Ye, Belly, Kid, K.Dot e.a.: 20 nieuwe tunes die je volgens ons moet horen

Augustus is voorbij, maar wat was het een maand vol sicke releases. Natuurlijk was er afsluiter – en toch een beetje surprise release – Donda, waarvan we maar liefst drie nummers de playlist in hebben gesleept. Maar er was nog veel meer moois om je oren mee te verwennen. Op de eerste dag van september frissen we onze Spotify-selectie weer op voor je. Uiteraard lichten we drie tunes voor je uit en raden we je aan om de rest zelf te ervaren in de playlist. Abonneer en blijf altijd up-to-date. Cheers!

Kanye West – Keep My Spirit Alive

We kunnen er uiteraard niet omheen; Kanye’s nieuwe was na drie mega-grote luistersessies in stadions eindelijk goed genoeg om los te laten. Donda betreft een plaat van maar liefst 27 tracks en staat vol met featurings. Van grote wereldsterren als JAY Z, The Weeknd, Kid Cudi en Travis Scott, maar ook van raphelden uit de Griselda-crew. ‘La Maquina’ en ‘Flygod’ duiken redelijk onverwacht op op het nummer Keep My Spirit Alive.

Maar laten we ook de drie andere vocalisten op deze geweldige track niet negeren. Tussen de coupletten in zit namelijk een bijzonder verfijnd refrein van KayCyy ingeklemd: “More than enough You can take it all, but the Lord on my side The spirit won’t die, die…” Het is een geweldige uitvoering van wat Jesus Is King ooit had kúnnen zijn: een magische versmelting van gospel en rap. De verwijzingen naar de Heer zijn in zowel de verses van Griselda als die van Ye (met hulp van Royce da 5’9″!) ontelbaar. De uitsmijter doet je op zijn minst even naar boven kijken: “We walk in God’s spiritual ordinance / We know the Blacks, the orphans refused to be runaways / Rebel, renegade, must stay paid!”

Kid de Blits – 501 maar geen Bae

Schiedammer Kid de Blits is op een streak dope trapreleases en met 501 maar geen Bae is hij niet van plan er een schakel tussenuit te halen. Steeds vaker lijkt hij meer van zijn persoonlijke leven los te laten tussen de brags en boasts door. In de nieuwe tune flext hij met zijn veelzijdigheid (“Ik wil je niet dissen maar bro, als het moet kom ik je halen in meerdere talen”) maar doet hij uit de doeken dat hij in zijn privéleven aan het opklimmen is: “Jarenlang was ik gesloten, maar nu praat ik weer met mijn moeder, ik ben op mijn best!” Een tune om hard op te gaan, maar ook om je oren gespitst bij te houden. In de video krijg je een snippet, de volledige tune zit in de playlist!

GEEL – Rapture

GEEL is terug met een nieuwe release: Rapture. Toen hij vond dat de single op Spotify genoeg streams had, besloot hij ook de video ervan te droppen. Jarenlang is hij een vaste waarde in het Rotterdamse hiphoplandschap. Als producer, coach en als soloartiest. Van de mouwen opstropen is hij dan ook niet vies: “Want we be really puttin’ work, HardHeaderz all about that action!” rapt hij, terwijl hij de mensheid opdeelt. 70% zijn schapen, slechts 30% is een herder. Zijn missie is om daartussen een eigen weg te vinden en een goat te worden in de vijfde dimensie.

Vervoering; een mystieke ervaring waarbij de geest wordt verheven tot een kennis van goddelijkheid of zoals de profetieën voorspelden: ‘de mystieke vereniging met God boven de wolken, voor het eeuwige leven’. Het gerucht doet de ronde dat GEEL deelneemt aan deze eindtijd-gebeurtenis, jij ook?

Stream alle twintig tunes (met ook Belly x Nas x The Weeknd, Ares, Tha God Fahim én twee Franstalige tracks) van deze week hieronder:

Geplaatst door bowie op 1 september 2021