Boef onderstreept zijn diversiteit met ‘Allemaal Een Droom’

“It was all a dream.” De iconische woorden van Biggie op hitsingle Juicy hebben velen geïnspireerd. Ook Boef, die vandaag -drie jaar na zijn debuutalbum Slaaptekort– zijn nieuwe plaat uitbrengt. Op Allemaal Een Droom laat hij horen waarom hij een van ’s lands meest succesvolle rappers is.

Hij ging van straatschoffie die bij Zonamo achter de microfoon mocht staan voor een sessie in vijf jaar tijd naar een van de grootste rappers van Nederland. Hij transformeerde tot een all round-artiest en kan zowel een EP droppen voor de straat als scoren met dansbare hits. Die combinatie kun je ook verwachten op Allemaal Een Droom. Wat opvalt: hij vindt het nog altijd een sport om te komen met woordspelingen. “Ik wil geen relatie, ik drop liever singles”, rapt hij op Geen Zin Soms.

“Dit is Boef die zijn pen-game flext.”

Een paar echte tekstuele juweeltjes kun je vinden in Omweg: “Ik was in Barca, zonder ribba maar ik Real (reed al) / werkpaard gebruikt, zorg dat je ‘m meteen stalt / ze dacht ik kwam uit Texas, dat toen ze m’n chain saw”, rapt hij voordat de harde trapdrums invallen op het speeldoos-ritme. Dit is Boef die zijn pen-game flext, zit te puzzelen op vondsten die je alleen bij hem hoort. Een nummer later keert hij terug naar de Westcoast-instrumentaties die hij al eerder in zijn carrière graag tackelde. Op Til ‘Em Op deelt hij tweeënhalve minuut lang rechtse directe vocale stoten uit.

Daartegenover staat een ultieme oorwurm als Tout Est Bon, waarmee je je direct ergens in een Afrikaans dorp waant, op een centraal plein en met alle bewoners een traditioneel feestje bouwt. SPEC-collega Numidia verzorgt het speelse refrein (“Waarom doe je stoer als je met de Uber komt?!”), en op de zomerse afrobeats van Diquenza experimenteert Boef met flow, melodie en zang als nooit tevoren. Wie denkt dat dat makkelijk scoren is, kijkt te weinig naar de structuur van zijn zinnen en de tracks.

Iets dat ook steeds vaker naar voren treedt, is de breekbare kant van Boef. Op Allemaal Een Droom beschrijft hij hoe hij zich voelt na een gebroken relatie en rapt hij openlijk over verdriet dat zijn moeder had omdat hij niet naar school ging. Hij kijkt terug -op zijn dagen in de ISO bijvoorbeeld- maar ook vooruit; hij beschrijft hoe zijn droomvrouw denkt en doet, en vertelt hoe hij en zijn groep vrienden moeten kunnen teren op het geld dat hij binnenbrengt.

Op beats van een aantal van de populairste producers van het land (naast Diquenza ook onder meer $hirak en Spanker) levert hij een plaat af die aan alle kanten klopt. Zoete liefdesliedjes worden afgewisseld met venijnige bangers, zomerse instrumentaties staan in contrast met een soms ijskoude mindstate. Of je nu fan van de straat-Boef bent of van de Top-40-hitmaker Boef; op Allemaal Een Droom ga je vinden wat je zoekt.

Stream:

Geplaatst door bowie op 10 juli 2020