Bokoesam sloot zijn Nachtvlinder tour af in Tilburg en wij waren erbij

Bokoesam zit al lang genoeg in de game. Als vader van de huidige generatie traprappers pakt hij dan ook zijn verantwoordelijkheid. Toen Young Ellens het op het laatste moment liet afweten en afgelopen weekend niet kwam opdagen in de Hall Of Fame, besloot Sam het publiek te trakteren op een extra lange show. Bokoesam took one for the team, en het werd een hele vermakelijke avond.

Wie was de eerste die kwam met die swag? “Dat was jij, Sam! Dat was jij, Sam!”, schreeuwt het publiek als die vraag wordt gesteld. En het is nog waar ook. Ontkennen is zinloos. Maar dat die swag vaak genoeg onder de kopieermachine is beland door toedoen van vele anderen, beseft hij ook maar al te goed. “Jij hebt m’n swag gestolen, geef het terug!”, rapt hij dan ook later. De ratelende trapdrums komen goed door en regelmatig ontstaat er een pit in de goedgevulde zaal.

Nadat een aantal poppodia en organisatoren al in een aantal artikelen van onze collega’s uitspraken hadden gedaan over de jeugdige hiphopconcertbezoeker (goeie voor Galgje!) en de maatregelen die voor hen worden genomen, weet ook Sam er handig op in te spelen. Op een gegeven moment vraagt hij of er bandjes zijn uitgedeeld aan mensen die achttien jaar of ouder zijn. Dat blijkt niet het geval, en dus moet hij een andere manier vinden om zijn fles Hennessy te delen met de bezoekers. “Allemaal je ID laten zien, jongens. Tenminste, als je een shotje wil! En niet met je rijbewijs aan komen zetten, want drive safely!” Verantwoordelijkheid 2.0. En ja, daar vooraan wapperen al een paar identiteitskaarten en paspoorten in de lucht.

“Omdat Ellens er niet is, proppen we gewoon nog wat extra nummers in onze setlist”, roept Sam en hij breidt zijn set uit met maar liefst een half uur. En zo kon de Tilburgse youth niet alleen meezingen met Nachtvlinder-tracks, maar ook met oud materiaal als Workshop, Nindo-classic Super Saiyan Based, New Wave-publieksfavoriet No Go Zone en een Veldentaal-joint. Om het vuur definitief te laten ontbranden heeft ‘ie ook nog een Sheck Wes-medley. Na het half uurtje improviseren en experimenteren met de setlist neemt Bokoesam nog ruim de tijd om zijn merch te verkopen. En natuurlijk een biertje te drinken en op de foto te gaan met iedereen die dat wil. Dat is love, man!

De rest van de foto’s van Willem van Breugel:

Geplaatst door bowie op 18 februari 2019