Art Of The City: Antwerpen

Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken vastgelegd. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. De afgelopen weken kwamen diverse Nederlandse steden aan bod maar voor de allerlaatste editie van dit seizoen reisden we af naar onze zuiderburen in Antwerpen.

In 2015 ontdekte Tim Maschang toevallig een streetart werk en nam een foto en plaatste die vervolgens op sociale media. Van het één kwam het ander en het was alsof er een nieuwe wereld voor Tim open ging. Hij werd dieper en dieper in de graffitiwereld gezogen en nam het alter-ego Streetartwerpenaar aan (een samentrekking van streetart en Antwerpen) omdat Tim dacht dat deze wereld heel gesloten en moeilijk toegankelijk was. Het tegendeel was echter waar, de artiesten apprecieerden dat de Antwerpenaar hun werken deelde en daardoor ontmoette hij verschillende kunstenaars.

De Streetartwerpenaar begon vervolgens de locaties van alle werken te loggen en probeerde nieuwe locaties te achterhalen en gebruikte een primitieve Google Maps om alles in kaart te brengen. Ondanks een stevige steetart-cultuur in verschillende steden was er in Antwerpen niks over te vinden. Hij vond veel statische PDF-kaartjes maar nergens een up to date site waar hij terecht kon. Uiteindelijk heeft hij Sanne Gijsbers gecontacteerd van Street Art Heerlen en met hun hulp begin mei vorig jaar een intuïtieve Google Maps-based website gereleased.

In het centrum van Antwerpen zijn er meer dan 50 kunstwerken te zien en wanneer je de acht districten erbij rekent het driedubbele. Zo is Berchem voorlopig hét street art-district vooral dankzij de Zomerfabriek waar jaarlijks de Meeting of Styles wordt georganiseerd en daar alleen al spreek je over 3000 vierkante meter aan graffiti en street art. Het tijdelijke karakter van street art gecombineerd met de legale muren maakt dat het in Antwerpen soms heel snel gaat. Een werk kan na enkele dagen al over geschilderd zijn, wat het een hele uitdaging maakt dit in kaart te brengen voor de Streetartwerpenaar.

Tim wil gewoon alle mensen laten kennis maken met deze onbeminde kunstvorm, maar je moet weten waar natuurlijk. Dat probleem lost zijn website op, al zet hij niet alle plekken erop, sommige plekjes blijven geheim. Sinds enkele weken is de enige echte Streetart Antwerp app gratis te downloaden en kan je op eigen tempo de stad verkennen. In de app vind je aan de hand van je GPS-locatie welke werken er in de buurt zijn en over die werken krijg je dan wat informatie. Ook zitten er enkele wandelroutes in waarmee je de stad op eigen houtje kan ontdekken.

Tot nu toe is dit alles uit eigen initiatief gekomen, het stadsbestuur heeft in 2015 een beleidsnota uitgegeven wat street art betreft, maar voorlopig wordt daar actief weinig mee gedaan. Alles wordt vanuit het departement jeugd gestuurd. Dit is nog maar het begin, want zou het niet super zijn dat je op één centraal punt alle streetart up to date in kaart gebracht ziet? Daar is Antwerpen momenteel mee bezig. Aken (Duitsland) en Rotterdam zijn momenteel al online en Gent volgt snel, maar ondertussen zijn er al contacten gelegd over de hele wereld, van Londen, Berlijn, Parijs, Rome, naar Melbourne, Montreal en zelfs Kaapstad. Overal zijn er al mensen die willen meedoen en hun stad willen promoten in dit nieuwe netwerk, Streetart Cities genaamd.

Daarbij komt nog dat de Streetart Antwerp app zodanig ontwikkeld is dat deze bruikbaar zal zijn in alle steden die meedoen. Dus één app voor tientallen steden, een geweldig vooruitzicht wat ons betreft. Het enige wat Tim nu nog zoekt is de nodige fondsen om dit project te lanceren, bij deze een oproep van de Antwerpenaar aan iedereen die dit idee wil sponsoren, laat maar van je horen. Dus wat Tim betreft ziet de toekomst er goed uit wat betreft Antwerpse street art.

De rest van de foto’s:

Meer street art? We proberen met Rewriters010 een werk van de legendarische Banksy naar Rotterdam te halen en zijn daarom een crowfundingcampagne gestart. Je kunt meehelpen dit te verwezenlijken via Voordekunst.

Geplaatst door bowie op 3 april 2017