Hiphop speelt een belangrijke rol binnen Hope Box

Hopen op een beter leven. Dat doet iedereen zo nu en dan. Maar waar we hier in Nederland vaak hopen in de zin van het verkrijgen van meer luxe, daar gaat de hoop van mensen in een oorlogsgebied vaak veel dieper. Mensen die opgroeien tussen bombardementen en andere hartverscheurende ellende, zoekend naar een platform om zichzelf te uiten en de kans om wat met hun talent te doen. Een kans die ze krijgen via het Hope Box-project.

Hope Box is een project wat al sinds 1991 bestaat en waarin meer dan 150 artiesten uit meer dan dertig landen deelnemen. De deelnemende artiesten worden de Hope Box Angels genoemd.

Het project belichaamt een wereldwijd programma dat creatieve geesten uit de hele wereld bij elkaar brengt. Creatief in de zin van beeldende kunst, dans en natuurlijk muziek en dan met name street-art en hiphop. Het Hope Box-project vertelt het levensverhaal van de mensen onder benarde omstandigheden als oorlog, armoede en onderdrukking. Niet een door de media gecreëerd verhaal vanuit een ivoren toren, maar van de burger op de straat. Het biedt ambitieuze mensen de kans hun leven te verrijken. Hope Box wil een brug slaan tussen verschillende bevolkingsgroepen door het geven van hoop op vernieuwende inzichten en het wegnemen van vooroordelen. Een project waarin vriendschap en samenwerking centraal staan.

Rienke Enghardt is de initiator van Hope Box en zet zich al bijna 18 jaar in voor het Hope Box-ideaal in de meest uiteenlopende gebieden. Ze werkt onafhankelijk en soms als in samenwerking met een grote organisatie als War Child waarvoor ze post-conflictgebieden afstruinde om Hope Box-kinderkunstshows te initiëren voor door oorlog beschadigde kinderen. Daarnaast ontmoette ze kunstenaars en de verworven contacten gebruikt ze nu voor het Hope Box project.

Hoe ontstaat zo’n uniek en wereldomvattend programma?
“Het begint met een droom, en het ontwikkelt zich tot een visie en vanuit die visie ga je stappen ondernemen en ga je activiteiten organiseren met kunst in de aanslag en gelijkgestemde artiesten en van daar uit kom je bij je bestemming. Het is allemaal ontstaan uit een grote reis die ik in 1991 ben gaan maken. Ik wist dat dat een heel ingrijpende ervaring zou worden en daar heb ik een project van willen maken. Het project is Weather Report gaan heten: een serie samengesmolten onvoorspelbare kunstwerken van steeds 5 verschillende kunstenaars uit 4 verschillende continenten die tot stand komen tijdens de reizen. Met al die kunstwerken heb ik een interactieve reizende tentoonstelling gemaakt, zodat alle deelnemende kunstenaars de werken kunnen zien en laten zien. Vanuit Weather Report, een project wat nog steeds loopt, zijn we weer met andere Hope Box-projecten gekomen.
Ik wil steeds een stapje verder. Naar het idee dat ook de mensen elkaar werkelijk kunnen ontmoeten en jammen. En niet alleen artiesten van hier naar alle gebieden, maar ook de kunstenaars van andere gebieden naar hier. Van daaruit is ook het Piece for Peace-project gestart, dat bestaat nu zo’n 2 jaar. Piece for Peace staat niet alleen voor Art-Piece For Peace maar ook voor Music Piece en Dance Piece For Peace.

Wat is de connectie die Hope Box heeft met hiphop?
“Hope Box heeft geen grote sponsor en omdat alles zo goed maar goedkoop mogelijk moet, blijven we scherp en dicht bij de straat en daar ligt de waarheid die wij in Hope Box aan de wereld willen laten zien. De link met Hope Box en de straat, zoals hiphop, rap, breakdance en graffiti, is daardoor erg groot. Het is een kunstvorm die dicht bij de werkelijkheid staat”.

Enkele artiesten uit het Hope Box Angel Netwerk zijn Turn it Loose, Dursun, Warlock, Def P, Bad Brya, Zedz en The London Police.

Iedereen is even enthousiast, gezien ook de reacties van Bad Brya en Def P.
Bad Brya; "Alle trips die ik maak en heb gemaakt met Hope Box zou ik kunnen omschrijven in twee woorden: educatief en inspirerend. Werken met de lokale mensen, leren van elkaars cultuur, levensomstandigheden en inspiratie met elkaar delen… Het mooie is dat je vaak vergeet hoe goed we het eigenlijk hebben. In Nederland met ons “mooie rode paspoort” kunnen we de wereld over reizen. Ook kunnen we een mening hebben in Nederland. Maar als je op plekken komt waar dat niet zo is, wordt je weer wakker gemaakt en geconfronteerd met de realiteit. De reden waarom ik graag deel uitmaak van de Hope Box is omdat ik veel leer, maar tegelijk ook mijn boodschap kan overdragen. Alles wat ik zie, leer en meemaak met de Hope Box is “bagage” die ik meeneem in mijn eigen muziek en workshops, die ik hier geef in Nederland."

