Black Milk zoekt meer dan ooit de live-vibe op zijn nieuwe album ‘FEVER’

Geklaag van onze kant hoor je nooit als Black Milk met een nieuw album komt, sterker nog; we zijn altijd blij als de rapper/producer uit Detroit met een nieuw project op de proppen komt. Waar hij in het begin nog bekendstond als another Detroit beatsmith met Dilla-esque producties, heeft hij in het afgelopen decennium zijn eigen muzikale draai prima gevonden. Dat laat hij andermaal horen op FEVER, zijn zevende solo-album.

Pas een maand geleden kondigde hij zijn nieuwe plaat aan, het eerste volledige Black Milk-album sinds If There’s A Hell Below uit 2014. FEVER moet volgens hem voelen alsof je door een eindeloze newsfeed scrollt, terwijl Black Milk verslag doet en zijn commentaar geeft bij problemen in de wereld. Maar dan met empathie en duidelijkheid, belangrijke aspecten die nogal eens vergeten worden.

Op het album wordt hij bijgestaan door diverse muzikanten zoals percussionisten Chris ‘Daddy’ Dave (D’Angelo, Adele, Justin Bieber) en Daru Jones (Jack White), bassist Milk Hunter en gitariste Sasha Kasha Kashperko. Vocale bijdragen zijn er te horen van Dwele, Sudie en -uiteraard, want vaste gast op Black Milk-albums- Aaron ‘Ab’ Abernathy. Door al deze muzikanten blijft het album constant groovy en spannend en klinkt het hier en daar als een uit de hand gelopen jamsessie.

In iets meer dan veertig minuten reflecteert hij op zowel zichzelf als de wereld waarin hij leeft en lijkt hij steeds meer te twijfelen of er wel zoiets bestaat als ‘een betere toekomst voor ons allemaal’. De muzikale interludes gunnen de luisteraar af en toe even adempauze en zijn een welkome afwisseling op de duistere thematiek, hoewel ze daar prima op aansluiten.

FEVER, het eerste album waarvoor hij zolang de tijd nam, is een -wederom- een prima toevoeging aan zijn al imposante discografie. Muzikaal boeiend, tekstueel donker maar hoogstaand; Black Milk is en blijft een virtuoos en FEVER is daar het zóveelste bewijs van.

Stream het album hieronder via Spotify:

Geplaatst door bowie op 23 februari 2018