Beekse Bergen versus Groene Heuvels: welke beklim jij in 2022?

Het is Beuningen tegen Hilvarenbeek, MOJO tegen Friendly Fire, maar bovenal; Down The Rabbit Hole tegen Best Kept Secret. Al jaren woekert tussen deze twee kampen de grote strijd om de festivalbezoeker, en vandaag waren we digitaal getuige van een nieuw stukje psychologische oorlogsvoering. Terwijl BKS bekendmaakte om 12:00 met het volledige programma te komen en publieksfavoriet St. Paul om 11:00 aan een dj-special begon, liet DTRH precies op dat moment de eerste 32 namen los. Hoe een nieuw hoofdstuk in hét festivalgevecht van de lage landen ons nog méér liet verlangen naar een festivalseizoen.

De afgelopen twee jaar werden we vaak door woorden van Hugo de Jonge en/of Mark Rutte compleet murw geslagen. De cultuursector stond vaak in de hoek waar de hardste klappen vielen. Op de vooravond van een mogelijk nóg donkerdere winter dankzij continu oplopende besmettingscijfers en almaar vollere ziekenhuisafdelingen, besluiten zowel MOJO als Friendly Fire om te strooien met namen. Wij zijn fan van allebei, dus zetten we de hiphop- en aanverwante acts voor je op een rijtje.

DTRH

Down The Rabbit Hole (1-3 juli 2022, Groene Heuvels, Beuningen) heeft bij de eerste worp namen onder meer Gorillaz, Kae Tempest, Little Simz, Goldband, Hang Youth, S10 en STIKSTOF. Dagkaarten worden er niet verkocht, dus het festival zet al jaren in op de full experience. “Duiken van verrassingen naar verwondering”, noemde Jaap van der Doelen het in 2019, na zijn bezoek aan de laatste editie die doorging. Hij zag er toen onder meer Black Thought bewijzen waarom hij een van de beste rappers ooit is. En hij vond het hoog tijd dat Nederland ook maar eens ging beseffen dat ‘ZG zowel op plaat als op het podium een van de allerbeste rappers van het Nederlands taalgebied is’.

Vandaar haalt de organisatie hem nu terug met STIKSTOF, dat onlangs hun nieuwe langspeler FAMILIE BOVEN ALLES uitbracht. Met S10, Hang Youth en Goldband hebben ze een trio van de beste nieuwkomers van de laatste jaren van eigen bodem in huis. Met Kae en Simz hebben ze twee gruwelijk diepe spitters uit Groot Britannië. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, wedden? Voor deze balans tussen relevante headliners en avontuurlijke nieuwkomers kost een ticket €210,- (excl. €10,- servicekosten).

BKS

Best Kept Secret (10-12 juni 2022, Beekse Bergen, Hilvarenbeek) op zijn beurt, liet vanochtend St. Paul een set draaien vol hints naar de line-up die een uurtje later zou droppen. De complete line-up, stelden ze, maar er zijn aanzienlijk minder acts bekendgemaakt dan in voorgaande jaren op de volledige poster te vinden waren. Toch zit er al heel wat moois bij voor de rapliefhebber: Sampa The Great, Froukje, Sef & El Salvador Emsemble en KeiyaA.

Hoewel ze claimen de volledige line-up bekendgemaakt te hebben, zijn wij ervan overtuigd dat een festival met zo’n naam nog wel wat speciaals uit de hoge hoed gaat trekken. Er worden samenwerkingen beloofd met Club Smederij en een hele hoop andere kleine(re) partijen. Het terrein krijgt een complete make-over, waarbij de organisatie belooft dat de ruimte tussen de stages belangrijker gaat worden. Betekent dat nog meer hoekjes met moois om in te verdwalen? Wij gaan er haast van uit. Sef blies Paradiso om van verbazing door zijn plaat met een heel klassiek ensemble uit te voeren. Sampa The Great hebben we nog nooit níet haar naam eer aan zien doen. We zijn benieuwd hoe dat allemaal klinkt in de Beekse Bergen. Een kaartje kost je € 220,- (excl. €10,- servicekosten).

Gaat er dan toch nog een festivalseizoen komen zoals we dat ooit kenden? De oorlog om de festivalbezoeker is in ieder geval weer uitgebroken. We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Geplaatst door bowie op 25 november 2021