Big2 is niet stuk te krijgen, want hij is ‘Van Staal’

Big2 is terug! Vandaag verschijnt zijn nieuwe solo-album Van Staal, zijn eerste sinds Ik Ben Twan, dat in 2010 in combinatie met Willem z’n plaat Succes als dubbelaar verscheen. Zoals hij zelf omschrijft op het album: “M’n wilde haren liet ik achter in m’n wilde jaren.” Is Big2 de rust zelve geworden? Wij spraken hem over het album, doorzetten, samenwerkingen, het kaolo systeem en legden ook nog eens de meest opvallende lines van de plaat aan hem voor.

“Ik ben zowel zakelijk als privé hele andere keuzes gaan maken.”

“Het verhaal dat ik wil vertellen met het album? Het gaat vooral over sterk in je schoenen staan en je kompas en eigenlijk alles in de goede richting houden”, vertelt Twan van Steenhoven alias Big2 kalm in een kantoor in Amsterdam-Noord. “Ik ben eraan begonnen toen ik heel veel vraagtekens had, dingen die ik eigenlijk altijd een beetje naar de achtergrond schoof. Maar op een gegeven moment it caught up to me en dacht ik ‘Ik móet dit toch een keer aangaan.’ Toen ben ik zowel zakelijk als privé hele andere keuzes gaan maken. Dat is niet altijd even makkelijk, maar dan moet je gewoon doorzetten. Letterlijk van staal zijn dus.”

Met maar liefst vijftien nieuwe nummers die hij vandaag toevoegt aan zijn oeuvre, waarvan de meeste ook nog eens erg persoonlijk zijn, vindt hij het maar moeilijk om te zeggen op welke track van het album hij het meest trots is. “Dat wisselt per week, maar op dit moment denk ik toch Dat Ik Leef, het laatste nummer van de plaat. Daar zit een soort drum-‘n-bass-rhythm in en dat is echt iets nieuws voor mij, iets heel anders dan wat ik voorheen heb gedaan. Ik denk dat mensen die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt en dan luisteren naar dat nummer, toch wel denken van “Tja, da’s godverdomme een goed nummer!”

En goede nummers zijn er wel meer te vinden op Van Staal. Op Thuis horen we misschien wel zijn meest persoonlijke tekst ooit, over hoe hij dealde met het overlijden van zijn oma en, hoe verdrietig hij ook was, op de begrafenis een moment later alsnog Big2 moest spelen in plaats van Twan. Ook is er Altijd Daar, gericht aan een vriendin die hij alle ruimte van de wereld gunt. Bij aanvang een piano-ballade, maar uitmondend in een swingende percussiepartij en zomerse tonen. Het is tekenend voor het album; de persoonlijke noot van Twan is groter dan ooit, maar toch is de feestende en humoristische Big2 nog niet helemaal naar de achtergrond verdwenen; de UK deephouse-breaks in Wat’s M’n Naam en de euforische ritmes van Homewrecker en Wat Dacht Je Van Nee (beiden op een héél andere manier aan vrouwen gericht dan Altijd Daar), inclusief hooks die je al na één keer luisteren al meezingt, zijn daar uitstekende voorbeelden van.

In allerlei interviews kwam al ter sprake dat de goedlachse muzikant tegenwoordig mediteert om zichzelf rustig te houden en ook op de plaat komt het terug. Het helpt hem met dingen op een rijtje te zetten. “Ik kan onwijs chaotisch zijn, soms stel ik dingen drie weken uit enzo. Vanochtend heb ik nog een half uurtje mindfullness gedaan, daarna heb ik twee uur lang op mijn gemak mijn financiën geregeld.” Hij vergelijkt het met een science fiction-thriller uit 2011: “Ken je Limitless? Die gast slikt een pil en wordt er intelligenter van. Dat mediteren is misschien tien procent van wat er in die film gebeurt, maar toch. Ik word er gewoon iets meer geordend van.”

