Appelsap: zon, goede muziek en lekker eten in het Oosterpark

 

 

Het festival heeft een andere indeling dan voorgaande jaren én er is een extra podium bijgekomen; The Do-Over stage, omringd door foodstands. 's Middags is er weinig te beleven bij het podium, dat ligt aan een pad waar continu mensen langslopen, maar 's avonds verandert het in een intieme feestlocatie waar onder meer Rich Medina en Maseo (De La Soul) het publiek vermaken met fijne tunes. De mainstage (de kenmerkende carroussel) en 101-barz stage hebben nog altijd dezelfde locatie als voorheen.

 

Nadat Ares de mainstage heeft gerockt met tracks als Regenboog, het nieuwe Rode Wijn (waarvoor Oosterhouter Smaakvol een featuring komt doen) en Zo Lang De Wereld Draait, waarbij hij iedereen een rondje laat draaien tijdens het refrein, is het tijd om te verkassen naar de 101Barz x Freshcotton-stage voor één van de verassingen van Appelsap 2014: Bummy Boys. De rappers GRGY en Ray Fuego kennen elkaar naar eigen zeggen precies een jaar (ze ontmoetten elkaar vorig jaar op Appelsap) en laten het hele plein voor het 101Barz podium springen op hun trage drill-producties tijdens een energieke set. Uitschieter is het mede door Hayzee geproduceerde Yung Bum.

 

Digitzz zagen we eerder dit jaar al spelen op onder meer Paaspop en Woo Hah. En terecht, want hij is een echte festivalact. De rasartiest tovert de 101Barz stage samen met zijn Veronica (die zijn dj is) om in een waar feestje, terwijl de zon alleen nog maar harder gaat schijnen. Achteraf horen we dat de Amerikaanse rapper 100s zijn show heeft geannuleerd en zijn we des te blijer dat we naar Digitzz zijn toegegaan.

 

 

Typhoon treedt als enige vandaag op met band. Met een frisse set vol nieuwe tracks van Lobi Da Basi die al goed worden meegezongen en een paar oude zorgt hij voor een heerlijke sfeer op het plein voor de mainstage. Toch, een veelgehoorde opmerking om ons heen: “De break in Brand Los en de beat van Bumayé klappen niet zo hard met een band.” Daar zijn we het dan wel weer mee eens.

 

 

Rond etenstijd is het tijd voor de eerste headliner. Eentje van formaat, zowel letterlijk als figuurlijk. Bam Bam Bronsolino komt, met een dikke joint in zijn mond, op terwijl zijn dj Toto's Hold The Line draait. En de muziek uit de late 70's en jaren '80 blijken een rode draad door zijn set, want na de eerste (en zijn pas verschenen) track Easy Rider is het vooral Blue Chips dat de klok slaat. En rappen kan ie behoorlijk goed voor iemand met zijn omvang. Zijn ademcontrole is uitermate goed. Behalve wanneer The Rockers en Strictly 4 My Jeeps worden gespeeld. Tijdens deze twee bangers besluit Bronson een wandeling door het publiek te gaan maken terwijl hij handjes schudt en selfies maakt. De toch al korte show (slechts 30 minuten) wordt er rommelig door en kan niet meer worden gered door Meyhem Lauren die is meegekomen om een verse te droppen. Bam Bam doet zelf nog een paar dope tracks en laat zich gelukkig nog on stage zien, want toen de rapper in het publiek verdween zag je 'm 90% van de tijd niet.

 

 

 

De Jeugd van Tegenwoordig breekt met meezingers als Hollereer, Tante Lien, en Sterrenstof elk festival af, zo ook de Appelsap mainstage. Toch besluiten we tijdig terug te keren naar de 101Barz-stage waar Nouveau Riche mannen Stepherd en Skinto het publiek een workout aan het geven zijn. Van links naar rechts springen, van voor naar achter rennen, de handen in de lucht zwaaien, het publiek doet massaal mee.

 

 

 

Daarna komt host Rotjoch op het podium om Önder a.k.a. Murda Turk aan te kondigen. De eerste track die hij speelt verandert later in de set tot hét anthem van het festival. De trapbeat van Dat Doen We Niet Meer kickt in en het veld verandert in één grote moshpit. Toch besluit Önder de track af te kappen. Aan het einde van zijn set, als hij tracks van zijn Goeie Dingen EP heeft afgewisseld met een medley van De Kassier (o.a. Lekker Bezig, Ik Ken Hem en Terug Op M'n Bullshit komen voorbij) vraagt hij het publiek om chaos te creëeren. “Oh, you think you safe?”, vraagt hij nog aan een paar mensen die wat verderop staan. “Dit is mijn Niggas In Paris, dus ik doe 'm gewoon nog een keer!” Een wall of death en een cirkelpit, we zagen het eerder bij acts als Kraantje Pappie en The Opposites maar ook Murda Turk krijgt het publiek zo gek. Minpunt is de flinke delegatie on stage, waardoor het podium te vol staat met mensen die niet rappen, wat ook wel een gek gezicht blijft. Een meer dan degelijke show is ten einde.

 

 

En dan is het wachten geblazen bij de mainstage. En wachten.. op headliner Travi$ Scott (die op Kanye's G.O.O.D. Music getekend is) welteverstaan. Hierdoor gaan we niet Hudson Mohawke z'n set missen, toch? We besluiten om richting de Colors x Noisey-stage te wandelen om de Schotse producer te zien draaien. Na het veld te hebben overladen met elektronische bangers (met TNGHT's Higher Ground als hoogtepunt) zien en horen we ineens Travi$ Scott rappen, die na zijn eigen set naar de andere kant van het terrein is gekomen om zijn banger Upper Echelon nog eens te doen. Na die track verdwijnt hij weer en komt Appelsap 2014 aan zijn eind. En als de overgang van Hud Mo naar DJ EZ een te groot muzikaal verschil (van trap naar UK garage) oplevert besluiten we na een lange dag in het Oosterpark huiswaarts te keren, terwijl The Flexican en Sef net als vorig jaar mogen afsluiten op het grootste podium.

 

 

 

Appelsap viert volgend jaar haar 15-jarig bestaan en zal voor de eerste keer uitwijken naar een andere locatie, daar het Oosterpark aan een verbouwing toe is. Daar zullen de buurtbewoners blij mee zijn. Wij kijken in elk geval nu al uit naar het jubileum, want afgaande op sfeer, eetgelegenheden (o.a. friet in schil, kip van de barbecue en kippenvleugeltjes met lente-ui) , programma en inrichting bewijst Appelsap wederom hoog in het lijstje hiphopfestivals van Nederland thuis te horen.

 

Op onze Facebook-pagina zie je de rest van de foto's. Hoppa!

Geplaatst door bowie op 12 augustus 2014