A Festival Downtown haalt Kojey Radical naar Rotterdam

Spannend, edgy, rauw en een tikkeltje mysterieus, zo kun je A Festival Downtown wel noemen. Eerder stonden hiphopacts als De Likt, Onra, Terilekst er op de planken met unieke sets, dit keer is Londen’s eigen Kojey Radical van de partij; een muzikant, maar tegelijkertijd ook poëet, filmmaker en visueel artiest. In Hackney, de wijk waar hij opgroeide, en eigenlijk heel de hoofdstad van Engeland buzzt zijn naam al geruime tijd rond. Nu is hij klaar om ook de rest van Europa kennis te laten maken met zijn muziek, en hij begint zaterdag 7 oktober op het Rotterdamse Eendrachtsplein. We denken dat je maar één losse track én zijn nieuwste album nodig hebt om je hetzelfde te laten denken als wij, dus let’s go.

“Gallons is het type nummer waarvan ik zelf zou willen dat het superluid wordt gespeeld op mijn begrafenis”, zei de 24-jarige Radical al eens tegen MTV. Het nummer, geproduceerd door Greatness Jones en met een featuring van collega PW, gaat in op rassendiscriminatie. Hij stelt ermee aan de kaak dat racisme, discriminatie en onderscheid nog steeds een groot onderdeel zijn in de Westerse samenleving. Gallons is volgens hem een viering van de struggle voor gelijkheid: “Het beschrijft precies het gevoel wat ik heb wanneer ik zie wanneer mijn gekleurde broeders weer eens worden gestopt en gefouilleerd, of wanneer er weer eens iemand uit het nieuws razendsnel in een herdenkings-hashtag verandert. De conversatie stopt heus niet als je ons doodt.” Die onderwerpen snijdt hij wederom aan op zijn nieuwe plaat In God’s Body, waarop alles te horen is wat tussen grimey invloeden en crispy jazz-producties in zit.

Heel erg lang is hij nog niet bezig met muziek. Zo’n vijf jaar geleden begon hij te schrijven, poetry in eerste instantie. Pas een jaar erna merkte hij dat het ook passend zou zijn op een beat. Maar om hem een UK rapper te noemen gaat hem zelf wat te ver: “Op de eerste plaats schrijf ik gedichten. De muziek komt altijd later pas.” Het gaat hem dan ook niet om het feit dat mensen hem zien als een artiest. De boodschap staat altijd boven de persoon bij hem en zijn kunstenaarscollectief PUSHCRAYONS. Het gaat dus niet zozeer om wie het vertelt, maar om wát er verteld wordt. Zo ook in de video van Gallons, waarin hij een versie van zijn thuisstad neerzet die hedendaags lijkt, maar tegelijkertijd zwaar futuristisch.

Waar het Rotterdamse festival dat hem geboekt heeft eigenlijk niet te labelen is, is Kojey dat al helemaal niet. Zo bevat zijn onlangs uitgebrachte EP maar liefst veertien nummers, waarop spoken word, zang en rap perfect hand in hand gaan op een uitgebreide selectie muziek. Natuurlijk wil je erbij zijn als hij zijn eerste optreden op Nederlandse bodem afwerkt!

Kom Kojey Radical -maar vooral wat hij te vertellen heeft-  op 7 oktober checken tijdens A Festival Downtown in Rotterdam. Naast deze Londense sensatie staan ook onder meer Paleman, PAULi, Walton, Commodo, Dwayne Franklin & Astronaut, Franky Sticks, Aisek en Altijd Onderweg on stage. Let op: voor sommige area’s wordt een lage entreeprijs gevraagd.

Alle informatie (waaronder de hele line-up) lees je op Facebook. Ticketinformatie check je op hun website en op aanwezig klikken doe je in het Facebookevent.

Geplaatst door bowie op 15 september 2017