Art Of The City: Den Haag

Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken vastgelegd. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. Ben je benieuwd naar de beleving van de acht organisaties en de fantastische murals die zijn vastgelegd? Elke maandag staat er een andere stad centraal. Dit keer: de Hofstad!

In 2009 is The Hague Street Art, het street art-platform van Den Haag, onstaan. Destijds gericht op het samenwerken met graffitikunstenaars en is zich vanaf 2016 meer gaan richten op street art kunstenaars. In 2009 is de gemeente Den Haag met een grootse schoonmaak begonnen en heeft The Hague Street Art benaderd om mee te denken over kunstzinnige alternatieven voor graffiti en street artists, om zo te zorgen dat Den Haag aan de ene kant schoon blijft en aan de andere kant ook wil samenwerken met kunstenaars.

In Den Haag stond de teller een paar jaar terug op ongeveer 190 verschillende graffiti- en street art-werken, nu zouden dat er ongeveer 250 moeten zijn. Den Haag kent drie gebieden waar de dichtheid van de kunstwerken het hoogst is. Het gaat dan om het stadsdeel Segbroek, een wijk van stadsdeel Escamp en delen van het stadsdeel Laak. Verder zijn de werken in Den Haag te vinden op de meest uiteenlopende plekken, vaak moet je erg goed zoeken.

In stadsdeel Segbroek heeft The Hague Street Art in 2015 een wandel/fiets-route ontworpen (hier te vinden!). Via de website kun je een uitgebreide route lopen met een kaart. Vooral Nederlandse bezoekers lopen de tour met hun mobiele telefoon en voor de toeristen is er een Engelse hard copy-variant van de kaart. Zodra je inlogt op de mobiele website, wordt er gevraagd of je je GPS aan wil zetten. Daarna krijg je een aantal opties om zelf een tour in te bouwen en dien je zelf  de blauwe lijnen te volgen. Zodra je een kunstwerk hebt gespot, kun je op de website van The Hague Street Art meer lezen over het object en de bijbehorende artiest. Helaas is er nog geen tour guide aanwezig, maar wat er nog niet is kan er altijd komen. Het leuke aan de tour van The Hague Street Art is dat je ook het mooie stadsdeel van Den Haag ontdekt, zo ontdek je de gave hotpots van de wijk en ook verschillende barretjes en theaters.

Momenteel werkt de mobiele website van The Hague Street Art prima en is deze zeer makkelijk in gebruik en te updaten. De kosten voor het bouwen van een app is een relatief hoge uitgave, maar met het oog op meer tours in Den Haag wordt dit zeker in afweging genomen. The Hague Street Art richt zich voornamelijk op het maken van kunst samen met bewoners en kids in samenwerking met kunstenaars. Uiteraard hebben zij de ambitie om steeds meer autonome mural in Den Haag te realiseren, echter vergeet niet dat hier alle ambassades, alle ministers, Europol zijn gehuisvest, wat betekent dat sommige beslissingen op het gebied van kunst in de openbare ruimte lang op zich laten wachten. Hier komt bij dat er al een aantal grote organisaties zijn die zich er al jaren mee bezig houden. Maar er wordt aan gewerkt en gaat steeds beter in Den Haag.

In Den Haag zijn er nog volop toekomstplannen. Voor The Hague Street Art staan erkenning en het zien van maatschappelijke en sociale toepassingen van street art en graffiti nog helemaal in de kinderschoenen. Denk aan de werkverschaffing, jeugdparticipatie, sociale cohesie, het voorkomen van sociaal isolement van bepaalde groepen mensen enzovoorts. Wat The Hague Street Art betreft gaan zij al deze belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheden uitrollen door middel van het visualiseren van kunst. Wat concreet meer mooie routes, kleuren, samenwerkingen, opdrachten, ontwikkeling van competenties and last but not least: veel blije gezichten zal opleveren!

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 27 maart 2017