Boef gaat als Tom Maas op de solotoer

Ik krijg regelmatig de vraag: ’En Boef en de Aap dan?’”, zegt Tom. “Maar dat verdwijnt sowieso niet. We zijn alweer bezig met nieuwe muziek. Maar ik had zelf nog zoveel dingen op de plank liggen, daar moest ik iets mee. Dus langzaam is het idee gegroeid om dat onder mijn eigen naam uit te brengen.”
Thomas (de Gelogeerde Aap) is dan ook niet op de EP te horen. “Ik denk ook dat het voor verwarring zou zorgen”, legt Tom uit. "Want dan is het ineens Tom en de Gelogeerde Aap en mensen verwachten dan toch Boef en de Aap dingen. Maar ik wil met dit project juist laten horen wat ik nog meer in huis heb. Daarmee wil ik niet zeggen dat Aap nooit te horen zal zijn op mijn soloprojecten, maar dan waarschijnlijk onder een andere naam. Zodat je het duidelijk van elkaar gescheiden houdt.

 

 

Dat Tom Maas meer in huis heeft, wordt al heel snel duidelijk als hij de EP laat horen. De beats variëren van rustige elektronische producties tot het hardere beukwerk dat we al kennen van Boef en de Aap. De plaat bestaat uit zes nummers, waarvan er twee instrumentaal zijn. Op twee nummers neemt zangeres Ava Silver de vocalen voor haar rekening. De Tilburgse/Surinaamse rapper Badman Febo is op de resterende tracks te horen. “Badman Febo ken ik al langer en ik heb al vaker met hem samengewerkt. Op het album Wij Zijn (tweede album van Boef en de Aap) is hij te horen op het refrein van het nummer Vreemde Eend. Hij rapt in het Surinaams en dat vind ik keihard. Ava Silver heb ik leren kennen op de Rockacademie. Daar moesten we wel eens samenwerken en ik vind dat zij een erg mooie, fragiele stem heeft. Ik heb ooit met haar een paar nummers opgenomen, waarvan ik vond dat deze twee het daglicht moesten zien.”

 

 

Donderdag 28 november is het dan zover, dan is de releaseparty in de kleine zaal van 013 in Tilburg. Op de vraag wat we daar kunnen verwachten is Tom heel duidelijk. “Dat wordt een ontzettend feest.”
Flamboyant en Cintasoul, twee lokale vrienden van Maas, zullen de avond openen. Dan is het de beurt aan hemzelf. “Dat wordt een gave show. Ava en Badman Febo zijn er allebei om de nummers live te doen. Verder zal ik eigen, instrumentale dingen draaien en aan elkaar mixen. En Thomas is er natuurlijk ook gewoon bij, hij host de avond en mag de dingen lekker aan elkaar praten.”
Als afsluiting staat er een dj die niet bijzonder goed aansluit op de muziek, maar Boef verwacht toch gewoon feest. “Chaiba sluit de avond af. Hij draait vooral house, uk bass en garage. Dat sluit niet meteen goed aan, maar veel vrienden van mij zijn gek op die muziek en ik zelf eigenlijk ook. En Chaiba draait erg goede sets, hij kan de zaal flink opzwepen en dat is ook de bedoeling. Na de release lekker door knallen.”
Voor de eerste 100 bezoekers heeft Tom een cadeautje. “Ik laat The Beginnings op vinyl drukken, een ouderwetse 12-inch. De eerste 100 bezoekers krijgen hem gratis. Maar hoe ik dat precies ga organiseren, weet ik nog niet. Ik kan ze natuurlijk niet bij binnenkomst uitdelen, want dan staan er 100 mensen de rest van de avond met die plaat in hun handen, dat moet ik nog even oplossen.”
Op de vraag of Tom zenuwachtig is, aarzelt hij even, vervolgens schiet hij in de lach en is het antwoord kort maar krachtig. “Ja man. Weet je, ik heb heel veel samengewerkt met Thomas. En hij heeft een hele vlotte babbel. Dus in interviews had Thomas altijd wel een mooi antwoord of een mooi voorbeeld achter de hand. Hij kan ook echt goed verkopen en dat zijn dingen die ik nu mis. Ik moet het nu ineens allemaal zelf doen. Een tijd terug hebben we ook voor het eerst een klein ruzietje gehad. Hij vertelde me gewoon recht voor zijn raap dat als ik het solo wilde gaan doen, ik dingen anders aan moest pakken. Ik moet gewoon wat harder worden, dingen strakker regelen. Dat vind ik wel lastig, maar het gaat goedkomen.”
Toekomstplannen zijn er wel voor Tom, maar nog niet heel concreet. “Er zit nog een mixtape aan te komen van Boef en de Aap met oud materiaal. Waar veel korte dingen en paar complete nummers op staan, maar wanneer en hoe we dat gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk willen we hem aanbieden als gratis download. Daarbij ben ik met Thomas dus wel weer nieuwe muziek aan het maken. En ik denk ook al na over het volgende Tom Maas project. Deze EP bevat zes losse nummers die bij elkaar passen. Maar ik ben nu aan het denken hoe het is om een vol instrumentaal album te maken. 12 nummers die conceptueel één geheel vormen. En verder hoop ik vooral veel op te kunnen treden, met Boef en de Aap of solo. Het lijkt me tof om dj-sets te gaan draaien op feesten om zo wat meer van mezelf te laten horen. Misschien gaan we wel een nieuwe combinatie maken. Een dj-set die we afwisselen met Boef en de Aap nummers. Er zijn dus allerlei plannen, maar wat er precies gaat gebeuren is nog niet zeker.”

 

 

Dat Tom Maas genoeg om handen heeft, is duidelijk. Wat ook duidelijk is, is dat het de 28e in Tilburg een mooi feestje gaat worden. Kaarten zijn te koop via de website van 013. En vanaf dan zal de EP via bandcamp te koop zijn. Voor de mensen die een fysiek exemplaar willen hebben, is de plaat op vinyl gedrukt. En hopelijk voor Tom is de naam Tom Maas dan binnenkort net zo bekend als Boef.

Geplaatst door bowie op 22 november 2013