Xdot: ‘Ik blijf mijn ding doen.’

Liefhebbers van hiphop in de puurste zin van het woord kunnen hun hart ophalen met Xdot’s EP. Tien harde tracks, maar waarom is het geen album met meer nummers geworden? Xdot: “De keuze voor een EP is eigenlijk ontstaan doordat ik alleen maar losse tracks aan het maken was, zonder de intentie om er een tape, album of EP mee te maken. Omdat ik het zat begon te worden dat iedereen me bleef vragen wanneer er wat uit zou komen, heb ik ervoor gekozen om een EP te droppen. Ook zodat ik mij niet aan een bepaald concept hoef te houden. Toch moet ik zeggen dat Xdot Voor Hip Hop persoonlijk wel een soort album voor me is.” Er zijn dan ook nog geen concrete plannen voor een album. Volgens Xdot liggen er wel vijf tracks op de figuurlijke plank te wachten op een officieel album.

“Ook al zijn het maar tien tracks, de release van de EP heeft toch op zich laten wachten. Ik wou het al in november 2008 uitbrengen, maar uiteindelijk kwam het pas uit in februari. Dit had puur te maken met de opties die we bekeken om te checken of we Xdot Voor Hip Hop ook op een andere manier op de markt konden brengen. Wegens gebrek aan middelen hebben we er toch voor gekozen om het in eigen beheer uit te brengen.” De EP is gratis te downloaden, dus wat dat betreft is Xdot in staat om zichzelf te introduceren voor een relatief groot publiek. Gratis downloads kunnen velen respecteren, maar toch haten veel artiesten het downloaden en delen van muziek. “Ik snap dat veel artiesten het gratis downloaden van muziek niet vet vinden. Maar je kan het ook anders bekijken: mensen luisteren naar je shit! Fans die je écht supporten kopen het uiteindelijke product toch wel.”

Zijn EP is nog steeds gratis te downloaden, maar de nabije toekomst biedt meer voor Xdot. Op 26 juni staat hij in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland in Zaandam. Naast zijn eigen werk, vormt Xdot samen met rapper G het duo Dosprod; zij zullen zo snel mogelijk een EP of album uitbrengen. Ook over de toekomst is Xdot verreweg van onzeker: “Ik blijf op muzikaal gebied gewoon mijn ding doen. Ook met beats blijf ik lekker bezig; ik ben bijvoorbeeld van plan om te gaan produceren voor andere artiesten. En op den duur drop ik natuurlijk een album. Mijn liefde voor hiphop is na al die jaren nog steeds hetzelfde gebleven: nothing has changed.”

Download Xdot Voor Hip Hop

Meer info

Geplaatst door bowie op 6 juni 2009