Beat M Up is op zoek naar de beste producer van Nederland

Voor iedereen die de afgelopen jaren onder een steen heeft geleefd, komt de titel Beat M Up zo uit de lucht vallen. Beat M Up is een contest waar producers uit heel Nederland tegen elkaar strijden om de titel “beste producer van Nederland”. Wij spraken met Fes Travaganza, één van de oprichters, over de historie, het heden en de toekomst van deze contest.

BEATMUPVISUAL02

Eind 2008/begin 2009 kwam Fes voor het eerst samen met een groep producers op de zolderkamer van zijn kraakpand in Rotterdam. Van een groepje producers die met elkaar aan het chillen waren groeide het al snel uit tot een overvolle zolderkamer bij Fes waar een groot deel van de muziekscene uit Rotterdam bij elkaar kwam. “Vanwege de angst om uiteindelijk met zijn allen door het plafond te zakken werd er besloten om deze battles te doen in een club.”Het idee was om 16 producers uit te nodigen in de club en ze één op één wedstrijden tegen elkaar te laten doen. Naast Rotterdam begon dit zich ook uit te breiden naar andere steden in het land. Waar het begon in één club, in één stad, is het uitgegroeid tot een nationale competitie met meer dan 100 talentvolle deelnemers in acht steden. Met een heus NK in volle bezigheid besloten wij om de man achter Beat M Up, Fes, uit te nodigen voor een gesprek over het lopende NK beatmaking.

Vanaf dit jaar is Beat M Up niet meer slechts een battle, maar is het uitgegroeid tot een volwaardig NK in producen. Een landelijke competitie waarin de organisatie door het land reist naar de grote steden om de beste producers te vinden. Zo strijkt het event neer in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Enschede, ’s-Hertogenbosch/Eindhoven, Heerlen en Arnhem. Elke maand wordt er naar een andere stad gereisd om daar weer zestien lokale talenten tegen elkaar te laten strijden voor de titel. In totaal wagen 128 deelnemers zich aan de strijd, aan het eind van de rit blijven er zestien over. De eerste en de tweede plaats van iedere stad gaan door naar de finale. Je krijgt drie rondes om te bewijzen dat jij het verdient om mee te gaan naar de grote afsluiter. De zestien beste producers krijgen aan het eind van het jaar de kans om zich te laten gelden bij een tak van het ADE; ADE Beats. Hier wordt de grote finale uitgevochten en krijgt ieder van hen de kans zich te profileren op de internationale markt. Voorheen was ADE Beats een evenement in Rotterdam onder de naam Buma Rotterdam Beats. Hier was Beat M Up ook al bij betrokken en door deze samenwerking in het verleden is het nu mogelijk om op dit grote evenement te staan dit jaar. Dit jaar zit het in Amsterdam zelf en de mensen van ADE hebben Fes wederom benaderd om de finale in de hoofdstad te houden.“Het is misschien leuk om het in Rotterdam te doen maar ik ben blij dat het in Amsterdam is dit jaar. Mijn motto is als je iets doet in Amsterdam, doe je het in heel het land. Als je iets doet in Rotterdam, doe je het in Rotterdam.”

BEATMUPVISUAL03

De producers die meedoen zijn ook veelzijdig en laten zich niet beperken tot één muziekgenre of subgenre. Naast traditionelere boombap zitten house en trap ook diep in de battles geworteld. Tegenwoordig is de kloof tussen hiphop en house sowieso al minder groot geworden. Kijk naar Ronnie Flex, die rapt over beats waar veel house invloeden in zitten. Hoewel boombap van de jaren ‘90 door veel mensen nog vaak wordt gezien als de enige echte hiphop kun je er niet om heen dat er meer is dan dat. Artiesten proberen de grenzen te verleggen om zo hiphop nog breder te maken. Er zitten tegenwoordig subgenres in subgenres. Elke generatie heeft een ander beeld en een andere nostalgie over hiphop en die verandering kan je beter aanvaarden.

“Er wordt niet gediscrimineerd op boombap, trap of house. Als het dope is, is het dope.”

