Bij BinnensteBuiten leer je de mens achter de artiest kennen

Op 7 april vindt de kick-off van het Rotterdamse Motel Mozaïque plaats in de vorm van een nieuwe editie van BinnensteBuiten, een interviewreeks waar het publiek de persoon achter de artiest leert kennen. De nieuwe editie is met Typhoon in de Rotterdamse Schouwburg. Hoog tijd om eens te spreken met Maurits Hofman, bedenker en organisator van het concept.

binnenstebuitencovertje

“BinnensteBuiten is ontstaan vanuit mijn liefde voor de mens en voor muziek. Ik coach en train mensen in persoonlijke processen en leer ze daardoor vaak echt goed kennen. Daarnaast is muziek een belangrijk onderdeel in mijn leven, het raakt me en zet me in beweging. Vanuit die twee grote liefdes dacht ik opeens ‘Hoe tof is het om de mens achter de artiest te leren kennen?’ We zien vaak maar één kant van artiesten: die ze op het podium laten zien. Maar wat voor mens zit erachter, wie is hij of zij nou eigenlijk?”

“Een soort van mix tussen College Tour en 24 Uur Met.”

Hoe hij ervoor zorgt dat een artiest zich helemaal bloot geeft? Voornamelijk door een relaxte huiskamersetting te creëren op het podium, zodat ze kunnen chillen. “We proberen ook altijd het podium zoveel mogelijk gelijk te trekken met het publiek, voor zover dat lukt. En het is niet echt een hard interview, meer een diepgaand gesprek in een relaxte setting. Een soort van mix tussen College Tour en 24 Uur Met.”

Bij BinnensteBuiten is er geen vaste locatie voor de gesprekken. Zo is elk gesprek anders en uniek. Waarom kiezen ze niet een vaste stek? “We vinden het fijn om de plek goed af te stemmen op de gast die we hebben. Sticks in BIRD was bijvoorbeeld een mooie match, net als Spinvis in de Noorse Kerk en Son Mieux deden we in z’n hometown Den Haag,” vertelt Maurits. En daarmee benoemt hij meteen de veelzijdigheid van BinnensteBuiten. Er komen diverse hiphopacts langs, maar ook mensen uit de pophoek nemen graag plaats op de bank. Wat het verschil is tussen een ‘hiphopeditie’ en bijvoorbeeld het gesprek met Spinvis? “Er is niet echt een verschil in aanpak, het gesprek heeft dezelfde insteek. We kiezen onze gasten uit op gevoel, wat ons interessant lijkt om op de bank te hebben. Hiphopartiesten hebben vaak wel iets te vertellen, zoals bijvoorbeeld Fresku en Akwasi, maar ook Typhoon, straks op 7 april.”

De Zwolse rapper, die net een hele succesvolle periode achter de rug heeft, is de volgende die op de bank mag plaatsnemen. Wat zou Maurits zelf van hem willen weten? “Wat het succes met hem gedaan heeft. Van gewoon rond kunnen lopen op straat naar constant aangesproken worden et cetera. Dat moet iets in jezelf veranderen.”

“Ongetwijfeld zal Typhoon ook hele mooie dingen te vertellen hebben.”

Na het gesprek in de Rotterdamse Schouwburg zal Typhoon ook nog live spelen, iets wat ze bij BinnensteBuiten vaker combineren: “Ook weer om die twee kanten met elkaar te verbinden. De mens en artiest samen te brengen in een mooi interview gecombineerd met een mooi optreden.”

De tofste anekdote die Maurits tot nu toe heeft gehoord komt op naam van Spinvis. “Hij zei: ‘Wat je later ook gaat ontdekken in je leven, het zat altijd al in je. Dus je ontwikkelen is eigenlijk herontdekken’, dat vond ik wel een hele mooie. Maar ongetwijfeld zal Typhoon ook hele mooie dingen te vertellen hebben.”

Wil je een vraag stellen aan Typhoon? Neem dan een filmpje van maximaal 2 minuten op waarin je de vraag stelt, WeTranfer ‘m naar maurits@binnenstebuiten.in en wie weet wordt het vertoond in de Rotterdamse Schouwburg op 7 april.
Tickets voor de avond kosten € 10,- en zijn hier te koop.

Geplaatst door bowie op 4 april 2016