Back to Dreadrock

Lang voordat er een grote media aandacht voor Nederlandstalige hiphop en een overvloed aan hiphop videoclips van Nederlandse makelij waren, in een tijd dat er maar twee platenlabels waren die Nederlandstalige hiphop uitbrachten, was er een plek in Amsterdam waar Nederlandse rappers samen konden komen om gewoon rijms te spitten, door middel van optredens en open mic sessies. Die plek bevond zich in hartje Amsterdam op de wallen. Café/coffeeshop Dreadrock.

Ergens in 1998 kwamen twee hiphop liefhebbers die al een tijdje bezig waren met raps schrijven in het Nederlands terecht op een Nederhop feestje op de Ouwezijdsvoorburgwal in een voor hun nog onbekende coffeeshop. Het feestje werd georganiseerd door Mach van de formatie Onkruid, bekend van oa. De posse en hun eigen CD op het Djax label. Er werd die avond opgetreden in de gezellige en zeer knusse shop en er was een open mic. Voor de twee vrienden was het een leuke avond en ze besloten het feestje en de shop vaker aan te doen.

Zo gezegd, zo gedaan en de twee vrienden ook wel Baard & Kale genaamd keerden er terug en raakte aan de praat met de super vriendelijke Surinaamse eigenares. Na een gezellig gesprek vroeg ze of wij die Nederhop avond in het vervolg niet wilden organiseren aangezien Mach ermee was gestopt. Baard & Kale namen het aanbod aan en begonnen plannen te smeden over op welke manier dit het best door te zetten was

Gelukkig hadden ze wel wat connecties in de toenmalige Nederlandse hiphop scene en die sneden ze aan voor de eerste paar keren om de optredens te verzorgen. Na verloop van tijd leerden ze steeds meer mensen kennen die met Nederlandse raps bezig waren om zo hun bestand aan Nederlandstalige hiphopgroepen uit te breiden en werden de feestjes drukker bezocht. Er begonnen zelfs vaste gasten te komen die er keer op keer bij waren als trouwe bezoekers. Er waren optredens van oa. Vaardigheid, Betonrot, D’Skunnig, 8MM, Ouderkerk Kaffers, Jason, BSE, Raymzter, Spookrijders, Gekste NUA, Zuid Oost Kamp, Gem Quarter, Braaf, Wreedzaam, C4, Bijlmersoldaten en ga zo maar door. Ook kreeg de avond een aantal vaste MC’s die de open mic kwamen rocken waaronder oa. Def P, Dennis en Blok, Raymzter, Sores, Casto en het werden er steeds meer. Daarnaast waren er ook een aantal vaste DJ’s die de plaatjes draaiden tussen de optredens door en tijdens de open mic sessies zoals DJ Ritchie aka C4, DJ Le met een streepje op de e, DJ Rio, DJ Redeye, DJ Daan van Vaardigheid, en nog velen meer, er werd beginnende DJ’s kansen geboden om aan het begin van de avond te draaien, evenals er aan beatcreators kansen werden gegeven om hun beats ten gehore te brengen als ze dat wilden.

Na veel regelwerk en problemen met geluid en apparatuur werd er maandelijks een solide feest neergezet waar door veel mensen elke maand weer met smart op werd gewacht. Het werd een soort fenomeen en Def P weidde er zelfs een nummer aan… De avonden werden drukker en drukker bezocht en het was altijd zeer gezellig en gemoedelijk. Er werden connecties gelegd, nummers samen gemaakt en samenwerkingsprojecten opgestart zoals het Ondergronds Verzet project van Sores, Def P en Daan van Vaardigheid. Dit was ook eigenlijk het doel van de avond geworden; een plek creeeren waar rappers, DJ’s beatboxers en alles wat daarmee samenvalt, zoals ook organisatoren van andere feesten in het land, elkaar konden treffen, en evt. samenkonden werken, wat dan meestal met een glas bier werd beklonken.

Maar aan alles moet een eind komen en zo ook aan de laaste donderdag van de maand Nederlandstalige hiphop in dreadrock waar het bier rijkelijk vloeide, de jointjes broederlijk gedeeld werden en de rauwe hiphop te proeven was. Na een aantal vervelende vernielingsincidenten en veelvuldig gebruik van stiften en spuitbussen waren er wat irritaties ontstaan en ook door de toegenomen animo voor de avonden kon het feest niet langer doorgaan op die locatie en is het gestopt.
Baard & Kale gingen hun eigen dingen doen maar hielden er hechte banden op na met de meeste artiesten. In de jaren daarna zijn er talloze mensen geweest die vroegen of er ooit nog zoiets terug zou komen. Voor Baard & Kale bleef Dreadrock een thuishaven die ze trouw bezochten en in 2003 werd er een soort reunie gehouden om de geboorte van Baard’s zoon te vieren. Het feest genaamd ‘babies en shit’ trok ook weer een hoop gasten en een groot gedeelte van de oude garde was aanwezig evenals een grote groep nieuwe rappers als Mike en ODM van VSOP, Kwajongen, Lazerus, Juiceisdunaam en zelfs MC Barend Jan schijnt in het huis te zijn geweest die laatste keer! Sindsdien is er qua Nederlandstalige hiphop niet veel te beleven geweest op de ouwezijdsvoorburgwal, tot nu.

Baard en Kale kondigen samen aan dat op Donderdag 18 MEI aanstaande weer een feest gehouden gaat worden waar vele ouwe en nieuwe bekenden acte de presence zullen geven, namen als Raymzter, Robian, Dennis T, Blok, Steen, Sores en de Groen Gele Click uit Den Haag, Pik R De Zwart, Juiceisdunaam, Smoke, de 50% neger, 8MM, Engel van voormalig BSE maar nu solo, Onafhankelijk uit Almere, Kleine D, Lucky van Climax, Sendar, Maestro Mikel, Sydephex misschien zelfs Jiggy Dje en Klopdokter uit Rotterdam en nog een zootje anderen.

Beats zullen worden verzorgd door oa DJ Booze, DJ Ritchie, en misschien nog wat anderen, maar daar zijn we nog mee bezig.

De avond zal beginnen rond een uur of 8 dus 20:00 en eindigen als het afgelopen is met 3 optredens om 10 uur, 11 uur en 12 uur en dit alles voor de prijs van NUL EURO!

Verrassingen in petto ze moeten alleen nog uitkomen.

Café/coffeeshop Dreadrock
Oudezijds voorburgwal 67
Amsterdam

Geplaatst door bowie op 11 mei 2006