C-Mon & Kypski – Coke Feel1Vibe The Mixtape

En wat komt er behalve een cd bij kijken? Inderdaad een feest in de befaamde ‘Now & Wow in Rotterdam’. Het lijkt me een goed concept om de artiesten die op de mixtape staan ook uit te nodigen voor de platenlabel release, maar dat zou helaas niet gebeuren. De avond was niet groots maar Dizzee Rascal ,MJ Cole met livezangeres wat heel dope was en C-Mon & Kypski konden het niveau aan. De grootste tegenvaller van de avond was ?uestlove die ‘gewoon’ plaatjes draaide.

De nummers die voor deze mixtape worden gebruikt komen uit de platenkast van deze twee muzikanten.
Een betere opening voor een mixtape kan je niet hebben als je al met de titel ’What’s happening’ begint. Als luisteraar is dit een aanzet om je koptelefoon op te zetten verstand op 0 en luisteren maar! Het voelt heerlijk aan als je de overgang voelt van het eerste nummer naar het tweede nummer. Waarbij Abdominal heerlijk los gaat en DJ Format zijn beat vol laat blazen, en waarbij ze het nummer heerlijk afsluiten met ‘check the way my main man handles the vinyl’.

De overgang naar Sounds Defect gaat opbouwend de juiste richting in. Een heerlijk nummer waar de blazers het initiatief nemen en de funk je eigenlijk niet verlaat.
Van een instrumentaal nummer naar een nummer van The Perceptionists ft. Humpty Hump, een track waar sommige mensen nog een leuke boodschap uit kunnen vinden. Carrière zoekers? Ook druk bezig met het uitzoeken van wat je in de toekomst gaat doen na je examens? Luister maar naar dit nummer.

Waarna Pete Philly & Percuisit het volgende nummer Respect kicken. Het nummer stond al op het Mindstate album wat ik grijs heb gedraaid en eigenlijk geen ‘nieuwe’ aanvulling is voor de mixtape, maar wel erg toepasselijk qua tekst en muziek.
Dat C-Mon & Kypski uit Nederland komen is duidelijk, maar de mixtape neigt soms naar het Nederlands toe. Van beats tot aan het volgende nummer, namelijk.
Bergendy – Jelszo: love szeretet! Ze heeft het over liefde, maar meer kan ik er ook niet uithalen, maar een leuk nummer om er ff tussendoor te horen maar niet echt toepasselijk bij het concept.

Na het nummer volgt het Amerikaans/Nederlands product Foreign Exchange – Let’s move. Een soulvol nummer waarbij de MC vol over de beat heengaat. Het is weer een tijdje geleden dat ik een MC ‘on-beat’ hoor, waardoor de muziek en de boodschap duidelijker en voller overkomen. Het is duidelijk een knipoog naar de Boombap toe. Waarna DJ Format met Little bit of soul een instrumentaal laat lopen waarbij je eigen fantasie te werk kan laten gaan. Het is eigenlijk een intro voor het volgend nummer, namelijk van Fab 5 Freddy met Change le beat. Waarom het nummer in het Frans is? Waarom een vrouw zingt en waarom ik niets hoor van Fab 5 Freddy? Ik heb geen flauw idee, maar het is wel jammer dat ik juist deze man niet hoor op deze tape.

Van Frankrijk naar Zweden vanwege Looptroop met het nummer Feel so good. Een heerlijk feel-good nummer zoals er wel meerdere van staan op deze mixtape. Het nummer blijft in je hoofd zitten en de boodschap is duidelijk.
Het gevoel van de cd komt ook bij dit nummer goed uit de verf, het zijn namelijk People Under The Stairs met Hang Loose. Een heerlijk ‘rap basketball’ nummer. Zonder een lach naar het nummer luisteren is eigenlijk taboe. Dit nummer bewijst eigenlijk dat het overbrengen van het ‘oldskool’ gevoel, boodschap en ritme daar nog steeds is. Of het nummer nou gaat over het los hangen van je bokser of het los hangen van je petje. Je eigen gevoel beslist hoe je het opneemt.

Na dit los hangend gevoel komt Ty met The groovement pt. 1&2 om de hoek kijken. Deze man flowt als een bootje die dobbert op een mooie blauwe oceaan ergens in de tropen. De funky boodschap en track is een heerlijke toevoeging op dit album. Dit nummer is een van de hoogtepunten.

Na deze funky track vloeit de mixtape over in een nummer van C-Mon feat. Lilian Vieira met Sintetica. Een nummer waarbij je eigenlijk niet stil kan staan. Het Braziliaans gevoel komt naar boven, waarbij je eigenlijk denkt aan zomercarnaval. Want dit zou een knaller kunnen zijn. De boodschap is onduidelijk maar het past wel goed bij de sfeer van de tape.
Na de exotische muziek gaat the tape verder met The Herbaliser met het nummer Gadget funk. Een kale elektronische funk beat, anders kan ik het niet omschrijven. Maar ook bij dit nummer kan je niet stil bij blijven staan.

Na de elektro funk volgt het remix nummer van Nobody Beats the Drum RMX met als titel What’s happening? Een instrumental die volgens mij voor beweegbaar Nederland is gemaakt, want ook op dit nummer blijf je geen moment op stil staan.

Als afsluiter volgt het nummer van C-mon & Kypski met Shitty bum. Het nummer past precies in de rode lijn van het album. Het is een heerlijke afsluiter.

C-mon & Kypski hebben een heerlijke hedendaagse funky mixtape uitgebracht. Waarbij dansplezier en een glimlach voorop staan. Een zomers album, waar de hiphop niet uitspat. Maar waar de hip en de hop samen de funk vormen.

Meer info: http://www.c-monandkypski.nl & http://www.supertracks.nl

Tracklist:
01. C-Mon & Kypski – What’s happening?
02. DJ Format feat. Abdominal – Rap machine
03. Sound Defects – Standing 8 w/ kypski scratching
04. The Perceptionists ft. Humpty Hump – Career finder
05. Pete Philly and Perquisite – Respect
06. Bergendy – Jelszo: love szeretet!
07. Foreign Exchange – Let’s move
08. DJ Format – Little bit of soul
09. Fab 5 Freddy – Change le beat
10. Looptroop – Feel so good
11. People Under The Stairs – Hang loose
12. Ty – The groovement pt. 1&2
13. C-Mon feat. Lilian Vieira – Sintetica
14. The Herbaliser – Gadget funk
15. What’s happening? Nobody Beats the Drum RMX
16. C-mon & Kypski – Shitty bum

Geplaatst door bowie op 10 juli 2005