100% NL: Launch van een nieuw radiostation

In de nacht van 7 op 8 Juli was het dan zover, 100%NL ging de ether in. Het begin van een nieuw radiostation dat zich richt op Nederlandse producties.

De muziekgenres waar het station zich op toelegt zijn rock, pop en urban. 100%NL heeft de etherfrequenties van RTL overgenomen, nadat is gebleken dat RTL de afspraken met de regering niet heeft na kunnen komen. Na een grote rechtszaak is uiteindelijk besloten dat 100%NL recht heeft op de frequenties.

De live-uitzending van de launch van het radiostation vond plaats op 8 Juli om 00:30 in het Ketelhuis op het Westergasfabriekterrein te Amsterdam. Daarvoor was er al een speech te horen van Herbert Visser (de ‘baas’, zoals hij die nacht werd genoemd) over hoe deze overname tot stand is gekomen. Daarbij draaide hij toepasselijk de plaat ‘The Right Side Won’ van What Fun!.
Vervolgens werd de live-uitzending geopend met “nummer 1…” oftewel ‘Spraakwater’ van Extince. Deze live-uitzending stond in het teken van Nederlandse hiphopproducties, omdat de nacht werd gepresenteerd door Eline LaCroix en Casper Meijer die beiden een voorliefde voor hiphop hebben. Eline staat voor de meesten bekend als old school B-girl, maar werkte al eerder voor 3FM als DJ en stationvoice. Casper presenteerde al enkele maanden live via internet een tweewekelijkse hiphopradioshow (op nlhiphop.nl), door hemzelf opgericht onder de naam ‘Spookradio’.
Voor de launch waren ook een tiental live acts geregeld. Bekende en minder bekende namen passeerden de revue om enkele nummers ten gehore te brengen. DJ Mass was gevraagd om de nacht aan elkaar te draaien. De eerste live act deze nacht was van Riza. Hij had de live beatboxer Rossi meegebracht en het was een leuke opwarmer. Het tweede optreden was voor Kiddo Cee met een Middelvinger ballade.
Na wat ‘Zwarte Koffie’ van DJ Mass was het alweer tijd voor de derde performance. De optredens moesten allemaal in een rap tempo plaats vinden, want het Ketelhuis moest om 3 uur weer leeg en schoon worden afgeleverd. Jammer, want dit zette veel druk op de presentatie en bleek van de artiesten ook behoorlijk wat flexibiteit te vergen. De derde performance was voor The Opposites, die de laatste maanden behoorlijk wat succes hebben weten te boeken met hun album ‘De fik erin’.
Ook Ninthe timmert hard aan de weg, en zij was de volgende verrassende act. Ze liet enkele nummers horen van haar nieuwe Engelstalige album, dat nog in de maak is. Prachtig stemgeluid en soulfull tracks. Tim Beumers (VSOP) was de vijfde performer, maar hij was zijn cd met instrumentals kwijt. Na een kleine pauze in het programma en een vloekende zoektocht van Tim, zette hij, met hulp van de beatboxer van Riza, ‘Geloof me’ in.
Naast de portie nederhop en de soul van Ninthe was er ook dancehall. K-liber4life (het moet niet erger worden) liet de nieuwe single ‘Springen’ horen. Het publiek kon de vibes wel waarderen, maar het echte springen werd bemoeilijkt door het vijftigtal bioscoopstoelen in de zaal.
Hierna was het tijd voor Typhoon, die vol trots tot het publiek sprak over “Koningen en Koninginnen” met het nummer ‘Bumaye’ (van de soundtrack ‘Kings’ van Made In Da Shade). Hij wist de vibe vast te houden en het publiek te enthousiasmeren. Daarna volgden twee optredens van nieuw talent. Pharao probeerde het publiek voor zich te winnen, maar was nog te weinig aanwezig “in de tent”. L-Deep deed het wat dat betreft beter, maar was weer te veel bezig met het publiek hypen. Nou kregen de acts deze nacht ook maar een luttele acht minuten om zichzelf te bewijzen aan het publiek, en liet deze druk de optredens niet allemaal even goed uit de verf komen.
Maar de laatste act wist zich wat dat betreft goed staande te houden. Excellent trad op met de Tuigcommissie en de mannen uit Roffa maakten een energieke indruk die het publiek zeer tevreden stemde. Een waardige afsluiter van deze launch, maar helaas zat het er om 02:30 ook weer op.
Al met al een geslaagde nacht, goed gepresenteerd, op een paar technische foutjes na, maar bovenal een oprechte opening van dit nieuwe radiostation. Daarbij moet wel in acht worden genomen dat 100%NL niet alleen hiphop van Nederlandse bodem gaat draaien, en dat deze launch wat dat betreft niet te zien is als een juiste afspiegeling van de complete programmering. Verder zullen de eerste twee maanden nog bestaan uit het ‘opstarten’ en zal er vanaf september pas met het ‘echte werk’ begonnen worden. Dit betekent dat er, vooralsnog, voornamelijk aan en af wordt gekondigd en de programma’s weinig meer in zullen houden deze eerste paar weken (Spookradio als uitzondering daar gelaten).

Dus voor de hiphopliefhebbers: Eline zal de komende weken iedere werkdag op 100%NL te horen zijn tussen 16:00 en 19:00 (vanaf september tussen 17:00 en 20:00), en voor Spookradio moet je iedere zondag tussen 19:00 en 22:00 afstemmen op de frequenties van 100%NL.
De frequentielijst is te bekijken op: http://www.100p.nl
Voor meer informatie over Spookradio check: http://blog.spookradio.nl

Geplaatst door bowie op 14 juli 2006