“Dit gaat the worst combination ever zijn, maar ik ga Sjaak en Pete Philly tóch op één track gooien.”

Op zijn nieuwe album werkt hij samen met muzikanten die je niet direct verwacht op een album van Big2. Glen Faria was al te horen op de single Ik Wil Dat Je Danst en ook oude vriend Sjaak is weer van de partij. “Ik werk al tien jaar met hem. Eens in de zoveel tijd bellen we en plannen we een sessie in en heel vaak komt daar écht iets tofs uit, zo ook dit keer. Toevallig kwam diezelfde dag ook Pete Philly langs en toen dacht ik ‘Oké, dit gaat the worst combination ever zijn, maar ik ga ze tóch bij elkaar gooien.’ Twee compleet verschillende energieën bij elkaar krijgen, da’s toch mooi?”

Bij Jonna Fraser ging het iets anders. Big2 zag hem optreden op een festival en was meteen onder de indruk. “Ik zag hoe teringlos het publiek ging op zijn vibe. We spraken elkaar backstage en hadden meteen een klik. Hij is de eerste in dertien jaar die te vroeg was bij een studiosessie. Hij zat al een uur te wachten voordat ik er was, dat had ik nog nooit meegemaakt.” Uit die sessie is de track Als ‘T Fissa Is gerold, waarop ook Mario Kartel-compagnon Tellem te horen is.

“Puberende jongeren zijn vaak een product van hoe hun omgeving hen heeft gecreëerd.”

Ondanks de featurings is Van Staal wel echt Big2’s album geworden; hij gaat compleet met de billen bloot op zijn echte solodebuut. Toch springt er nog één onverwachte featuring uit, want ook Lijpe is opgetrommeld voor een bijdrage. Op de trapbanger Kaolo Systeem is het weer ouderwets raggen met Twan -en de Marokkaanse Lijpe- in dit geval, die weer heerlijk boos uit de hoek komt. “Ik ben nooit moe voor de saaf / Die mannen, ze praten te veel over mij, maar ze doen me niet na”, rapt hij venijnig, waarna de gastheer het overneemt: “We zijn niet te houden, ooit breekt het los / Ze houden ons vast in die kaolo systeem!” Op de vraag of hij nog tips heeft om te breken uit het kaolo systeem moet Twan eerst lachen, maar meteen daarna is hij bloedserieus: “In die track richten we ons vooral op jongeren. Voor hen is het goed om af en toe een stapje achteruit te doen en eens goed te bekijken in welke cirkel ze vastzitten. Vaak worden puberende jongeren leip, no pun intended, boos in ieder geval. Ze zijn vaak een product van hoe de maatschappij, hun gezin en hun omgeving hen heeft gecreëerd…”

Even weegt hij zijn woorden. “Dat is vaak niet per sé de persoon die ze willen zijn, eerder de persoon die ze denken dat ze moeten zijn. Ik ben zelf nooit een straatrat geweest, maar wél een lastige puber. Het is goed om af en toe even na te gaan bij jezelf; wie ben ik en welk gedeelte van mijn identiteit komt van mezelf en wat heb ik gaandeweg aangeleerd? Dat zorgt voor perspectief. Als je altijd maar in je eigen buurt blijft, nooit iets anders van de wereld hebt gezien, dan zul je altijd maar in datzelfde systeem blijven.”

Omdat uit bovenstaand stuk blijkt dat Big2 prima zijn lyrics kan toelichten, hebben we hem nog een paar quotes van zijn nieuwe album voorgelegd. Check dat hieronder (een aanrader, want hij praat heel open en persoonlijk) en scroll door om Van Staal in zijn geheel te beluisteren.

Op 21 april is de releaseparty in Bitterzoet en verder is Big2 dit jaar onder meer te zien op Indian Summer Festival, Dauwpop en de Bevrijdingsfestivals in Haarlem en Utrecht.

Geplaatst door bowie op 30 maart 2018