Armyfatique: ‘We geloven niet in perfectie.’

Samenwerkingen

Lostsun en Krylon zijn twee Nederlandse producers, maar de tracklist van The Initiation doet anders vermoeden. Maar liefst zestien Amerikaanse rappers (voornamelijk uit New York) zijn te vinden op het album. Niet de minste namen; hoe zijn die samenwerkingen eigenlijk tot stand gekomen? Lostsun: “Via een kennis van ons in Brooklyn hebben we een jaar of twee geleden upgehookt met Karniege. Het balletje ging pas echt rollen toen we wat beats hebben gedeeld met mensen die Karniege kende. Toen de track met Trife twee jaar geleden lekte en spins kreeg op o.a. Hot97 ging het allemaal net even wat vlotter, waarvan we dankbaar gebruik hebben gemaakt. De meeste reclame ging van mond tot mond, en zo groeide The Initiation het laatste jaar uit van een 12inch naar een EP, en van een EP naar een langspeler. Het is een eerste kennismaking, zeker geen definitieve collectie van Lostsun en Krylon tracks.”

De tracklist is een lijst waar andere Nederlandse producers naar op zullen kijken. Zestien collabo’s waar Armyfatique trots op mag zijn. Krylon: "We hebben toen we het idee kregen om dit album te maken een lijstje gemaakt met artiesten met wie we zouden willen samenwerken. Ik kwam dat lijstje pas geleden weer tegen: een groot deel van de namen die erop staan, staan uiteindelijk ook op de CD. Erg dope dus! Maar ik weet niet of de tracklist perfect is. We geloven ook niet in de term “perfectie”. We geloven ook niet in de term “perfectie”. Perfectie blijft een persoonlijk ding, vaak gekenmerkt door een bepaalde tijdsperiode. Zo zijn er de laatste jaren weer een paar dope MC’s naar voren gekomen waar we twee jaar geleden nog niet aan gedacht zouden hebben."

Nederlandse scene

Op het album is maar één Nederlandse MC te vinden: Ciph Barker. Opmerkelijk, aangezien beide producers zelf ook in dit kikkerlandje wonen. Is er misschien wat mis met de Nederlandse scene? Krylon: “Het is niet zo dat we er bewust voor hebben gekozen om buiten Ciph geen Nederlandse MC’s op het album te zetten. Toen we eenmaal met die Amerikanen bezig waren, is het gewoon zo gelopen. We zijn opgegroeid met vooral New Yorkse MC’s, dus toen zich de kans voordeed om daarmee op te nemen hebben we die natuurlijk met beide handen aangepakt.”
Lostsun: “Ik denk ook niet dat er wat mis is met Nederlandse hiphop. Daar waar de scenes in landen als Frankrijk of Amerika al volgroeid zijn, is de scene hier nog lekker aan het puberen. Er worden genoeg initiatieven de grond uitgestampt, op muzikaal en op eventgebied; dat is een goed teken. Wat ik persoonlijk wel vind van Nederland, is dat er soms nog iets teveel in hokjes gedacht wordt. Je bent een gimmick/straat/experimentele/pop/underground rapper. Als dat nu ook nog wat minder wordt, dan komt het helemaal goed!”

Online

Internet is volgens sommigen een medium wat de muziekindustrie kapot maakt. Toch was het voor Armyfatique erg belangrijk: zo konden ze online contact houden met artiesten aan de andere kant van de wereld. Krylon: "Het hele album is via internet opgenomen. Voordeel is natuurlijk dat het allemaal heel snel gaat en je niet naar New York hoeft om een aantal nieuwe tracks te tapen. Nadeel is dat je de samenwerking in een studio mist. Wij zorgen er wel voor dat we alleen maar samenwerken met MC’s die in dezelfde “vibe” zitten als wij; we moeten met die gasten kunnen chillen."
Lostsun: “De meeste mensen die mee hebben gewerkt aan de CD spreken we ook regelmatig. Soms via de telefoon, soms via MSN. Ik ben nog steeds van mening dat een diepere, hechtere band met een artiest betere muziek kan voortbrengen.”

En hoe zit het met downloaden? Als je googlet naar ‘Armyfatique – The Initiation’, hoef je maar naar pagina 2 door te klikken om een downloadlink te vinden. Krylon: “Ik ga niet haten op downloaden, want dat doe ik zelf ook. Ik check veel nieuwe releases eerst op m’n iPod. Is het dope, dan koop ik het. Vaak alleen voor de support, want de CD verdwijnt vervolgens in de kast. En ik heb een paar duizend platen beneden staan, dus ik draag genoeg bij aan de muziek industrie.”
Lostsun: “Zolang mensen het zien als een grote luisterpaal, maar wel bereid zijn artiesten te steunen, dan vind ik het wel goed. Ik raad iedereen dan ook aan te googlen naar Armyfatique – The Initiation. De teloorgang van de muziekindustrie ligt in mijn ogen ook eerder aan een te logge en te arrogante houding van de majorlabels waarvan te hoge cd prijzen onderdeel zijn, dan aan de opkomst van mp3 en internet.”

Meer info
Review

Geplaatst door bowie op 7 februari 2009