Christov & Reggy Lines – Orgeldrank

Na de banger Klootzakken op Reggy’s laatste wapenfeit De Malaise hebben Reggy Lines en Christov de handen ineengeslagen voor een volledig album. Op Orgeldrank geeft Christov de maat aan waarop Reggy Lines gal kan spuwen over het leven. Reggy is zich ervan bewust dat hij “een ouwe chagrijn” is, zoals hij zegt in een a capella op het nummer Glas in Lood. Een analyse van de teksten van de mc maakt duidelijk dat hij niet door een roze bril naar de wereld kijkt.

Integendeel. Reggy Lines beklaagt zich over het geldwezen (zangerig op Geldwolven: “Geld regeert, geld is heilig. Maar ons geld; nergens veilig”) en de controlerende macht (op Fiasco: “de wouten vertrouwen we niet en van die blauwe rouwbrieven houden we niet”). De stijl die Christov hanteert sluit naadloos aan op de teksten. Met een uitgesproken voorkeur voor sinistere samples (Mappen VolOorlog) gecombineerd met stoffige kicks en drums versterkt de Brabantse beatmaker het grimmige plaatje. Voor de featurings geldt hetzelfde: de mc’s die Reggy Lines bijstaan op Orgeldrank komen qua stijl vrijwel overeen. De cynische en rauwe raps van ondermeer Oostblok Joe (“we zijn geen BN’ers maar BM’ers: Bekende Mongolen”) en Ciph Barker (“de code is dat loyaliteit nooit uit de mode is”) zijn kenmerkend. Het album is dus zowel qua producties als qua vocalen een harmonieus product.

Reggy Lines windt geen doekjes om zijn chagrijn en dat maakt hem tot een aimabele klager. De mc hangt niet de prediker uit: als een volkszanger schetst hij zijn visie. Het is wel zo sportief dat Reggy en Christov tezamen ook hun panacee tegen dit leed meegeven aan de luisteraar: “beats in een mappie, lines in een boekie, tracks zonder hookie”. Het tweetal laat merken dat ze het tof vinden om een blik bier open te trekken en samen toffe hiphop te maken. Al sluit Reggy Lines een carrièreswitch niet uit. “Als Rae die Cuban Linx niet had gedropt… Was ik the Chef geweest”, aldus de conclusie die Reggy trekt aan het einde de laatste Skit, de schets van zijn illustere kooktaferelen. Om het rauw te houden kan Reggy – onder het genot van haute cuisine – beter blijven brainstormen met Christov;Orgeldrank is een prima album met de flavour van back in the days.

Orgeldrank is nu uit en te koop op http://www.brabantlowlife.nl

01. Kraaijenmars (beat Christov) 
02. Fiasco (beat Christov & Royal with Cheese)
03. Bars & Baarden (beat Christov)
04. Mappen vol (met Ashes & Remindazz) (beat Christov)
05. Twee Emmers (met Oostblok Joe) (beat Christov)
06. Skit 
07. Oorlog (beat Christov)
08. Casa non Grata (met Ciph Barker) (beat Christov)
09. Spionaties (met Vaak Vier) (beat Christov & Royal with Cheese)
10. Skit (beat Christov)
11. Glas in Lood (met Ciph Barker) (beat Christov & Royal with Cheese)
12. Trappenhuis Slang (met Vaak Vier & Ciph Barker & Oostblok Joe & Royal with Cheese & Ashes & Remindazz) (beat Christov)
13. Geldwolven (beat Christov)
14. Outro (beat Christov)