Column: 2012 wordt het jaar van Groningen

La Caution tijdens Eurosonic 2007 (Pic: Listig)

Iedereen die zichzelf serieus neemt als het gaat om muziek, reist tijdens deze week af naar Groningen om zijn eigen voorspellingen te maken qua nieuw opkomend talent. Als hiphopliefhebber woonachtend in Groningen vind ik het een leuk schouwspel. Zittend met een pilsje en de bijbehorende peuk zit ik strategisch opgesteld op een muurtje toe te kijken hoe iedereen van kroeg naar kroeg rent om de volgende ‘nieuwe sensatie op muziekgebied’ te zien. Een vreemd fenomeen om te aanschouwen.

Sinds een aantal jaar vind je op Eurosonic/Noorderslag ook Hiphop. In 2007 al hostte HIJS bijvoorbeeld een eigen podium  Waar voorheen de hiphop op het festival uit andere steden kwam, staat er dit jaar een aantal acts voor wie het om een thuiswedstrijd gaat. De namen komen uit de Groningerscene zelf. Een scene die zichzelf nog altijd aan het ontwikkelen is. Sinds de tijden van de Zombi Squad is er wat dat betreft weinig veranderd. Een kleine, maar leuke scene afgeschermd van de rest van Nederland. De Zombi’s zelf hebben destijds veel bereikt. Ze gingen dankzij hun muziek niet alleen Europa door, maar zorgden ook altijd voor een nieuwe generatie. Naarmate hiphop in Nederland weer populairder werd, sloten steeds meer mensen in Groningen zich aan bij de hiphop liefhebbende club. Het resultaat na een groot aantal jaren: Groningen is nog altijd aanwezig … Steeds meer komen mensen uit de verschillende elementen samen om te bouwen aan een sterke en gezellige hiphopscene. Zelfs de gemeente erkent dit momenteel en de support komt soms uit onverwachte hoeken. Een groot aantal hiphop/urban organisaties hebben de handen ineengeslagen en met hulp van GroenLinks en de gemeenteraad gaat er dit jaar gekeken worden hoe te werken aan een kweekvijver voor nieuw talent.

Dope D.O.D. tijdens de GPVNL finale 2009 (Pic: Joël Frijhoff)

Gezien de uiteenlopende talenten is het moeilijk te zeggen wat momenteel het belangrijkste hiphop exportproduct van de Ghosttown is. Ik kan vol trots zeggen dat Dope D.O.D. erg goed bezig is. De mix van grimey-dubstep-drum ’n bass-hiphop zet momenteel heel de wereld op zijn kop en als je een jaar geleden al vond dat de mannen een dikke liveshow neer kunnen zetten, moet je die gasten nu eens zien. Na een tour met Korn en Limp Bizkit kan er gerust gezegd worden dat de show staat als een huis. Jay blijft naar mijn mening één van de hardste Nederlandse MC’s die in het Engels rapt, maar ook Dopey en Skits zijn in een paar jaar tijd enorm gegroeid.

Daarnaast is er uiteraard Kraan. Of Crane … Alex. De meningen binnen hiphopland zijn verdeeld als het gaat om deze voormalig judokampioen, in medialand wordt hij in ieder geval erkend. Hij heeft het hart van Giel Beelen gestolen en is ondertussen vaste gast in zijn programma. De presentator nodigde Kraantje Mammie zelfs al eens uit in de studio om de “Geile Goedemorgen” in te spreken. Kraantje Mammie deed dit overigens zo nonchalant professioneel dat het niet moeilijk na te gaan is van wie de rapper het charismatische voorkomen heeft als het gaat om liveshows. Kraan timmert hard aan de weg en ook in 2012 gaat de CraneCampaign vrolijk door: zijn album is net uit en de recensies van zijn show op Noorderslag waren positief.

Pic door Roendy Hooi

Naast de bovengenoemde is in G-city nog een groot aantal anderen bezig om hiphop te representen. DJ Irie dropte afgelopen week een dope nieuwe videoscratch sessie. Als je als turntablist alles al gedaan hebt, ga je op zoek naar een nieuwe uitdaging. Met het videoscratchen heeft Irie het gevonden. De geruchten in Groningen gaan dat hij zijn Serato en andere apparatuur afgelopen week tijdelijk aan de kant heeft gezet om weer ouderwets met vinyl te spelen. Oude gewoontes leer je niet zomaar af.

Verder lopen er in Groningen een shitload aan producers rond die al jaren goed werk leveren. Noisia produceerde natuurlijk Crane en werkten al eens samen met KRS-1. De boys maken onderdeel uit van Jay-Z’s Roc Nation en doen nog altijd hun Huilende Rappers gimmick er sporadisch naast. Daarnaast kijken de Vinyl Frontiers verder dan alleen Nederland en produceren de heren voor bijvoorbeeld Redlight Boogie/SugaCane, Muneshine, Maffew Ragazino en J Sands. En ook de BBoys staan niet stil. Sinds Mad Stylez en de LekkerLauw Crew is het al een tijdje stil als het gaat om dansend Groningen, maar met de komst van de 1984 Posse gaat hier wellicht verandering in komen. Nieuw en opkomend talent wordt een goede solide basis bijgebracht door middel van onder andere workshops door nationale en internationale dansers.

Zombi Squad tijdens Boemklatch In Je Smoel 2006

En de Zombi Squad? Nog altijd represent. Ze stonden in 2005 al eens op Hip Hop Kemp en zullen dit jaar weer afreizen naar Tsjechië om daar Dope D.O.D. en Kraantje te supporten die beide in 2012 op het festival te zien zijn. Verder kom je de Zombi’s vooral tegen om, met sigaar en al, nieuwe initiatieven te steunen. In sommige gevallen wordt hierbij zomaar de mic opgeraapt om te laten zien dat ze het niet verleerd zijn. Hiphop in Groningen is langzamerhand aan het unite-en met als resultaat dat de stad in 2012 momenteel hiphop in een houdgreep heeft. Kom halen dan!?

Geplaatst door bowie op 20 januari 2012