Che Lingo vertegenwoordigt Londen tijdens het Get Loose Festival in Rotterdam

Over tweeënhalve week is het zover: live hiphop keert terug naar Rotterdam met het Get Loose Festival! Op zondag 24 juni staat het Afrikaanderplein in het teken van alles wat met hiphop te maken heeft; live shows, graff, spoken word en dj-sets. En om het af te toppen heel wat Rotterdams soul food om een goede bodem te leggen. De line-up bestaat voor 90% uit acts uit de havenstad, maar er prijkt ook een Engelsman op de poster; Che Lingo. Mocht je geen idee hebben wie dat is, wordt het hoog tijd voor een kennismaking.

Che Lingo is een mc uit het zuidwesten van Londen, die begon met optreden in jeugdhonken in Clapham Junction. Hij werkte jarenlang hard om aan zijn performance-skills en bouwde, zeker in de Engelse hoofdstad, een vaste aanhang op. Daarnaast bracht hij de afgelopen jaren ook zeer fijne muziek uit, die almaar beter werd. Zijn debuut-mixtape Trillingo kwam terecht op DatPiff, HoodMixtapes et cetera, maar werd nog niet echt breed opgepikt, maar Che Lingo bleef knokken voor een eigen plaats in de scene.

Op zijn EP’s Risk Is Proof en Better Versions ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. De eerlijkheid, openheid en kwetsbaarheid in zijn raps dringen bij je door, zeker op zijn nieuwste wapenfeit, de EP Charisma die hij eerder dit jaar uitbracht. “Je kunt zien wanneer een artiest niet echt is”, zegt hij daarover tegen Noisey UK. “Je ziet het wanneer ze gewoon doen wat ze wordt verteld, het ‘juiste’ doen in plaats van dingen te zeggen die er toe doen. Charisma komt van het vertellen wat er voor jóu toe doet, snap je? Dit gaat over jezelf blootgeven; vrijheid is eng, ik ben een fragiel persoon, zwarte vrouwen zijn de sociaal meest ondergewaardeerde vrouwen op aarde. Dat soort dingen. Dat zijn feiten.”

Op Charisma brengt hij een blend van hiphop, jazz, jaren 90-west coast en een knipoog naar de Londense grime, maar hij doet op elke track waar hij voor staat. “Kwetsbaarheid zorgt voor groei. Dat is precies wat ik met deze EP wil laten zien. Ik ben niet bang om te zeggen wat er in mijn gedachten speelt en ik ben niet bang om risico’s te nemen voor iets waarvan ik weet dat het mijn carrière een boost kan geven.”

Zijn beste optreden was volgens hem zijn show in Les Bain in Parijs, waar hij voor 300+ mensen stond. “Mensen kwamen achteraf naar me toe met zoveel liefde, en citeerden de lyrics die hen raakten. Sommige waren zelfs geroerd.” Che Lingo heeft nog geen idee hoe turned-up Rotterdam kan gaan tijdens hiphopshows, maar heeft hoe dan ook zin om zijn nieuwe materiaal ten gehore te brengen. “Ik ben ready om mijn charisma te tonen. Met deze EP én live.”

Naast Che Lingo staat er een delegatie rappers uit Rotterdam (en de rest van Nederland) klaar om te rocken tijdens Get Loose. Onder meer Hef, Winne, Murda, Fresku, Noizboiz en WatWatIs treden op. Alle info lees je op de website.

Geplaatst door bowie op 6 juni 2018