Yak Ballz – My Claim

Yak Ballz kennen we natuurlijk van de underground hiphopact The Weathermen (Tame One, Breeze Brewin, El-P, Cage, Copywrite, Vast Aire, Jakki Tha Mota Mouth, Camu Tao en Yak Ballz). Zelf dropte hij een paar jaar geleden zijn debuut-EP “Home Piss” op Fondle Em Records en verschenen er mixtapes zoals “Flossin”, “Where My Dogs At” en het op Def Jux uitgebrachte “For The Critics”. Ook verscheen het nummer “Freak Show” op de verzamelaar “Definitive Jux Presents II”.

Hierna verkaste Yak Ballz naar Eastern Conference Records om aan zijn debuutalbum “My Claim” te werken met producties van Mondee (13), Mighty Mi (The High & Mighty, 1) en Camu Tao (1). Vooraf zei Yak Ballz over “My Claim” het volgende op de site 30music.com: “This album is my brainchild. It’s not like anything I’ve done before, and I did it like that on purpose.”

Al direct vanaf opener “Method To Madness” trekt Yak Ballz de aandacht door strak en serieus te spitten op een dope hypnotiserende beat. Op de achtergrond hoor je zo nu en dan een publiek de naam Yak Ballz schreeuwen. “Giddy Up” is een bouncy partytrack met een lekker lauw refrein en hierbij krijg ik visioenen van een zomerse barbeque met veel drank en vrouwen.

“Skywalker’s Here” gaat meer de richting op van een hiphopbanger en bevat pakkende vioolsamples, “Pimp Skit” (feat. Mario) is een lekker relaxte skit, “Pimped Out” heeft weer die heerlijke partyvibe met ille bijdragen van Yak Ballz, Cage, Camu Tao en Billy Atlas.

Wat vooral opvalt is dat de stem van Yak Ballz aangenaam is en de beats op “My Claim” stuk voor stuk dope zijn. Ze pakken je en maken de tracks ‘aanwezig’. Zo ook “Queens Life” dat een onwijs relaxte sfeer uitademt door de frisse, laidback beat, smeuïge flow en het aanstekelijke refrein. Waar titelsong “My Claim” door een gesamplede vrouwenstem en enkele geluidseffecten een oosterse vibe uitstraalt, klinkt “Moving On” zowel vitaal als oprecht door de serieuze boodschap over de chaos in het dagelijkse leven. Een ander hoogtepunt is het heldere “Spy On You” met een fraaie beat, dope raps en een nonchalant refrein.

“My Claim” is een erg fris album dat je keer op keer kunt beluisteren zonder dat het aan kracht inboet. Raps, flows, beats, vibe: het concept klopt gewoon. Underground hiphop zoals underground hiphop hoort te klinken. Afwisselend rauw en chill met zowel bangers als relaxte tracks. Een zeer geslaagd debuutalbum!

Meer info: http://www.ecrecs.com en http://www.artofrhyme.com/interviews/yak_int.shtml

Tracklist:
01. Method To Madness
02. Giddy Up
03. Skywalker’s Here
04. Pimp Skit ft. Mario
05. Pimped Out ft. Bobby Atlas & Cage
06. No Escape
07. O.D.E ft. Tame One
08. The Gulliest
09. Queen’s Life
10. Nerd Wars
11. My Claim
12. Moving On
13. Spy On You
14. The Drill
15. Above & Beyond

Geplaatst door bowie op 22 februari 2004