Zwarte Schapen: ‘We zijn creatievelingen.’

Begin 2006 organiseerde Kareemineel een open mic avond en daagde MC’s uit het podium te betreden. Fresku nam het podium over en overtuigde Kareemineel van zijn kunnen. Kareem zag het talent van de jonge rapper en besloot Fresku onder zijn hoede te nemen. Kareem: “Ik heb een hekel aan verspild talent en zie het dan ook als mijn taak om hem daar te laten komen waar hij behoort te zijn, dat heb ik zijn moeder ook beloofd.”
Toch ziet het duo zichzelf niet als pure rappers maar meer als creatievelingen. Naast hun fulltime baan en de muziek houden ze zich namelijk ook bezig met het maken van films, gimmicks en sketches. "We zijn heel gefocust en werken dan ook effectief omdat we minder tijd hebben.

De rappers zijn productief. Vorig jaar hebben ze twee albums opgenomen. Het aankomende album van de Zwarte Schapen was eigenlijk vorig jaar augustus al afgerond, maar de release werd vertraagd: “We maken heel veel tracks en zijn nooit tevreden. Elke volgende track moet gewoon beter. Dat typeert ons, we zijn altijd in conclaaf.” Samen met Teemong en Ritchie (RMP) vormen ze een driehoek die ervoor zorgt dat ze ook knopen doorhakken, aldus Kareem: “Als hij iets niet goed vindt, mixt hij het gewoon niet af.” Inmiddels zijn ze klaar voor de release. Het album zal gratis via internet worden verspreid, maar waar is nog niet bekend, aldus Fresku: “Dat is net zo een verrassing voor jullie als voor mij.”

Op de vraag hoe ze zich willen onderscheiden met hun album, noemen ze hun veelzijdigheid: “Zelfs onze brag en boast tracks zijn uitgewerkt en je hoort verschillende invloeden, van Antilliaanse tot Arabische invloeden en filmmuziek.” Zwaarbeladen onderwerpen brengen ze op een luchtige manier. “Dat is ook het grappige aan onze naam: we lijken ons als slachtoffers neer te zetten, maar wij willen het juist anders doen. Onbewust veroordelen mensen je toch als Antilliaan en Marokkaan samen, maar dat zijn we al voor door onze naam.” Die dubbele laag is ook terug te vinden in de teksten van de Zwarte Schapen.

Fresku: “We zijn maatschappelijk betrokken en niet maatschappijkritisch, want wij brengen een boodschap naar de hele maatschappij en zien onszelf niet als slachtoffer. Als Nederlandse Antilliaan kan ik objectief kijken naar zaken, net als Kareem.” Teksten schrijven ze vaak samen, maar toch zijn er wel eens botsingen. Kareem: “Soms moet ik ’m echt de boot uittrekken.” Terwijl Fresku van dubbelzinnigheid en woordspelingen houdt, is Kareem meer van de recht-voor-zijn-raap-raps. Uiteindelijk komt het vaak wel goed: “Dat maakt ons hecht, wij doen geen concessies aan elkaar.”

En het lijkt te werken. Het balletje begint inmiddels al te rollen nog voor de release van het album. De rappers wijten het aan hun veelzijdigheid. Toch gaat het ze niet puur om de bekendheid meent Kareem: “Wij focussen op goede muziek maken en erkenning of waardering is slechts een beloning. We geilen ook niet op faam; we maken muziek voor onszelf en als iemand zich daarmee kan identificeren, is dat mooi.”

Naast hun activiteiten met de Zwarte Schapen zijn ze ook druk bezig met Fresku’s solo-album. Waarschijnlijk komt dat uit na het Zwarte Schapen album. Ze hebben alles zelf in handen: “Veel mensen schreeuwen support independent hiphop, maar wij doen dat al. Beats, sketches, muziek, het komt allemaal uit onze keuken.” De taken zijn dan ook duidelijk verdeeld binnen het duo. Kareem neemt vooral het zakelijke deel op zich zodat Fresku zich kan focussen op de muziek. Fresku geeft toe dat hij moeite heeft met de zakelijke kant: “Dat is mijn probleem soms: ik zit in mijn eigen wereldje en als ik dan heel veel dingen moet regelen word ik paniekerig.”

De rustige Fresku is gedreven als hij muziek maakt, maar hoeft naar eigen zeggen niet zo nodig in het middelpunt van de belangstelling te staan. Fresku: “Ik heb ook nog nooit alleen op het podium gestaan, maar achter de mic ga ik helemaal los, en ben ik niet meer verlegen zoals normaal. Het is leuk om te zien wat muziek met mensen doet. Vantevoren ben ik heel onzeker, maar als je dan positieve reacties krijgt, is dat fijn.” Kareem ziet het als zijn taak om Fresku verder te helpen met zijn talent: “Als hij naar de top gaat zal hij me meenemen”, zegt Kareem. Hij voegt toe dat hij soms denkt dat hij het nog belangrijker vindt dan Fresku zelf dat zijn solo-plaat er komt. Kareem probeert Fresku zoveel mogelijk te ondersteunen: “We zijn een tweetaktmotor en zonder een van de twee werkt het niet.”

Op de vraag hoe het dan zit met de track Kees van Fresku die onlangs is verschenen, bekent Fresku dat het niet zozeer de bedoeling was om daar heel bekend mee te worden. De veelbesproken track van Fresku aan Kees de Koning is eigenlijk heel spontaan ontstaan: “Er was een beat van Teemong die we wilden gebruiken voor een parodie op gangstarap, maar dat werd niks. Fresku nam de beat en ging erop schrijven.” Kareem: “Toen ik het hoorde begonnen mijn oren te wapperen en ik zei dat hij ’m snel moest gaan tapen.” Online is het vervolgens binnen 24 uur 7.000x bekeken en de volgende dag belde Kees de Koning al. Toen ging het balletje rollen. Momenteel zijn ze nog in gesprek met hem. Toch is het niet altijd zo goed gedaan met Fresku: “Ik was veel bezig met muziek, maar mensen om me heen zagen er geen toekomst in.” Kareem geloofde wel in het talent van Fresku: “Ik bedank God dat ik Kareem ben tegengekomen. Je moet er gewoon voor gaan als je iets wilt en je hart volgen.” Wie weet waar het de Zwarte Schapen zal brengen…

Meer info

Geplaatst door bowie op 3 maart 2009