociale media worden rappers online bekend. Ze kunnen zelf hun eigen fanbase opbouwen via YouTube en Instagram en hebben al honderdduizenden views en volgers te pakken voordat Hilversum ook maar hun naam kan spellen.

Natuurlijk kan ik me de frustratie voorstellen wanneer je als artiest streeft naar meer aandacht en erkenning bij een breder publiek. En niet geheel onbelangrijk: de positieve financiële gevolgen die daar mogelijk mee gepaard gaan. En ja, misschien moeten zenders als 3FM gezien hun functie als publieke zender én de populariteit van hiphop meer aandacht eraan besteden.

Als hiphopliefhebber kan ik me er echter niet druk om maken. Ik luister de hiphop die ik wil, waar en wanneer ik dat wil. Daar heb ik geen radio voor nodig, maar YouTube, Soundcloud, Spotify, websites en blogs. Laat Hilversum met hun 3FM, 538 en weet-ik-veel-welke-zenders-nog-meer het lekker uitzoeken. We don’t need them.

Check trouwens hier en hier rake reacties van Tim Beumers en SEVDALIZA

Geplaatst door Rik Spruijt op 7 januari 2015