Boef en de Gelogeerde Aap luistersessie

Het publiek stroomt langzaam binnen op de koude donderdagavond. Als iedereen een plekje in de kroeg heeft gevonden, nemen Boef en de Gelogeerde Aap het woord en start de eerste track van de plaat, Ozon. Deze track heeft een rustige vibe en was al eerder online te checken. Dat blijkt ook uit de reactie van het publiek, dat er duidelijk in moet komen. Een twijfelachtig applausje ontstaat, waarop Aap reageert: “Klap alleen als jullie het echt vet vinden, dat zegt Kraantje Pappie ook altijd.”

Tussen de tracks door hebben aanwezigen de kans om vragen te stellen over de totstandkoming van beats, tracks en de samenwerkingen op het album. De plaat telt meer samenwerkingen dan de eerdere albums van het duo. Zo komen Nosa (Zo Moeilijk), Dinopha (de zus van Typhoon en Blaxtar), trompettist Fred van Straten, Kraantje Pappie, Sticks, Rico en Faberyayo voorbij. Ook de vader van de Gelogeerde Aap, voor de gelegenheid omgedoopt tot Gelogeerde Pa, levert een muzikale bijdrage: hij speelt gitaar op Ga Vliegeren, een eveneens rustige luistertrack.

Aparte Klasse (met Nosa) is een banger eerste klas, waarop de Zo Moeilijk-rapper en Fakkelteitgroep-compagnon met heerlijke punchlines en dito wordplay komt. Na het beluisteren van deze harde track heeft de moeder van de Gelogeerde Aap een vraag voor haar zoon: “Zeg Thomas, wie heeft dan eigenlijk die tekst van die andere jongen geschreven?” De Aap antwoordt vervolgens: “Mam, in hiphop gebeurt dat eigenlijk nooit, dat je een ander je teksten laat schrijven. It’s all about the credibility!”

Er komen leuke anekdotes voorbij over het ontstaan van het album, dit gaat gepaard met veel humor. Producer Boef rapt welgeteld twee bars op Schande, Zonde, Negatief. Op de vraag wanneer hij een heel couplet voor zijn rekening gaat nemen, antwoordt hij dat hij daar nog niet klaar voor is: “En als ik dat zou doen naast deze man, val ik compleet in het niet. Hier.” Ook op de vraag of de reeks albumtitels (Vind Ons, Wij Zijn, Niet Hier) van tevoren al vaststond, heeft hij een antwoord klaar: “Natuurlijk! Dit was de trilogie, nu komt The Hobbit!”

De stijl van de Gelogeerde Aap is niet heel erg veel veranderd ten opzichte van de twee voorgaande albums, hoewel hij op Niks met hele frisse flows op de proppen komt. Ook de beat wijkt qua ritme erg af van de tracks die vóór deze track op de plaat staan, het heeft een meer hiphop-achtig gevoel dan de meeste nummers op de plaat, hoewel het nog steeds elektronisch is. De aanwezigen knikken ritmisch mee en kijken elkaar goedkeurend aan. Het refrein Gij wit hillemól niks (Jij weet helemaal niks) is een van de vele verwijzingen naar thuisstad Tilburg, waar Aap het, net als op voorgaande platen, graag over heeft. Ook Boef krijgt op het album ruimte om te schitteren: Voorbij en Voor Altijd vormen instrumentale intermezzo’s en sluiten allebei perfect aan op de track ervoor. Regelmatig vraagt hij de geluidsman of het iets harder mag, zo kom je er als bezoeker achter wat zijn favoriete tracks zijn.

Na een korte rookpauze gaat de luistersessie verder met Hondsdolheid, waarop Kraantje Pappie in zijn verse aardig losgaat en rapt over de connectie die hij heeft met het Tilburgse duo en hardop herinneringen ophaalt over Rico en Sticks in hun Opgezwolle-tijd. Één track later is het de beurt aan deze heren om Aap te vergezellen op een track. Fitte Ridders vormt ongetwijfeld een hoogtepunt op de plaat. Alle drie de MC’s zijn in bloedvorm en komen met erg overtuigende flows en wordplay over de beukende productie van Boef. Headnodden gegarandeerd. Bij de laatste van de reguliere albumtracks lijkt de geluidsman in café Cul de Sac het geluid weg te draaien, maar Naar Huis staat niet in zijn geheel op de plaat, zo blijkt. Een gemiste kans, aangezien het merendeel van het publiek de aanstekelijke beat voelt en begint mee te deinen.

Na de bonustrack (“Waarom een bonustrack? Dat weet ik ook niet”, aldus Aap), waarop Faberyayo een gastbijdrage levert, is het album afgelopen en vragen de heren om meningen vanuit het publiek. Zo komt naar voren dat er geëxperimenteerd wordt met de sound (er is minder ruimte voor dubstep). Volgens één van de bezoekers is het echter nog steeds Boef en de Gelogeerde Aap. En dat is positief. Het is duidelijk dat het duo sinds het vorige album Wij Zijn (2011) erg is gegroeid. Het album is meer in evenwicht en zit qua opbouw en productie sterker in elkaar dan zijn twee voorgangers. De overtreffende trap is duidelijk bewandeld: goed, beter, best. Boef laat nog eens horen waarom hij in 2010 de muzikantenprijs bij de Grote Prijs van Nederland won. Af en toe de beuk erin, af en toe minimalistisch of vergezeld door live-instrumenten. Op het vroege afkappen van Naar Huis na, staan er weinig missers op het album. De eerste losgelaten track Ozon heeft als losse track een iets te lang intro, maar nu deze track als intro van de gehele plaat dient, is dat minder vervelend. Het is de eerste keer dat Boef en de Aap met grote namen uit de scene samenwerken op een album, op een gastverse van Rico na op het voor velen onbekende Vind Ons uit 2009, en dat is voor de fans van het duo verfrissend. De gast-MC’s komen allemaal met een sterke bijdrage en voegen echt wat toe aan de plaat. Nadat de laatste tonen van het album hebben geklonken, bedanken de heren iedereen voor hun komst en aandacht, maken nog een praatje met bezoekers en de kroeg stroomt leeg. Afgelopen jaar was wat optredens betreft rustiger dan het jaar daarvoor, maar reken erop dat dankzij de release van het sterke Niet Hier de namen Boef en de Gelogeerde Aap dit jaar weer op menig flyer en poster zullen verschijnen. Hopelijk Rock Werchter, zoals Aap zelf rapt in Ga Vliegeren.

Niet Hier verschijnt 1 februari via Top Notch / Universal. Op dezelfde dag vindt ook de releaseparty plaats in de grote zaal van Poppodium 013 in Tilburg. Naast Boef en de Gelogeerde Aap treden o.a. Fakkelteitgroep, Timmietex en Kubus op.

Geplaatst door bowie op 22 januari 2013