A$AP Rocky X Wiz Khalifa in de HMH: de double bill wordt niet memorabel

Wat Rico & Sticks in anderhalve week presteren, daar doen A$AP Rocky & Wiz Khalifa máánden over. De HMH raakte pas daags voor hun double headliner tour ‘Sixteen Day Trip’ uitverkocht. Met respectievelijk een Top-10 album (At.Long.Last.A$AP) en een wereldwijde hit (de hiphopballade See You Again) op zak trekken de twee succesvolle rappers nu samen door Europa. Gisteren was Amsterdam aan de beurt.

IMG_4357IMG_4545 (2)

A$AP Mob & Chevy Woods
Voordat de twee supersterren het podium betreden is er al vanaf half acht een voorprogramma. A$AP Mob, de groep van A$AP Rocky (zonder Ferg), mag de crowd als eerste opwarmen. Zodra we binnenkomen zien we ze ongeïnspireerd meebouncen op tracks van French Montana en Future, maar zodra er een nieuwe track live wordt gespeeld gaat het energielevel omhoog. Jammer genoeg is dit van korte duur, want de volgende mc staat al klaar om de stage te rocken. Chevy Woods, uit de Taylor Gang-stal van Khalifa, mag een paar tracks doen. Hij weet het publiek beter mee te krijgen en de handen gaan al snel in de lucht en op elkaar, maar ook hij komt niet verder dan ijsberend zijn verses kicken over zijn vocalen heen. Zijn remix van Que’s OG Bobby Johnson valt goed in de smaak, maar het hoogtepunt daarna is een boombaptrack waarvoor werkelijk alle handen in de lucht gaan. Kort daarna wordt ook hij op het hoogtepunt verzocht van het podium te gaan om plaats te maken voor de hoofdacts.

IMG_4295 (2)

Volgens het tijdschema is er een kwartiertje ombouw-pauze voordat A$AP Rocky om 20.10 het podium zal betreden. De eerste vriendengroepen brengen al hun maten naar de tribune omdat ze te stoned zijn, want laten we wel wezen; da’s ook niet zo moeilijk vanavond in de HMH. Overal wordt gerookt, de sterke wietlucht hangt door de hele hal. Rond ons staan Oostenrijkers, Ieren, Spanjaarden, Duitsers en allemaal hebben ze een coffeeshop bezocht. De Engelsen die door een gecancelde show in Birmingham hebben besloten een midweekje Amsterdam (inclusief alles wat daarbij hoort volgens toeristen) te doen, taaien als eerst af naar de tribune.

IMG_4321-bewerkt-2

A$AP Rocky
Er wordt een doek gehesen op het podium, en wie denkt dat dat doek bij aanvang van de show verdwijnt, heeft het mis. Het dient namelijk als projectiescherm. Van A$AP Rocky (25 minuten te laat) is de eerste 5 tracks enkel zijn silhouet te zien, een keer op Canal St., een keer in een kerk en soms alleen zijn silhouet. Dat is voor even leuk, maar bij track 3 begint het wel een beetje weird te worden, bijna Kanye-esque. Het publiek reageert ook behoorlijk tam na de eerste tracks.

IMG_4451

Pas bij Multiply valt het doek en zijn A$AP Rocky, de overige A$AP Mob mc’s (nu gelukkig wel energiek), de band én het podium éindelijk te zien. En het gevallen doek zorgt voor een uitzinnige crowd en een even hyped up Rocky, die los lijkt te zijn; LPFJ2 en M’$ knallen door de speakers en A$AP heeft er zichtbaar zin in. De dollar bills met daarop de beeltenis van de overleden A$AP Yams vliegen door de lucht bij laatstgenoemde track, voordat A$AP een rustmomentje inbouwt met L$D en Excuse Me, die hij zonder de Mob performed en daardoor ook wat minder uit de verf komen dan de tracks ervoor.

IMG_4394

Maar de turnup is waar Rocky en co het beste in zijn, dus komen de mannen snel weer on stage en gaat het sfeerlevel weer naar 100 met Hella Hoes en misschien wel naar 110 als de moshpits tevoorschijn komen voor Wild For The Night. Na die track besef ik dat ik, zonder dat ik vrijwillig in de pit ben gesprongen, op een hele andere plek in de zaal sta en zie ik Rocky nog Shabba en Electric Body performen. En hoe hard die laatste track ook is, het is geen afsluiter. Omdat hij te laat is begonnen is er geen ruimte meer in de set voor bijvoorbeeld Peso, 1 Train, Goldie, Trilla of vaste afsluiter Fuckin’ Problems. Het niveau van de show schommelde wat én het was met 40 minuten te kort, jammer. Gelukkig maakten de bangers veel goed.

IMG_4841

Wiz Khalifa
Het podium wordt een beetje verbouwd voor Wiz Khalifa, die wél stipt op tijd begint en geen schommelend niveau laat zien, maar misschien is dat nou juist wel het probleem van Wiz: zijn show is vlak. Hij performt naast zijn hitsBlack & Yellow (die al na een kwartiertje vluchtig voorbijkomt), Work Hard, Play Hard en de onvermijdelijke afsluiter (en door veel mensen afschuwelijk meegezongen) See You Again ook twee tracks van zijn 28 Gramsmixtape. De twee trapachtige tracks midden in de set worden lauw ontvangen maar worden door Wiz het meest agressief en overtuigend gebracht. Met Ass Drop luidt hij daarna het afsluitende blokje met hits in, waarvan We Dem Boyz dé klapper is. Eindelijk kan ook hij een vinkje achter ‘moshpit’ zetten, maar de show wordt nergens memorabel: Wiz is goed bij stem, doet de tracks die je horen wil maar zijn performance is een tikkie saai, het miste gewoon een opleving of wat.IMG_4752

En zo komt er een einde aan een hiphopavond in Amsterdam. Zowel A$AP Rocky (bij vlagen murderde ‘ie) als Wiz Khalifa (meer dan degelijk maar vlak) konden niet het niveau halen dat verwacht mag worden. De bangers van Rocky en de traptracks van Khalifa zorgden voor kippenvelmomenten, anderzijds had er meer in een show met zo’n affiche gezeten. Een onvoldoende is het bij lange na niet, maar feit is dat we beide mc’s in betere vorm hebben gezien.

IMG_4728

Fixtures
Hoogtepunt: het moment dat het doek viel tijdens Multiply / LPFJ2
Dieptepunt: de dronken toeristen
Bier: vanaf € 2,80
WC: gratis
Garderobe: lockers tegen betaling
Geluid: prima
Bezoekers: 6.000 (uitverkocht)
Damage: € 42,50
Cijfer: 7-

Geplaatst door bowie op 22 oktober 2015