‘B-B-Beats By Esko!’ Het geluid van de straat anno 2016

Als we het hebben over producers die op dit moment poppin’ zijn in Nederland, kunnen we het niet laten om Esko te noemen. Een paar van de hardste producties van 2015 én van 2016 staan op zijn naam. Esko-season is geopend, dus zoomen we vandaag in op zijn bangers. B-b-beats by Esko!

De naam Esko (Stacey Walroud, 1994) kwam voor mij voor het eerst in beeld tijdens een 101 Barz-sessie. Sindsdien ben ik hem gaan volgen en kwam hij steeds in een moordend tempo voorbij met nieuwe heat. Deze killer draait zijn hand niet om voor een nieuwe single van Sevn Alias, een nieuwe sound voor Murda of om talent uit de hood centraal te zetten. En dan heeft hij ook nog zijn eigen platform, het label Van Klasse, waarmee hij verschillende creatievelingen, waaronder rappers, producers en regisseurs, etaleert. Afkomstig uit en opererend in Almere, veranderde hij van straatschoffie in rapper en van het rappen stapte hij al snel over op het produceren. Tegenwoordig heeft hij de telefoons van de jeugd on lock met zijn beats en maakt hij precies wat er gepompt wordt op de straten van Nederland.

Wij maakten een top-10 aan Esko tracks, dus we tellen af van tien naar één.

10. Esko – Van God Los (ft. Hans Grants, Eves, Kosso, Miggs de Bruijn, Kingsize, KM & Rabby Racks)

Die onheilspellende vocalsample in de intro vertelt al dat dit een possecut van formaat gaat zijn. Ratelende 808’s, gruwelijke synths en Esko die rappers van zijn eigen kamp op de track knalt, maar ook o.a. Kingsize (Den Haag) en Miggs de Bruijn (Eindhoven) de ruimte geeft om hun ding te doen. Een track die meerdere delen van Nederland verenigt. En daar wordt iedereen blij van: “We zijn united!” klinkt het later in de track.

09. Josylvio – Le7nesh (ft. Sevn Alias)

Josylvio doet met Le7nesh een eigen interpretatie van de N.W.A.-klassieker Fuck Tha Police. Net als twee hoger geëindigde tracks gaat een Arabische titel gepaard met een retestrakke instrumentatie door Esko, die in de video ook maar eens zijn ontevredenheid jegens het gezag uit door zijn middelvinger op te steken. Trappyness all over it.

08. Hef – Niet Normaal (ft. Sevn Alias)

Vorig jaar kun je bestempelen als de terugkeer van Hef. Naast zijn nieuwe album 13, dat in de laatste maand van 2015 verscheen, was er ook de EP 6,5, zijn bijdrage op megahit Mandela van SBMG én de track die dropte op de dag waarvan veel mensen dachten dat hij zijn album erop zou releasen (vrijdag de dertiende). Niet Normaal bleek ‘slechts’ een startschot voor 13 en is uiteindelijk zelfs niet op de plaat terug te vinden maar is wel pure heat.

07. Lijpe – Accepteren (ft. D-Double)

“Ik heb een milf in Almere en ze wast m’n kleren.” De publieksfavoriet van Lijpe’s debuutalbum Levensles, is een straatanthem pur sang. Nadat Lijpe twee minuten mag razen mag D-Double nog een paar bars spitten en is Accepteren voorbij in een zucht. Snelle claps op een dope vocalsample en rauwe straatraps over vastzittende vrienden, glocks, liegende rappers en dure schoenen maken van Accepteren de ideale opvolger van Dikke Gun. En dat alles natuurlijk niet zonder de typische harde Lijpe adlibs: Gone! Kilo! Haah!

06. Hef – Morgen Weer (ft. Dio & Jonna Fraser)

Ondanks dat Niet Normaal niet op 13 belandde, is de tag B-b-beats by Esko toch op het album te horen. Op Morgen Weer, dat Esko in samenwerking met Krankjoram produceerde, is niet alleen te horen dat Jonna Fraser een van de meest veelzijdige mc’s van Nederland is, ook van Esko horen we een andere kant op deze track. In plaats van een uitbundige of triomfantelijke banger is hier een bijna ingetogen DJ Mustard-achtige productie te horen, waarop Hef, Dio en Jonna Fraser met real talk komen.

Esko2item

05. Adje x Cho – TRRR!

Misschien wel de meest eentonige beat van het onlangs verschenen album Konings van Adje en Cho, toch is de het een van de meest vermakelijke. Moet je deze eens op vol volume pompen op een degelijke soundsystem, voel die domme bas onder je voeten rollen, hop zo je lichaam in, en besef: Esko is één van die mannen die het niveau van producties in Nederland naar een belachelijk level tilt.

04. YOUNGBAEKANSIE – Situatie

YOUNGBAEKANSIE kende je eerder misschien als Kans. Esko gunde hem een monotone beat met een gruwelijk rollende bas (speel ’m luid af is ons advies) voor de track Situatie, waarin de rapper skeer zijn afzet tegen het tellen van geld en zo als het ware zijn oude situatie vergelijkt met zijn huidige. Tel daarbij op zijn bijna nasale stemgeluid in de verses, het makkelijk te onthouden refrein én de in de Bims geschoten hoodviddy en die shit kan niet fout gaan. Grimey as fuck.

03. Sevn Alias – Ma3lish (ft. Frenna & D-Double)

Dé track van het jaar 2015 volgens Venz en Jiggy Djé. En dat komt heus niet alleen door de rappers die erop tekeergaan. Ma3lish werd al sinds de eerste 101 Barz-sessie van Sevn verwacht en toen bleek dat het een track zou zijn waarop ook Frenna en D-Double (wat drie van de heetste straatrappers op één track betekent) zouden spitten ging het internet gek. De video, uitgebracht door Top Notch, versterkte de buzz alleen nog maar meer en is inmiddels de 2,5 miljoen views gepasseerd. Trappy 808’s, een hypnotiserende sample en de Arabische slang doen het ‘m in deze.

02. Jonna Fraser – Hoop Ellende (ft. Hef)

“Ey, we zitten in een hoop ellende!”, schreeuwde Jonna Fraser bij zijn entree op Noah’s Ark. Esko gaat hier full on Lex Luger en overklast de Amerikaan met twee vingers in zijn neus. Moet je eens horen hoe halverwege het refrein die gruwelijke basskick erin komt (zéker tijdens een liveshow van Jonna). Hetzelfde geldt voor de keys die vier bars diep in het couplet uit het niets de toon bepalen. Crazyness. Triomfantelijke instrumentatie waarop ook de nieuwe labelgenoot Hef een bijdrage levert. Ook Esko zelf gaat gek in de video.

01. Sevn Alias – Kifesh

De track die meteen je aandacht greep toen Sevn hem spitte in zijn eerste 101 Barz-sessie en ongetwijfeld een van de hardste straattracks van 2016, ongeacht wie er nog gaat droppen. Groen of wit pushen terwijl anderen stressen om meisjes, kifesh? De grimmige trapproductie doet de tekst perfect eer aan én andersom.

Bonus: Esko – Dromen II (ft. Jonna Fraser)
Deze week was hij jarig (congrats nog!) en besloot hij ons weer te blessen met een nieuwe track, dus bij deze:

Esko volgen op Twitter doe je hier.

Geplaatst door bowie op 11 maart 2016