Anderson .Paak: dé ontdekking van 2015

Als er één iemand z’n ster rijzende is, is het wel die van Anderson .Paak. De mc/zanger/producer (lees: alleskunner) uit Oxnard, Californië kwam voor het eerst in beeld toen hij veelvuldig verscheen op de tracklist van Dr. Dre’s Compton en is sindsdien niet meer weg te denken uit de scene. Hij brengt dan ook constant nieuwe hitte uit voor je speakers. Om je op weg te helpen hebben we een overzicht gemaakt van de tracks die hij sinds de release van Compton, dat overigens net tot gouden album is gekroond, heeft uitgebracht.

before-dre-day-a-conversation-with-anderson-paak-and-knxwledge5

Zijn muzikale carrière begon als Breezy Lovejoy, het pseudoniem waaronder hij in 2012 al twee albums uitbracht. De eerste release onder de naam Anderson .Paak verscheen in 2013; Cover Art, een hele EP vol covers van artiesten uit de jaren 50 die hij bewonderde. Folk- en rockklassiekers werden omgetoverd tot een blend van soul, jazz, r&b en hiphop. Een jaar geleden verscheen zijn debuutalbum Venice, een 16 tracks tellende mix waarin hij niet alleen voorgenoemde stijlen vermengt maar zelfs flirt met drum and bass en pop.

In hetzelfde jaar ontmoet hij DJ Premier tijdens een gezamenlijke gig in Rusland, van wie hij een beat krijgt en hij begint te schrijven aan wat later Animals zou worden; de eerste collabo van DJ Premier en Dr. Dre, waarop de stem van .Paak voor het grootste gedeelte is te horen. De song komt bij Dr. Dre terecht die het wil gebruiken voor zijn ‘grand finale’ Compton, dat afgelopen augustus verscheen en waarvoor .Paak zeer terecht lovende kritieken naar zich toe krijgt geworpen. Zijn soulvolle stem wordt als ultieme wapen ingezet door de Doc en zo belandt hij op maar liefst 6 van de 16 tracks op Dre’s derde album.

Naast dat hij na Compton zijn eigen The Anderson .Paak EP uitbrengt met de producers Blended Babies en meteen van zijn momentum gebruik maakt om de wereld ook kennis te laten maken met zijn groep NxWorries door de video van Suéde uit te brengen, weet de halve hiphopscene het zeker; er moet nú met .Paak gewerkt worden om unieke tracks als resultaat te krijgen. Zo heeft The Game hem op twee tracks (misschien Compton left-overs?) staan op zijn in oktober verschenen album The Documentary 2 en weten ook Madlib, Blu en MED hem te vinden voor de chorus op The Strip, dat te horen is op Bad Neighbor:

Ook interessant is zijn featuring op het album van Busdriver, waarmee hij laat zien niet alleen te matchen met toppers, maar ook met de underground. Zijn refrein op de track Worlds To Run is ingetogen, soulvol en minimaal. Toch weet hij telkens zijn typische stemgeluid zó te gebruiken dat het niet gaat vervelen. Ook is hij daarna nog te horen op het eerste rapalbum dat het fameuze Soulection label uitbrengt: op And After That, We Didn’t Talk van GoldLink staat de dansbare single Unique, waarop de mannen heftig flirten met de disco uit de jaren 70.

Begin deze maand was het weer raak: Dr. Dre primeurde tijdens zijn radioshow The Pharmacy (op Beats1) een splinternieuwe dubbeltrack waarmee Anderson .Paak de spotlights stal van onder meer Pusha T en King Los, die ook primeurs aangeboden hadden in dezelfde show. De track, getiteld The Season / Carry Me, bevat een twee beats (waarvan een door 9th Wonder) die hij sfeervol inkleurt door terug te kijken op zijn baan op de marihuana farm in Santa Barbara:

‘Bout the year Drizzy and Cole dropped
Before K.Dot had it locked
I was sleeping on the floor, newborn baby boy
Tryna get my money pot so wifey wouldn’t get deported

AndersonPaakitem1

En alsof dat nog niet genoeg was, dropte hij twee dagen later zelf de single Am I Wrong met ScHoolboy Q op zijn Soundcloud. Anderson .Paak is heavy on a roll, met muziek om op te viben, om op te smoken, én muziek om op te dansen. En dat maakt hem een veelzijdig artiest, die voorlopig niet van plan is uit de spots te stappen die sinds afgelopen zomer op hem gericht zijn. Naast Future, Kendrick Lamar en Drake is hij ook zeker één van de men of the year.

Leuk, al die muziek, maar het beste nieuws moet nog komen: Anderson .Paak is namelijk van plan om zijn album Malibu nog vóór het einde van 2015 uit te brengen, om definitief een kroon op ‘zijn’ jaar te zetten. Wij wachten watertandend af. Tot die tijd kijken we uit naar meer muziek én naar zijn allereerste optreden in Nederland, dat hij op 12 februari gaat geven in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Geplaatst door bowie op 23 november 2015