ART12: Archiving The Revolutionairy Thoughts of the One and Two’s.

ART12 ontstond uit een behoefte om alles wat er gebeurde in de Nederlandse HipHop scene te archiveren en zo direct via een onafhankelijk medium door te kunnen vertellen aan een ieder die maar geïnteresseerd was. Los van de geijkte dicksucking en vriendjespolitiek. Daar hebben we ook nooit aan mee gedaan. Nog steeds lachen we diegene uit die het wel hebben gedaan. You know who you are? We know it too. En we weten ook dat het er helemaal er niet toe doet wat we vinden. Wie zijn wij immers?

De waarde van dingen

Zoals Cold 45 aka Rowdy mooi song in een lied: “Repect is something you earn, not something you get” behandelen we de platen van L-West Productions en Sources-Of-Specialments met net zoveel liefde als de illegale live Funky-Tribe tape uit de Melkweg en de D.A.M.N. LP’s. Laat het gecreëerde oprecht tot zijn waarde komen. Zodoende hebben we het niet over liedjes, maar over liederen. Zie je een Corry-tje, Unique-je of SugaCane-tje een liedje zingen. Of een lied ten gehore brengen?

De mens is altijd geneigd om in hokjes te denken. En alles wat anders is, boven het maaiveld komt, af te zeiken. HipHop paste in die tijd nog niet in de mainstream gedachte. Er werd zelfs een andere naam bedacht om HipHop toch te kunnen verkopen aan de diegene die HipHop te zwart, te geweldadig, te dom en what ever vonden. ‘Urban’. De makers van ART12 hebben altijd de houding gehad dat we zijn wie we zijn. Wij zijn HipHop. En als we daardoor te zwart, te geweldadig, te dom etc. zijn. Laat het dan maar zo zijn, zwart op wit.

Laten zijn wat het is

Het ‘laten zijn wat het is’. Deze gedachte groeide steeds meer. Zijn we HipHop omdat we met een petje oplopen? Zijn we HipHop omdat we als ‘urban’ bestempeld worden? Zijn we HipHop omdat we naar 50cent luisteren of omdat we bij Fat Beats kopen? Zijn we HipHop omdat we ernaar leven om ons aan de definities van HipHop te voldoen? Nee. We zochten naar een identiteit. Een manier om ons te uiten. Een manier om ons emotioneel, creatief en intelectueel te ontplooien. En ieder op zijn/haar eigen manier. We zochten naar dat wat ons boeide. Dat vormde HipHop en niet andersom.

Omdat ik nu van nature kaal word, in een stropdas loop, met een nine-to-five in mijn gezins-onderhoud voorzie, zou ik opeens niet HipHop zijn? Deze man probeert in vrede en liefde een gelukkig gezin groot te brengen en een steen bij te dragen aan een betere maatschappij. Is nog steeds nieuwsgierig. Maar is nu wel de Pops Blows The Nine, accepteert zijn verantwoordelijkheden en heeft de tekst van Shyrock in zijn gedachten: "Don’t try to fuck with cops, cause you’s a nigger, and if you are with some white kids, you’ll be pulling the trigger, because remember that you are black, and some cops that’s wack, them say: “Blacks are uneducated and just talk slack.”

Wat leeft?

Wat teken je? Wat heb je gefotografeerd? Wat schrijf je? Wat maak je? Wat heb je gecreëerd? Wat is het dat de maker fascineert en wil delen met een ieder die interessant vindt. Dat staat nu centraal. En wat een ieder ander vindt? Doowuchayalike? ART12: het dunste magazine. Een uiting van wat de makers wensen te uiten.

Check ook: Art12

Geplaatst door bowie op 2 november 2006