Alleen Maar Lyrics met Sticks: “Op hoeveel manieren ga je zeggen dat je flex bent?”

 

Er werd letterlijk een boekje opengedaan tijdens het bespreken van de eerste en geschrapte versie van Doag terwijl de bladzijden uitvergroot werden geprojecteerd. Saul had zich duidelijk goed voorbereid en Sticks hoef je geen spraakwater te geven. Aan het einde was er ook nog ruim de tijd voor het publiek zelf om vragen te stellen. Alleen Maar Lyrics is een interessant concept dat een doorlopende serie verdient. Laten we er vanuit gaan dat dat gebeurt en je er de volgende keer bij bent, maar voor nu de mooiste quotes van Alleen Maar Lyrics volume 1.

 

Schrijfstijl
“Ik denk wel dat ik vrij zakelijk schrijf. Ik hou niet van hele zwierige, pseudo poëtische zinnen ofzo. Ik kan er zelf ook niet van genieten, dus ik schrijf het ook niet zo. Misschien soms per ongeluk, maar ik hou er van om dingen te brengen zoals ze zijn.”

 

Over de verwijzingen naar hiphopklassiekers in zijn teksten
“Ik krijg reacties van mensen die jonger zijn en nog niet het origineel kennen. Dan vertellen ze mij: ‘Ik heb ook eens Rakim gecheckt.’ Of tweets waarin staat: ‘Ik heb Low End Theory van Tribe gekocht omdat jij daar over rapt in Doag.’ Dat is leuk, een leuke bijkomstigheid. Het is geen taak. Het is alleen maar een plus als je de verwijzingen begrijpt, maar niet noodzakelijk om van de muziek te genieten.”

 

Hoe heeft Sticks zijn flow ontwikkeld?
“Door in eerste instantie heel veel fouten te maken en crappy te klinken. Daarna kwam Rico en die was al een stuk verder dan ik. Toen kwam het in een stroomversnelling. We hebben letterlijk zes jaar lang elke avond zo’n beetje op zijn studentenkamer zitten schrijven. Hij studeerde alleen rap daar. Haha. Ik schreef altijd veel meer, maar hij schreef altijd veel beter. I had to catch up.”

 

 

Over schrijven anno 2013
“Ik heb lang volgehouden om elke avond te schrijven. Rond 2007/2008 ben ik daarmee gestopt. En nu nog steeds. Ik maak nog wel elke dag aantekeningen, maar ik schrijf alleen nog als we weg zijn in de Ardennen of bij Kees (de Koning) thuis. Ik kanaliseer alles en dan komt het er uit.”

 

Bukowski
“Dat vind ik een held. Hij schrijft direct, vrij heftig ook wel. Die directheid, recht voor zijn raap. Ik hoop dat mensen dat later ook van mij zeggen.”

 

 

Rappen wat je voelt
“Hiphop is per definitie natuurlijk een cultuur waarin wordt verscholen achter stoerdoenerij. Naarmate je verder komt in het leven, hoop ik voor je dat je dat kan laten vallen en dat je kan laten zien wie je bent. Ik blijf altijd spelen met woorden, maar op hoeveel manieren ga je zeggen dat je flex bent? Het maakt geen sense meer op een gegeven moment.”

 

Sticks en Snoop Dogg
“Rappen is makkelijk maar makkelijk rappen is het moeilijkste wat er is. Dat is een uitspraak van Johan Cruyff. Moet je rappen wel even met voetballen verwisselen. Snoop beheerst dat. Als je het trucje kent, de techniek beheerst, kan je je teksten helemaal volplamuren met woorden. Heel relaxed een verhaal vertellen zodat je oma het ook begrijpt en dat het dan nog steeds tof is, is veel moeilijker. Veel leuker om naar te luisteren ook.”

 

 

Weet Sticks nog waar zijn eerste tekst over ging?
“Euhm, nee, dat weet ik niet meer. Of ja, iets met boodschappenkarmuntjes. Dat weet ik vrij zeker trouwens.”

 

Over zijn recente stuk in literair tijdschrift Das Magazin
“Ze vroegen of ik het leuk vond en toen heb ik een stukje geschreven. Ik dacht: literair tijdschrift? Let’s go! Dan sta je ineens tussen Rutger Kopland en Remco Campert. Is weer eens wat anders dan Winne en Jiggy toch? Maar ik vond het best lastig. Ik vind het ook niet goed. Het komt nog niet vanzelf. Het is nog geen tweede natuur. Ik ben nog lang niet daar.”

 

 

André Rieu
“Naar aanleiding van de deelname aan Ali B’s Op Volle Toeren, vroegen ze of ik mee wilde doen met Fort Boyard. Maar ik ga niet in de groene vla liggen rollen voor een sleutel. Winne werd ook gevraagd. Wij spraken met elkaar erover wat wij en het publiek leuker zouden vinden. In dat programma zitten of een weekje Ardennen* pakken? (*waar Great Minds deels is opgenomen). Ik ga niet zeggen dat je nep bent als je als rapper wel met zoiets meedoet, maar je bent wel voor rap wat André Rieu voor klassieke muziek is. Kan je toch moeilijk ontkennen?”

 

Toekomst
“Ik heb sowieso een g-funk-achtig klinkende plaat met Henning. Die vind ik heel tof geworden. Automatisch zul je op die beats ook andere dingen van mij horen. Ik heb ook een plaat met zes gezongen liedjes, maar ik weet niet of ik dat durf uit te brengen.”

 

Geplaatst door bowie op 4 juli 2013