10 Jaar Boogiedown Festival wordt gevierd in de Eindhovense Effenaar

Boogiedown Festival geldt als één van de voorlopers van hiphopfestivals buiten de Randstad. Het Chasséveld en het Kasteelplein in Breda werden tussen 2008 en 2012 op z’n kop gezet door acts als Public Enemy, Dilated Peoples, Naughty By Nature en Camp Lo en daarnaast werd een flinke spotlight gericht op nationale helden en aanstormend talent. Die lijn wordt doorgetrokken met de viering van het tienjarig bestaan; op zaterdag 1 september gaat het festival voor een indoor-editie in de Eindhovense Effenaar. “Maar we gaan ook de tuin erbij betrekken, voor die echte feel good-vibes!” Aan het woord is Chris Beljon, die al sinds het begin bij het festival betrokken is.

De Effenaar is ongeveer drie kwartier reizen vanaf de plek waar Boogiedown zo’n tien jaar geleden ontstond. “Je merkt dat een deel van het Bredase publiek mee is gereisd naar Eindhoven, maar anderen vinden het toch nét te ver. Dat is jammer. Daardoor moesten we een nieuw publiek proberen aan te boren.” De eerste editie in de lichtstad was in 2015 in het Klokgebouw. “Toen hadden we een samenwerking met Emoves”, vertelt Chris rustig aan een tafel in de patio van de Hall Of Fame in Tilburg. “We hadden al in de cultuurnota van Eindhoven gelezen dat daar veel plek was voor urban culture. Het is zelfs een van de pijlers geworden. Alsnog bleek het moeilijk om genoeg gefinancierd te krijgen voor een volwaardig festival. We hoorden niet bij de basis-infrastructuur en evenementen die daar wel toe behoorden, kregen voorrang. Toen kregen we, ik geloof in januari, de kans om in de zomer bij Emoves aan te sluiten, want er was alsnog een klein potje beschikaar voor ons. Het was vrij krap qua tijdspad maar in het grote Klokgebouw konden we toch nog een gezellige en geslaagde editie neerzetten. Het jaar daarop gingen we wel naar buiten.”

Een jaar na de indoor-editie stonden de toen landelijk doorgebroken Typhoon, de Vlaamse troubadour Tourist LeMC en Eindhovense trots Fresku, naast Amerikaanse hiphopveteranen EPMD en R.A. The Rugged Man op het podium op Strijp-S. “Die brug tussen de oudere en jongere bezoekers willen we wel echt bewust slaan, dat zag je toen al en dat deden we ook op eerdere edities met Kraantje Pappie en Mr. Polska op dezelfde editie stonden als Public Enemy.”
Dat doet de stichting dit jaar weer. “We zijn weer terug in het eerste weekend van september. Je bent afhankelijk van wie er dan op diverse buitenlandse hiphopfestivals staat en wie er nog even een weekje aan zijn tour wil plakken, want veel artiesten gaan na bijvoorbeeld Hip Hop Kemp naar huis.”

De Brabanders strikten als hoofdact Joyner Lucas, de Amerikaanse rapper/poëet uit Worcester, Massachusetts die met zijn virale en controversiële single I’m Not Racist eind vorig jaar de hiphopwereld shockeerde. Echter zegde hij een dag na dit interview zijn hele tournee af, waardoor de organisatie op zoek moest naar een waardige vervangende act. Dat werd ONYX, de hardcore hiphopformatie uit Queens.

“Ik ben was heel benieuwd naar zijn show, maar je moet door. Gelukkig hebben we in ONYX een vervanger van wereldformaat kunnen vinden, die altijd garant staat voor een energie en sensationeel optreden. Ik ben daarnaast nieuwsgierig naar wat Donnie, Pietju Bell en ANBU teweeg gaan brengen bij de jeugd. Boogiedown is altijd al een festival voor alle leeftijden geweest dus we moeten daarin ook meegaan met onze tijd zodat we ook aantrekkelijk blijven voor die doelgroep. Onze nieuwe programmeur Max heeft daar een flinke hand in gehad. Het wierp meteen vruchten af, want de voormalig Wethouder van Cultuur van de gemeente Eindhoven kwam tijdens een vergadering meteen naar me toe om te zeggen dat haar zoontje helemaal fan is van Ares en dat ze daarom meteen kaartjes voor hem had gekocht.”
Met het bieden van die diversiteit in de breedte probeert Boogiedown Festival ook mensen die niet per sé van de traditionele hiphop houden aan zich te binden. “Zelfs als je helemaal niet van hiphopmuziek houdt, moet je ons festival kunnen bezoeken en een goede tijd hebben.”

Hoe ze dat bewerkstelligen in een toch vrij donker poppodium? Chris weet het: “Met decoratie, licht en videoschermen kun je toch een speels en licht decor creëren. We gaan om 14:00 open. Dan moet je niet de clubnacht willen uithangen, natuurlijk”, zegt hij lachend. Het programma vindt plaats in de grote zaal, de kleine zaal, het restaurant en de tuin. “We hebben gewoon een dag- en avondprogramma met een afterparty tot 02:00, dus we zullen de locatie zeker op het tijdstip aanpassen. Good vibes only!”

Wie benieuwd is hoe dat eruit ziet, moet het zelf komen ervaren op 1 september in de Effenaar. Tickets voor Boogiedown Festival -met optredens van o.a. ONYX, Slum Village, Fashawn, Fresku & MocroManiac en Pietju Bell- zijn hier te koop voor € 29,50.

Geplaatst door bowie op 15 augustus 2018