Action Bronson: De Culinaire MC

Tekst: ONX | Pics: Willem de Kam

Action Bronson, ook wel Bronsolini genoemd, heeft het afgelopen jaar in razendsnel tempo naam gemaakt. Zijn snelle flow over vrij traditionele boombap-beats bleek de juiste snaar te raken bij veel oudere en jongere liefhebbers van de wat rauwere hiphop. Na een sterke, energieke show spraken we hem backstage in WORM, Rotterdam.

Europese roots

Hoewel hij voor het eerst in Europa optreedt, is Action Bronson al meerdere malen de grote plas overgestoken. “Mijn ouders zijn Macedoniërs van Albanese afkomst. Ze zijn vanuit Skopje verhuisd naar New York. Ik heb nog steeds familie in Europa en kwam er dus al regelmatig.” Toch heeft het warme Europese onthaal de New Yorker verbaasd. “Ik had geen idee dat hiphop zo leefde in Helsinki en Stockholm bijvoorbeeld. Volop kids die ieder woord meerapten, terwijl Engels niet eens hun eerste taal is. Volgens mij ‘leven’ jullie momenteel in Europa hiphop meer dan mensen in New York en Amerika zelf.”

Queens, Kool G Rap en een servetje

De jonge Bronson groeide op in Queens, een wijk die vele hiphoplegendes heeft voortgebracht. Hoewel de MC zelf te jong is om de ‘golden era’ bewust meegemaakt te hebben (hij is 27), weet hij door veel oudere vrienden alles over de muziek van voor zijn tijd. “Al die oudere cats hebben me goed bijgeschoold. Eind jaren 90 kocht ik in de Rawkus-periode mijn eerste 12” singles. In Queens wonen daarnaast zo veel legendes op loopafstand, dat je er vanzelf mee in aanraking komt als jochie. Ik kan me herinneren dat ik met een oudere vriend, die helemaal idolaat was van Kool G Rap, op een basketbalveldje ineens G Rap met zijn zoontje bezig zag. Hij had geen papier bij zich maar moest en zou een handtekening van hem krijgen. Dus pakte hij een servetje dat op de grond slingerde zodat G Rap toch iets had om te signeren hahaha.”

De culinaire Action Bronson

Action’s ouders goten hem als kind de liefde voor het koken met de paplepel in. “Mijn vader heeft een tijd lang een restaurant gehad, waar ik ook heb gewerkt als kok. Ik ben breed onderlegd: mediterraan, veganistisch, midden-oosters, noem maar op. Ik ben nog een tijdje huiskok geweest bij de honkballers van de New York Mets. Mijn moeder deed en doet aan taartdecoratie, ik zelf deed dat ook soms. Dat is trouwens een primeur, heb ik nooit een andere journalist verteld. Het klinkt misschien niet zo stoer maar weet je hoeveel geld je ermee kan verdienen hahaha?”

Full-time MC

Sinds 2011 is Bronson full-time MC. Mist hij het koken soms? “Ja, dat zeker wel. Het leven van een MC kan soms vrij saai zijn. Hele dagen wachten tot dat ene uurtje dat je weer het podium op mag, is soms niet zo prettig. Maar ik hou zielsveel van de muziek, dus je hoort me absoluut niet klagen verder. Ik leef bij de dag en dit is momenteel wat ik doe en tof vind.”

Vijf albums op komst

De komende jaren zit het qua creatieve output wel goed met Action Bronson. Er staan maar liefst vijf albums in de rij om uitgebracht te worden. “Ik ben iemand die slecht stil kan zitten, moet altijd wat te doen hebben. Dus neem ik doorlopend muziek op met verschillende mensen. De volgorde is nog niet helemaal duidelijk, maar je kan albums/mixtapes verwachten met Harry Fraud, Party Supplies, Tommy Mas, The Outdoorsmen (Meyhem Lauren en A.G. Da Coroner) en Alchemist.” Hoe kwam hij in contact met een grootheid als laatstgenoemde producer? “Hij benaderde me zelf, bleek groot fan van mijn werk te zijn. Sowieso betaal ik nooit een producer; als ik met iemand samenwerk moet dat op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect zijn. Zo was het dus ook met Alchemist. We hebben twee weken non-stop muziek gemaakt: eten, slapen, roken en opnemen.”

Dan vindt Bronson het tijd om een broodje te gaan eten in de multiculturele Witte de Withstraat, waar hij vast wel wat van zijn gading zal vinden. Met vijf albums op komst zijn we gelukkig voorlopig nog lang niet van de sympathieke New Yorker af.

Geplaatst door bowie op 29 november 2011