Baggervet: Unorthadox / RA The Rugged Man / Camp Lo

Unorthadox, RA The Rugged Man en Camp Lo op een avond? Dat is zeker Baggervet! HIJS vertrok daarom maar richting het LVC om te checken of het zo vet is als het klinkt.

Een nieuwe Baggervet, deze keer op een donderdag, met een knallende line-up. Terwijl de zon nog niet onder was stroomde de LVC in Leiden langzaam vol. In de hal waren breakdancers bezig hun ding te doen en in de grote zaal bemanden DJ’s DBS en Mistasweet de stalen wielen. Rond een uur of negen beklom Rotterdammer Unorthadox de stage. Bijgestaan door de geïmproviseerde DJ Tim Beumers (VSOP) en een aardige groep meegereisde fans mocht ’Dox de avond aftrappen. Zelf was ik eigenlijk nog volledig onbekend met de beste man, maar hij wist een goede indruk achter te laten. Zonder enige backingvocals zette hij een sterke show neer met goede flows, crowdparticipatie (het publiek mocht kiezen of de remix of het origineel ten gehore zou worden gebracht). Mede dankzij de meegereisde Rotterdammers ontstond zelfs de eerste pit van de avond. Als afsluiter stapte Unorthadox van het podium af en spitte zijn laatste track tussen het publiek. Het publiek was nu duidelijk warm, tijd voor Rugged Man.

R.A. The Rugged Man. Tja, wat moet ik er over zeggen. Rugged Man is een van de beste entertainers die ik ooit op een podium heb gezien. Rugged Man springt als een bezetene over het podium, versleept monitoren zodat hij verder op het randje van het podium kan staan, laat zich op de grond vallen en beweegt zich als een slang: Rugged man is een brok energie. Hoogtepunt was ‘Make Luv’ waarbij RA als een bezetene “FIGHT FIGHT FIGHT” schreeuwde, een bierflesje op het podium stuksloeg en een van de weinige fans die voor het podium een moshpit probeerde te starten een trap verkocht. R.A. gaat overal op in, elke opmerking uit het publiek kreeg een scherp antwoord en ook Tim (VSOP) werd slachtoffer van Rugged Man’s grappen. Door al deze dingen zou je bijna vergeten dat Rugged man ook een geweldige rapper is. Zonder enige hulp komen zijn lyrics perfect verstaanbaar uit de speakers. Dit doorspekt met een flinke lading humor en showmanschap maakt een Rugged Man een verplichting voor elke hiphopliefhebber. De teleurstelling was dan ook van de gezichten van het publiek af te lezen toen na een half uurtje de New Yorker van het podium verdween en ondanks het luide geroep om een encore niet meer terugkwam.

Toen was het tijd voor de hoofdact: Camp Lo. Voordat het duo het podium betrad was het de beurt aan tour-DJ Technician die in een paar minuten er als een gek een sloot van hiphopklassiekers doorheen beukte. Technician had duidelijk vaker achter een draaitafel gestaan en wist het publiek heerlijk op te zwepen. Toen Sonny Cheeba en Geechie Suede achter de coulissen vandaan kwamen, zat de sfeer er geweldig in. Helaas bleef dit niet erg lang hangen. Camp Lo heeft de naam erg slick en cool te zijn, maar ze waren duidelijk te cool vanavond. Er straalde gewoon weinig vanaf. Vooral Cheeba, met constant een tandenstoker in zijn mond, leek nauwelijks geïnteresseerd te zijn. DJ Technicians schreeuwde als een DJ op een mixtape vele malen harder dan de twee rappers en de constante reclame voor de nieuwe website en single kwam de hele zaal binnen de kortste tijd de strot uit. Verder werden er tracks afgekapt en viel het geluid tijdens de show ook flink tegen. ‘Luchini’ was natuurlijk de afsluiter, maar voor mijn gevoel was het publiek zo in slaap gesukkeld dat het bij lange na niet zo knalde als het had gekund.

Al met al toch geen slechte avond. Unorthadox en R.A. The Rugged Man waren meer dan de moeite waard. Jammer genoeg wist Camp Lo volledig niet te overtuigen en eindigde de avond een stuk minder spectaculair dan deze begonnen was.

Fixtures:
Hoogtepunt: Rugged Man!
Dieptepunt: Camp Lo’s promotroep en de lengte van de show van Rugged Man
Bier: 2 muntjes
Wc: gratis
Garderobe: gratis
Merchandise: Rugged Man t-shirts en CD’s
Fotograferen: ja
Geluid: matig tot goed
Bezoekers: Ongeveer half vol
Damage: 10,00
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 20 mei 2006