We brachten zes decennia hiphophistorie terug naar veertig songs

HipHop 2000 daagt je weer uit om je favoriete veertig hiphoptracks aller tijden op een rij te zetten. Zij maken daarna de definitieve lijst op, op basis van stemmen. Toen we besloten om dit jaar niet allemaal afzonderlijk maar een lijst in te sturen vanuit Team HIJS, ontplofte de groepsapp. De redactie is inmiddels zo breed dat er zowel ruimte was voor veteranen als ‘Lil’s en Young’s’. En dus presenteren we je; de essentie van hiphop volgens de Hiphop In Je Smoel-redactie. Dit is meteen onze inzending voor de HipHop 2000!

De redactie van HIJS bevat 90’s-liefhebbers, mensen die al tijdens de oprichting van HIJS in ’99 van hiphop hun vak hebben gemaakt, en ook jonge aspiranten met torenhoge ambities. Dat maakt een gigantisch palet aan kleuren, geuren, stijlen en smaken. En hoewel we al een top-40 konden maken uit de reacties van een aantal mensen alleen, moest er volgens iedereen een lijst ontstaan die een gezonde mix van stijlen en afkomsten bevat. Van club tot conscious en van bangend tot reflecterend. New York is natuurlijk als bakermat van hiphop goed vertegenwoordigd; van Wu-Tang Clan tot A$AP Rocky. Maar er staan ook songs in die de unieke sound van Londen, Atlanta, Minneapolis en Zwolle laten horen.

Boombap? Ja. Trap uit de dirty south? Check. De g-funk van de Amerikaanse westkust? Misschien wel de grootste clubhit van Nederlandse bodem? Yup. Legendes als Slick Rick en Pete Rock & C.L. Smooth? De invloed die Lil Wayne en Young Thug vanuit het Zuiden hadden? Kunnen we niet onbesproken laten. Een straatklassieker van Hef? Allicht. Culthelden als Roots Manuva en MF DOOM? Tuurlijk. En groepen als Opgezwolle, A Tribe Called Quest en Postmen? No brainers. Queen Latifah, Lauryn Hill? Uiteraard. Staan Tupac en Biggie erin? Eh, ja. Maar misschien niet met de nummers die je verwacht.

Let op: het gaat hier om de eerste ingeving van alle redactieleden. Als we hier meer tijd voor hadden genomen, had de lijst er zomaar anders uit kunnen zien. Daarnaast hebben we Still D.R.E. en Shook Ones Pt. II bewust ontweken, omdat Dr. Dre, Snoop Dogg en Mobb Deep de afgelopen jaren uitmaakten wie er op nummer 1 en 2 landden. Het zou zomaar kunnen dat die wederom hoog gaan eindigen, maar we boden liever ruimte aan wat onverwachte twists.

Maak je eigen lijst en bepaal mee in de HipHop 2000! Inzenden kan t/m morgen! Geniet hieronder van onze playlist!

Geplaatst door bowie op 6 januari 2022