Column: “Cause ain’t no such things as half way crooks!”

Vorig weekend vierde Mobb Deep de verjaardag van hun classic The Infamous uit 1995. De grimmige sfeer van de New Yorkse straten wordt, ondanks onderlinge strubbelingen binnen het duo, ook nog altijd live uitgevoerd op diverse podia over de hele wereld. Onlangs kondigde Appelsap Mobb Deep aan als een van de headliners van de jubileumeditie aankomende augustus. Havoc en Prodigy zullen in Amsterdam hun tweede album integraal spelen. Op papier ziet dat er geweldig uit, maar hoe blij moeten de Appelsap- en Mobb Deepfans daarmee werkelijk zijn? Mijn ervaringen met Mobb Deep live on stage zijn niet om over naar huis te schrijven, maar ik probeerde het.

Mijn eerste Mobb Deep ervaring was er eigenlijk eentje die velen met me delen: een no-show. Ergens rond de release van Amerikaz Nightmare moet dat geweest zijn. Een jaar en twee handtekeningen onder een G-Unit Records contract later, werden Prodigy & Havoc net als o.a. D12, Obie Trice en Flipsyde, aangekondigd als special guests bij het Eminem & 50 Cent concert in de Amsterdam ArenA. Helaas besloot Eminem nét na de bekendmaking van de tour zijn pillenverslaving op te voeren tot standje ‘duizelingwekkend’, dus ging ook die show niet door. Gelukkig deed 50 Cent later in 2005 tóch een grote tournee en stond hij met zijn toenmalige G-Unit roster (Lloyd Banks, Tony Yayo, Young Buck, de inmiddels door iedereen vergeten Olivia én de kersverse signees M.O.P. en Mobb Deep) in Ahoy. De superster pakte alle shine en Mobb Deep mocht slechts drie tracks doen, waarvan één de toen net uitgebrachte remix van Outta Control was. Al met al nog geen Mobb Deep-show, dus.

Het jaar erop zou het dan echt moeten gebeuren. Op een half uurtje rijden van huis zou Mobb Deep met Alchemist in de zomer van 2006 een show komen geven in de Effenaar. Hoe dat afliep? Met een bericht op de website van het Eindhovense poppodium: ‘Wegens een filmdeal is de show van Mobb Deep helaas afgelast, maar er komt een vervangende datum in het najaar.’ En ja, die kwam er ook echt. Weken naartoe geleefd, tóch werd er wéér een stokje voor gestoken door de mannen zelf. Het bericht op de Effenaar website luidde dit keer:

‘Helaas is het Mobb Deep wederom niet gelukt om op het vliegtuig naar Europa te stappen. Gelukkig zal Pharaohe Monch (de fantastische maker van de kneiterhit Simon Says) tegen een sterk gereduceerde entree van € 14,50 er vanavond toch nog een vet hiphop feestje van bouwen.’

Tussendoor was er ook nog een Mobb Deep show in de Melkweg in Amsterdam, waarbij Prodigy niet eens kwam opdraven en Havoc maar bleef schreeuwen: “Make some noise for our brother Prodigy, I want that he can hear you!” Na 20 minuten dat soort kreten aangehoord te hebben, ben ik met heel veel anderen mijn geld terug gaan halen aan de kassa van de Melkweg. En na een complete afgelasting van de 20 year anniversary tour in 2013 heb ik besloten nooit meer een Mobb Deep kaartje te kopen. Zo heb ik hun optreden in 2014 in de Melkweg compleet aan mij voorbij laten gaan en werden ze, tot mijn verbazing, vorig jaar wél aangekondigd voor een optreden op Openair Frauenfeld. Schijnbaar moet het een hele toffe show geweest zijn; ik was er niet bij aanwezig door een helse onweersbui die op dat moment over het Zwitserse dal raasde. Ik hoor wel eens dat muziek van Mobb Deep het beste tot zijn recht komt tijdens een regenbui die op het raam tikt terwijl je veilig binnen zit, maar dit was toch net effe andere koek. Opnieuw een Mobb Deep show gemist. Tja, Quiet Storm, zeggen ze dan. Hopelijk wordt het bij Appelsap een legendarische show, want dat verdienen de Nederlandse fans het meest van alle Mobb Deep fans (of zullen we ze gewoon #Mobbsters noemen, dat doen ze zelf namelijk ook op internet) ter wereld.

Geplaatst door bowie op 4 mei 2015