Bad Boys de BALACLAVA pt. 3: Meet JAKE

Op vrijdag 18 mei nemen we je in Slash Gallery in Rotterdam voor slechts één avond diep de graffiticultuur in met BALACLAVA. Aan deze speciale expositie werken internationale graffiti-fenomenen als 1UP (Berlijn), JAKE (Amsterdam), RIZOTE (Parijs) en POSE (Rotterdam) mee, en voordat het zover is willen wij ze eerst even met vijf korte vragen aan je voorstellen in de serie Bad Boys de BALACLAVA. Met nog precies een week te gaan wenden we ons tot onze hoofdstad: dit keer gaan we in gesprek met JAKE!

Sinds wanneer ben je actief?
“Ik ben al actief sinds de 80’s.”

Wat motiveert je?
“Mijn motivatie komt van het leven in de stad, van het reizen naar andere steden en van de mensen om me heen. Door graffiti heb ik veel goede connecties gelegd, en heb ik ook een gezonde interesse voor andere kunstvormen ontwikkeld.”

Hoe is de graffiti scene in jouw stad?
“Er gebeurt van alles in Amsterdam; nieuwe generaties schrijvers poppen op, en oudgedienden doen nog steeds hun ding. Er wordt actief schoongemaakt, maar tegelijkertijd keren tags, pieces en throw ups als een soort schimmelvorming terug op straat.”

Wat is het gekste dat je ooit meegemaakt hebt tijdens het bomben?
“Too much to mention, maar ik zal één ding nooit vergeten. In Duitsland lag ik een keer onder een trein verscholen, omdat we gezien waren. Ineens begon die trein te rijden. In een soort van reflex ben ik er onderuit weten te komen, nog vóórdat de wielen me bereikt hadden. Toen ik naar rechts keek, keek ik recht in de zaklamp van een agent die op ongeveer vijf meter afstand stond. Die begon in het Duits te schreeuwen dat ik moest blijven staan, maar ik had een ander plan. Ik heb de longen uit mijn lijf gerend tijdens die achtervolging, maar ben die avond overal mee weggekomen. Dat is toch wel een van de meest bizarre momenten uit mijn game.”

Wat kan Rotterdam van jou verwachten op 18 mei?
“The art of throw ups!”

JAKE is één van de vier fenomenen die op 18 mei acte de présence geven tijdens BALACLAVA. De trailer voor dat bijzondere evenement check je hieronder. Tickets zijn gelimiteerd, kosten € 25,- en komen met een gecustomizede bivakmuts die je tijdens de expositie moet dragen zodat iedereen anoniem blijft, óók de kunstenaars.

Check hier de andere twee kunstenaars tot nu toe: RIZOTE en POSE!

Geplaatst door bowie op 11 mei 2018