Def P: “Ik vind Hope Box een zeer positief project en heb ook bewondering voor hoe Rienke het allemaal aanpakt. Ze weet mensen samen te brengen en door middel van cultuur allerlei kloven en taalbarrières te overbruggen. Mee doen aan dit soort projecten is altijd leerzaam en een hele ervaring!”

Een andere enthousiasteling is beatcreator Warlock, wat is zijn inbreng binnen het geheel?
Warlock; "Ik zit er nu ongeveer een jaar bij. Het is voor mij begonnen nadat ik gevraagd was een remix te maken voor het nummer “Hope yourself”. Maar al snel betrok ik mezelf bij de muzikale lay-out van Hope Box en de optredens. Ook worden bij mij alle vocalen opgenomen van de Nederlandse artiesten. En ik probeer alle optredens in goede banen te leiden.
Ik heb nu het hele muziekgedeelte op me genomen en zoek samen met Rienke de artiesten welke gaan meedoen in het volgende project en wellicht dat er nog een grootschalig (wereldwijd) project gelanceerd gaat worden. Maar dat gaat pas eind dit jaar worden. Echter spookt het idee al vaak door onze hoofden".

Zat goede ideeën dus…
De Hope Box Angels gaan dan ook heel de wereld af. Plaatsen als Zagreb, Sarajevo, Gaza Stad, Saigon, Johannesburg en Srebrenica werden bijvoorbeeld al meerdere malen aangedaan.
Maar dit zijn vaak geen snoepreisjes zoals sommige foto’s doen vermoeden.
Rienke; " Als mensen de foto’s van onze Hope Box activiteiten zien denken ze dat we het heel leuk hebben en dat hebben we ook zeker maar de plaatselijke sociale realiteit is vaak hartverscheurend en ook organisatorisch en logistiek is het heel zwaar. In Georgië en Zuid Ossetië brak bijvoorbeeld de oorlog uit net voordat onze Piece For Peace tour daar zou beginnen. We konden er niet heen en de subsidie werd stopgezet. We hebben vlak na deze oorlog met een klein budget toch nog een tweetal succesvolle Hope Box Art Events neer weten te zetten om de mensen daar een hart onder de riem te steken.

Je wordt er steeds weer mee geconfronteerd dat de wereld gewoon verschrikkelijk onrechtvaardig is en we vaak niet beseffen hoe belachelijk goed we het hier hebben.
Er zijn gewoon mensen die in stront leven terwijl er hier om het minste geringste gepiept kan worden. Mensen die op vuilnisbelten wonen, kindsoldaten, aidswezen… Mensen en vooral kinderen die moeten opgroeien zonder enige vorm van veiligheid laat staan vrijheid. Dat kan me woest maken. Wij hier in het westen zijn natuurlijk ontzettend bevoorrecht en we beseffen vaak niet hoe moeilijk het is om in sommige landen bijvoorbeeld te studeren of te reizen. We proberen jongeren uit bijvoorbeeld post-conflictgebieden uit hun isolement te breken en jongeren hier te inspireren om zelf ook actie te ondernemen en hun grenzen te verleggen."

En het uiteindelijke, grote, doel?
“Het uiteindelijke doel is een steentje bij te dragen aan wereldvrede. Zelfs met ons hele Hope Box Angel netwerk is het maar heel marginaal wat we doen maar alle kleine stapjes vooruit tellen mee. We willen solidair zijn met iedereen in de wereld en niet alleen in het kader van ons eigen landje denken. Mensen een impuls geven en inspireren. Positivisme overbrengen. Hoop levend houden”.

“Er zijn zo van die landen die je niet zo snel checkt zo;
Problemen in de verte blijven ver-van-je-bedshow
Wat weten wij nou echt van de verre problemen?
Ik greep de kans om zelf eens een kijkje te nemen
In Sarajevo, om met de mensen te praten
In hun straten vol met kraters en kogelgaten
Kosovo, Bosnië, de brug bij Mitrovica
De grenzen zwaar bewapend, ik een westerling met visa
Maar lang niet alle mensen kunnen lopen waar ze willen lopen
Lang niet alle mensen kunnen kopen wat ze willen kopen
Alleen maar hopen op wat er niet van kwam
Ik liep door dodencellen in Hanoi, Vietnam
Landen waar de mensen ogenschijnlijk vrij zijn
Maar net als in Georgië niet al te blij zijn
Wanneer wordt een regering toch meer een regime?
Hope Box maakt je wijzer in hoe wij de wereld zien”

(Def P)

Steun Hope Box;
Verschillende merchandise is te krijgen via de Hope Box website.
Stichting Hope Box
TT Neveritaweg 15 P
1033 WB Amsterdam
Meer info

Geplaatst door bowie op 14 februari 2009