“Er wordt niet gediscrimineerd op boombap, trap of house. Als het dope is, is het dope. Alles is welkom en alles wordt ook meegenomen in de jurering. We proberen wel de battles zo goed mogelijk te matchen, zodat je niet houseboys tegen boombapproducers laat battlen. Vroeger waren er wel meer producers die met hiphop bezig waren en niet met house, toen was het voor ons ook moeilijker om die mensen wel door te laten gaan. Nu ben ik doelbewust ook bezig om die mensen ook een kans te geven.”
Tot nu toe zijn er nog maar twee battles geweest die plaats hebben gevonden in Enschede en Rotterdam (inmiddels ook in Amsterdam, red.). De twee steden hebben allebei twee finalisten gebracht die beide niet de minsten zijn. Dikkens mocht de stad Rotterdam op zijn schouders dragen en City Lights doet hetzelfde voor de stad uit het oosten van het land. De twee producers konden niet minder op elkaar lijken en de verschillen tussen producers maakt het alleen maar mooier.

BEATMUPVISUAL01

City Lights is een wat onschuldig ogende jongen die de zaal hyped up maakt met zijn trap en grootse muziek. Hij heeft alleen maar bangers. “Wanneer de andere producer denkt dat hij de banger der bangers heeft, heeft City Lights een nog hardere banger. Zijn muziek is heel aanwezig en intimiderend voor zijn tegenstander.” In 2011 heeft hij al meegedaan aan een editie in Dordrecht en is dus voor Beat M Up geen onbekende. Ook voor de rapscene is hij geen onbekende, hij heeft al producties gemaakt voor rappers als Dicecream, Hef en Mr. Probz. We kunnen dus veel verwachten van hem.

Dikkens is een wat rauwere Rotterdammer die mensen in verhoogde sferen brengt met muziek die een klein beetje wat weg heeft van Flying Lotus. Maar hij komt tegenwoordig ook wat meer met housesounds. Hij deed voor het eerst mee in 2012 in de Nieuwe Oogst, een kelder in de Maassilo te Rotterdam. Dit jaar doet hij weer mee en hij gaat voor de winst in de hoofdstad. “Zijn sound is altijd heel geraffineerd, heel vergaand en goed doordacht. Goede build-ups en timing in zijn muziek, het zit heel goed in elkaar. Hij vertelt heel goed verhalen met zijn muziek.”

BEATMUPVISUAL05

Fes vertelt ons dat hij persoonlijk Enschede tot nu toe de leukste editie vond. In Rotterdam kent iedereen elkaar al en in Enschede zijn het meer onbekenden van elkaar. Doordat de Rotterdammers elkaar al allemaal kennen zijn ze te lief voor elkaar en zijn ze minder agressief. Het is volgens Fes een weerspiegeling van de Nederlandse cultuur waar we het arrogant vinden als iemand assertief is en probeert de beste te worden in wat diegene doet. In Enschede waren de deelnemers veel strijdlustiger en waren ze meer bereid om de ander de grond in te stampen met hun muziek. De beste battle volgens Fes is er dan ook eentje vanuit de stad van de Tukkers. Met niemand minder dan, jawel, City Lights. City Lights neemt het in deze battle op tegen Felix. “Het ging 3 rondes achter elkaar door met alleen maar bangers.”

Ondanks de goede battles die nu al hebben plaatsgevonden hebben we er ook eentje gemist. Op 9 april zou eigenlijk de battle in Utrecht plaats hebben moeten vinden, maar helaas is die niet door gegaan. Fes kon helaas niks kwijt over de reden waarom het is afgelast en over de nieuwe datum kon hij ook niks zeggen. Wel belooft hij iedereen dat hij het goed maakt met een speciale editie in Utrecht.  Er komt in ieder geval een battle bij Boogiedown Breda op 5 juni in de buitenlucht en met hopelijk lekker weer. De inschrijvingen voor de provincie Noord-Holland staan nog open tot midden mei, dus voor iedereen die de strijd aan wil gaan daar, het kan nog!

Check voor updates over Beat M Up de Facebookpagina.

Geplaatst door bowie op 25 mei 2016