Brusselse kogels, orchestrale trap en hondenvoer in onze playlist!

Wat werden onze oren verwend de afgelopen tijd, met heerlijke albums, EP’s en tapes vanuit alle lagen van de hiphopscene. We pikten de krenten voor je uit de spreekwoordelijke pap, en gooiden die bijelkaar in onze playlist. Dat levert weer twintig HIJS-picks op. Drie lichten we er uit, de rest moet je helemaal zelf ontdekken. Cheers!

23CRW – Bullets

Toen we voor de eerste keer op play drukten bij Bullets, wisten we niets over 23CRW. Niet wie het zijn, niet hoeveel personen erin zitten, niet waar ze vandaan komen en niet wat ze maken. Aan al die onzekerheid kwam al snel een einde, want toen na enkele seconden in de track de beat dropte, begonnen we spontaan van alles tegen muren en door ramen te kinkelen. De bureaulamp? Gone. De televisie? Ligt buiten. En dat door hun eerste release als crew.

Wat overblijft na 3 minuten en 8 seconden? Een visuele ravage en een audio-leegte. Én een drang om opnieuw te beginnen met de opgefokte bassen, felle samples en duizelingwekkende en tweetalige raps. Om terug te komen op de vragen aan het begin: 23CRW zijn vijf vrienden uit het Belgisiche Asse, onder de rook van Brussel. Drie rappers, een producer en een sound engineer –  die de hiphop culture dragen in hart en ziel. NII C, BJ Black Joe, Suli, K2H en Needox; waar kunnen we de facturen voor onze kapotte spullen en komende doktersbezoeken door de moshpits naartoe sturen?

sor – Yuh (Symphony In D Minor)

Dat sor en Roselilah een uitstekend tagteam zijn, hoorden we al op het eerste deel van Bae Doven, maar ook op het tweede deel dat online werd gezet horen we hun grootse gezamenlijke geluid klappen als nooit tevoren. Yuh (Symphony In D Minor) kent superdikke orchestrale trap, beat switches en een knipoog naar de realiteit die Lil Wayne de wereld ooit schonk: “Real G’s moven in silence like lasagne!” Het recept van de saus die in dat gerecht gaat, wordt echter wel door veel chefkoks afgekeken, horen we later in de track. Banger!

IDK & Kaytranada – Dog Food (ft. Denzel Curry)

In principe zouden de titel en artiesten al genoeg moeten zijn om te klikken, maar om de volledigheid te waarborgen vermelden we toch ook even dat hier óók een Lil Wayne-referentie in zit. Dog Food ging vooraf aan Simple, de EP die Maryland-spitter IDK maakte met fan favorite Kaytranada. Het betreft een bewerking van Weezy’s Tha Block Is Hot, vol energieke vocalen over een groovy ass beat.

Alle twintig picks (en nog een paar die onze lezers erin hebben gesleept en we er maar moeilijk uit krijgen) check je hieronder:

Geplaatst door bowie op 24 mei 2022