Bad Boys de BALACLAVA Pt. 2: Meet POSE

Op vrijdag 18 mei nemen we je in Slash Gallery voor slechts één avond diep de graffiticultuur in met BALACLAVA. Aan deze speciale expositie werken internationale graffiti-fenomenen als 1UP (Berlijn), JAKE (Amsterdam), RIZOTE (Parijs) en POSE (Rotterdam) mee, en voordat het zover is willen wij ze eerst even met vijf korte vragen aan je voorstellen in de serie Bad Boys de BALACLAVA. In deel 2 een Rotterdammer die zich met recht een veteraan van de scene mag noemen: POSE.

Een bericht dat is gedeeld door @pose_rotterdam op

Sinds wanneer ben je actief?
Ik ben begonnen met graffiti in 1998. Door de jaren heen heb ik momenten gehad dat ik actief was, maar ook momenten dat ik niet actief was.

Wat motiveert je?
Mijn motivatie is het stadsleven. Rotterdam motiveert me, omdat het een stad is geworden waar graffiti uit het straatbeeld dreigde te verdwijnen. Rotterdam maakt een enorme groei door en had een tijd een zero tolerance graffitibeleid, maar bij een grote stad hoort graffiti. Het laat zien dat er echt mensen leven die niet de kudde volgen en zich vrij voelen om te doen wat ze willen. Heel de stad hangt vol met camera’s en dat maakt de impact van graffiti nog groter. Het laat zien dat ondanks alle CCTV ze nog steeds geen totale controle hebben.

Een bericht dat is gedeeld door @pose_rotterdam op

Een stad zonder graffiti is voor mij levenloos, waar alleen maar brave schaapjes wonen. Daarnaast is graff mijn verslaving, als ik niets doe wordt ik echt onrustig en chagrijnig. Graffiti heeft een soort medicinale werking, ik voel me er gewoon beter door.

Hoe is de graffiti scene in jouw stad?
De graffiti scene in mijn stad is klein, waar iedereen elkaar wel kent of vroeg of laat leert kennen. Ik hou me verder niet bezig met de scene, ik doe gewoon mijn ding met gelijkgestemden, maar ook vaak alleen.

Wat is het gekste dat je ooit meegemaakt hebt tijdens het bomben?
Ik heb veel gekke dingen meegemaakt tijdens het bomben, maar toen het vroor en het ijs dik genoeg was om op te staan, heb ik samen met een maat van me een aantal ijs-spots in de stad gedaan. Normaal painten we niet in het weekend, maar dit was de enige dag dat het kon.

Een bericht dat is gedeeld door @pose_rotterdam op

Het was een zaterdag en er was veel uitgaanspubliek en politie. Ik heb nog nooit zoveel interactie met omstanders gehad als die nacht, zowel positief als negatief. We zijn uitgescholden voor kanker-skaters en aangemoedigd door dronken studenten en een vader met zijn zoontje. Van de politie hebben we gelukkig geen last gehad en alles wat we die nacht hebben gezet staat er nog steeds!

Wat kan Rotterdam van jou verwachten op 18 mei?
Rotterdam kan op 18 mei van mij verwachten dat ik de bezoekers een close-up geef van hoe ik te werk ga als ik mijn ding doe op straat: rauw, energiek en hardcore.

POSE is één van de vier fenomenen die op 18 mei acte de présence geven tijdens BALACLAVA. De trailer voor dat bijzondere evenement check je hieronder.

Check ook Bad Boys de BALACLAVA pt.1: Rizote.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 4 mei 2018