Wereldreiziger Infidelix ziet wel waar het lot hem brengt

Als we Infidelix spreken, komen we er al snel achter dat we niet met een huis-tuin-en-keukenrapper te maken hebben. Hij omschrijft zichzelf als een man die de vloer aanveegt met trends en waarvoor geen grenzen bestaan. Zijn keuze om ooit hiphop te gaan maken was dan ook geen bewuste.
“Ik ben van kinds af aan met heel veel verschillende muziekstromingen in aanraking gekomen die me geïnspireerd hebben. Toen het met mijn eigen leven voor mijn gevoel nergens heen ging, besloot ik om zelf muziek te gaan maken. Het besluit om voor hiphop te gaan, is op een natuurlijke manier ontstaan toen ik een aantal optredens bezocht en de energie mocht ervaren die het bij mij teweeg bracht. Die onbewuste keuze voor hiphop is uiteindelijk de beste geweest in mijn leven.”

 

Zijn muziek laat zich niet zomaar plaatsen in een bepaalde hoek. “Mijn muziek valt het best te omschrijven als een ‘volg je droom en geef geen fuck om wat anderen van je vinden’ stijl. Ik praat ook over van alles in mijn tracks. Ik ben nog nooit gaan zitten met het idee van: dit onderwerp moet het gaan worden. Om de een of andere reden gaat het vanzelf. Als ik er voor ga zitten, stromen de woorden zo op het papier en wordt het onderwerp vanzelf gevormd tijdens het schrijfproces. In mijn teksten richt ik me vaak tot mensen die moe worden van het vastzitten in een bepaald patroon en ik wil ze inspireren om daaruit los te breken. Ik wil met mijn verhaal hun leven veranderen. Als ik alleen muziek moest maken om er rijk en beroemd mee te worden, was ik allang gestopt.”

 

 

Texaan Bryan Rodecker startte zes jaar geleden onder de naam Infidelix en bracht in die hoedanigheid al een aantal albums uit. Hij stond onder meer in het voorprogramma van D12 en Sage Francis en op zijn laatste album Nomadic werkte hij o.a. samen met Killah Priest. Op Nomadic gaf hij inzage aan de buitenwacht over wat hij wilde gaan doen.

“Ik wilde het alledaagse normale leven achter me laten. Tot dan toe werkte ik in de bediening van een Mexicaans restaurant. Hoewel de baan me wel beviel, raakte ik het beu om elke dag maar hetzelfde te doen. Het was werken, naar huis gaan en dat elke dag weer. Ik voelde het als mijn plicht als muzikant om uit mijn comfort zone te stappen. Om op zoek te gaan naar andere culturen en om er achter te komen wat een artiest zijn nu werkelijk inhoudt. Op Nomadic beschrijf ik het feit dat ik een wereldreis wil gaan maken en dat ik erachter wil komen wie ik werkelijk ben. Als mens en als artiest. Die afspraak met mezelf ben ik nagekomen. In april ben ik vertrokken met een enkele reis naar Madrid en slechts 100 euro op zak.”

 

Een route had de bebaarde Texaan bij aankomst in Europa niet uitgestippeld. “Om eerlijk te zijn is het plan zo dat er geen plan is. Dat had ik al besloten toen ik vertrok. Ik leef letterlijk van mijn albumverkoop en straatoptredens in de verschillende landen. Ik heb het gevoel dat het universum me wel het juiste pad laat bewandelen en heb me overgegeven aan het feit dat ik totaal geen controle heb over hetgeen er gaat gebeuren. Ik zie wel waar het lot me brengt.”

 

 

Zijn verblijf regelt Rodecker via Facebook en Youtube waar hij op zoek gaat naar artiesten met de vraag of hij bij ze mag verblijven. Zo verbleef Infidelix in Nederland in Hoofddorp en ook even in een Botel in Amsterdam. Als dit interview wordt gepubliceerd, verblijft hij in een ‘mooi meisjeshuis in Frankfurt’ zoals hij het zelf omschrijft. Zijn reis bracht hem al in Spanje, Schotland, Ierland, Engeland, Nederland en Duitsland. Ierland bezocht hij eerder al: in 2012 gaf de man met Ierse roots rapworkshops in jeugdcentra in achterstandswijken van Dublin.
Via Amsterdam belandde hij in Keulen en daarna in Frankfurt. Die plaats wordt echter vrij snel weer ingeruild voor Berlijn en van daaruit wordt weer verder gekeken door Rodecker. Soms blijft hij lang op één plek en soms een paar dagen. Het onvoorspelbare houdt de motor draaiende en de Texaan geniet van elke seconde. “Man, ik heb al zoveel gekke en mooie dingen meegemaakt gedurende deze reis. Zoveel wonderbaarlijke dingen ook. Ik kan dit echt iedereen aanraden. Het helpt je ook kijken naar de wereld zoals die is. Het heeft mij geholpen om te begrijpen dat we allemaal worstelen met dezelfde gevoelens, emoties en problemen. Het heeft tevens mijn ogen geopend dat we wereldwijd onze vrijheden aan het verliezen zijn. En het heeft me geleerd dat cultuur en mensen veel belangrijker zijn dan het bezitten van welk materieel iets dan ook.”

 

 

Door zijn optredens in diverse steden in Europa en de verkoop van zijn albums komt Infidelix steeds een stapje verder in zijn reis. Wanneer deze reis stopt, weet hij niet. “Voor mijn gevoel zal deze reis nooit eindigen. Home is where the heart is. Thuis hoeft geen plaats te zijn die je alleen beschutting geeft. Dat gezegd hebbende: ik zal altijd blijven reizen. Nieuwe plekken verkennen, nieuwe culturen leren, nieuwe artiesten ontmoeten. Het zal een continu proces zijn.”

Kom met heimwee dan ook niet aan bij deze wereldreiziger. “Daar heb ik geen last van. Al mis ik natuurlijk wel mijn vrienden in de States. Maar ik maak natuurlijk ook weer een hoop nieuwe vrienden gedurende de trip. Ik mis wel heel erg mijn hond Oprah. Ik heb haar nu negen jaar en zou haar graag bij me hebben gehad. Een vriend van me past op haar en ik weet zeker dat het haar goed gaat, maar ik zou haar graag naast me hebben hier. Maar dat is een opoffering die je moet maken.”

 

 

Voor we afscheid nemen en Bryan vertelt over zijn aanstaande vertrek naar Duitsland, laat hij zijn toekomstdroom op ons los, geen plan, wel een doel. “Ik wil bereiken dat een hoop mensen wereldwijd naar mijn muziek luisteren en aanschaffen zodat ik mijn reis over de wereld kan vervolgen. Ik hoop dat ik uiteindelijk van de muziek kan leven. Ik ben er nu bijna en zal niet stoppen tot dat doel is bereikt. Ik ben momenteel bezig met een nieuw album en hoop dat ik daardoor uiteindelijk betaalde optredens krijg over de hele wereld. En ik hoop dat mijn fans die mijn grootste inspiratiebron zijn mijn levensstijl zullen blijven steunen. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst.”

 

Wil je Infidelix supporten tijdens zijn reis, beluister en koop hier dan zijn muziek.

Geplaatst door bowie op 13 november 2014