Wat Anders, State… is 101Barz next?

De afgelopen 24 uur werden onze tijdlijnen van Twitter en Facebook volledig overspoeld door de hashtag #Free101Barz die in het leven werd geroepen door de makers van 101Barz. Vrijwel alle muziekmedia sprongen er op in en voelden Rotjoch en Roshan aan de tand over wat er precies gaande was in Hilversum. Die informatie gaan we jullie besparen want we gaan er vanuit dat jullie tijdlijnen net zo volstonden als die van ons. Maar wat gaat er nou eigenlijk gebeuren als de actie niet het gewenste resultaat heeft? En wat is nou eigenlijk het gewenste resultaat? HIJS legde deze vragen voor aan Roshan, de eindredacteur van 101Barz.

free101barzRoshanTfoto

Vertel het eens, Roshan. Waddup als de actie niet slaagt?
“Dat is voor ons niet aan de orde. Wij willen gewoon bij BNN blijven en in de huidige vorm verdergaan. Nee, dat zeg ik verkeerd. Wij willen verder in een nog betere vorm. Daar strijden wij momenteel gewoon keihard voor.”

Dus de huidige omstandigheden behouden, is niet meer voldoende voor jullie?
“Natuurlijk, wij willen gewoon vooruitgang zien. We hebben ambities. Als wij negen jaar geleden, toen we begonnen, al steun hadden gehad, weet je… Waar hadden we nu dan gestaan? Waarom zou er geen radioprogramma van 101Barz kunnen komen? Of een nog groter televisieprogramma? Daar hebben wij gewoon meer budget voor nodig. Ons budget is zo klein, het kan altijd beter.”

Jullie willen bij BNN blijven en Hilversum is de boosdoener. BNN lijkt me toch gewoon part of Hilversum?
“Laat het duidelijk zijn dat de fout niet bij BNN ligt. Zij hebben ons jarenlang gefaciliteerd en vrij gelaten in ons doen en laten. Dus BNN is niet de schuldige wanneer wij het over Hilversum hebben. Zij strijden momenteel ook mee om ons onze eer te laten behouden. Met Hilversum bedoelen we de NPO en ook de Nederlandse regering die van alles en nog wat proberen door te voeren. Maar de regering legt de bal bij de NPO, dus die zijn voor ons de schuldigen.”

“Wij willen gewoon meer erkenning. Het is ook een statusdingetje.”

Kunnen jullie wel zonder de NPO?
“Laat ik het zo zeggen. Binnen anderhalf uur waren we trending topic in Nederland, dus we zijn ons wel degelijk bewust van de kracht die we hebben. Onze fanbase is gewoon echt groot. Maar we kijken daar nog niet naar, we zitten gewoon bij BNN en dat bevalt ons, we zitten daar goed. Pas als dat niet doorgaat, gaan we kijken wat de andere opties zijn.”

Is het sowieso niet gewoon tijd dat de hiphopcultuur in Nederland zegt: “Fuck it, we doen het zelf wel.” Moet je wel trouw blijven aan de NPO?
“Nee, in mijn ogen hoeft dat niet. Zeker sinds de opkomst van YouTube hebben we als community laten zien dat we ons wel redden. We hebben ze misschien niet nodig, maar dat is wel iets dat zich moet ontwikkelen. Er is nu nog niemand die het op zichzelf redt. Niet wat wij voor ogen hebben in ieder geval. Maar het is ook echt niet dat we van de NPO af moeten, wij willen gewoon meer erkenning. Het is ook een statusdingetje.”

“We tonen nu aan hoe groot hiphop is in Nederland.”

Verwachten jullie nog iets van de artiesten?
“Nou, we verwachten eigenlijk niks van de artiesten. Wij zijn een podium geweest voor de community. Grote namen, onbekende namen, iedereen was altijd welkom om hun ding te doen bij ons. Dus natuurlijk, we verwachten niks, maar we vragen wel of ze hun steentje kunnen bijdragen. We hebben ook al wel wat met bepaalde artiesten in de planning staan. Voor volgende week staat er een sessie gepland met deze hele actie als thema. En verder hopen we dat de artiesten zich laten horen op social media. We zijn nu gewoon aan het aantonen hoe groot hiphop is in Nederland.”

Kunnen we nog een bestorming van het Mediapark in Hilversum verwachten?
“Haha, kijk. We willen een hoop dingen doen, maar als hiphopplatform moet je op een aantal dingen letten. Wij nemen onszelf serieus en onze fans nemen ons serieus, dus je moet helaas rekening houden met de verhoudingen in Hilversum. Je kunt niet met honderdduizend man de NPO bestormen. Ik zou het graag doen hoor, maar we moeten oppassen dat we niet te radicaal worden. Maar goed, een fysieke opstand behoort altijd tot de mogelijkheden.”

Alle info over #Free101Barz lees je hier.

Geplaatst door bowie op 19 mei 2015