Alpha The First – Pitch Black

Het zijn harde tijden voor Engelstalige rappers in Nederland. Artiesten als Opgezwolle, Jiggy Dje en Kempi kunnen rekenen op de nodige fans. Dat terwijl artiesten als MOD the Black Marvel, Ciph Barker en GMB maar een kleine groep fans hebben. De populariteit van Nederlandstalige rap is de laatste tijd enorm gegroeid, vooral onder de jongeren van nu. Veel Engelstalige artiesten blijven daardoor meer in de schaduw dan de bedoeling is. Want er zijn naast Alpha The First nog genoeg andere Engelstalige artiesten in Nederland die meer aandacht zouden moeten krijgen.

Pitch Black is het debuutalbum van Alpha en wordt op zijn eigen label Rackador uitgebracht. Samen met Neo Rah, Novah The Sun, Dark Valley Villains Camo en Wei Sin vormt hij de groep 81 Project. Ook op dit album vind je featurings met leden van deze groep. Zo wordt Alpha bijvoorbeeld op Nightmares bijgestaan door Neo-Rah. Jammer is wel dat de vers van Neo-Rah behoorlijk slecht is afgemixt. Verder klinkt de track prima, net als de rest van de cd.

Het is duidelijk dat Alpha niet van poespas houd. Dit is gewoon straight-up boombap sample shit. Tekstueel heeft Alpha ook het een en ander te melden. Maar het zijn de beats en vooral z’n manier van rappen wat de cd goed maakt. Onheilspellende beats worden soms afgewisseld door blije beats met vrolijke samples. Maar over het algemeen klinkt het redelijk duister, wat ook goed bij Alpha z’n stijl past. Verder zit er er voorafgaand aan bijna iedere track een skit. Normaal gesproken heb ik een hekel aan skits, maar deze cd moet je gewoon aan een stuk doorluisteren. Hij duurt immers ook maar helaas 34 minuten.

Pitch Black is een prima debuut van Alpha om zichzelf op de kaart te zetten. Verwacht alleen niet teveel bullshit eromheen, maar gewoon boombapbeats met goede flows en teksten. Wat dat betreft klinkt het niet vernieuwend, maar wel dope genoeg om te checken én vaker te luisteren.

Meer info: http://www.myspace.com/alphathefirst

Tracklist:
01 Intro
02 Animal Side-featuring Shami The Rhymestein
03 Crash Landing
04 Sole Survivor
05 Lab Experiments or Pure Evil?
06 Dead Planet
07 Fear featuring Ichi Marshall
08 Nightmares featuring Neo-Rah produced by Camo
09 Pride or Courage? featuring Ichi Marshall
10 Escape Plan
11 Living in Darkness featuring Ichi Marshall
12 Running The Gaunlet
13 Innocence featuring Ichi Marshall
14 Sacrificies
15 I don’t Give a ….
16 Say Good Night
17 Shout Outs featuring Neo-Rah
18 The Coming Eclipse featuring Shami The Rhymestein

Geplaatst door bowie op 7 maart 2007