Vrijdag releasedag: dit zijn de hiphopplaten waarmee je ’t weekend door gaat komen

We weten het; je bent begonnen aan de laatste werkdag van de week en hebt sinds Westside Gunn 24 uur van tevoren zijn optreden van vanavond in de Melkweg cancelde eigenlijk bar weinig meer om naar uit te kijken dit weekend. Ja, we projecteren onze frustratie een beetje op jullie, maar bieden tegelijkertijd de helpende hand. We hebben onze releaseradar uitgepluist zodat je na je werk- en/of schooldag vandaag gewoon helemaal up-to-date bent. Dit zijn de drie releases!

Beumers & Tibbert – Season 2

Zijn ze weer, de Spikri OG’s. Dit keer opereren Tim Beumers en Mike Tibbert op ‘Bakkerstijden’, en komen ze met lekkernijen uit de keuken. Op het menu staan een ‘Koekie van de Baas en ‘Tiramisu’. En waar hard gewerkt wordt is een goede voedingsbodem nodig, weet Tibbert: “Chop een sample voor ontbijt en de drums voor brunch / laat ’t effe een tijdje rusten, schrijf een verse voor lunch.” In alle kalmte gooien hij en homie Beumers hun bars over zijn eigen ijzersterke sample game.

Het resultaat? Grown man-rap, vol referenties naar Jay-Z, Onyx, Master P en Dilla. Zulke legendes worden gespiegeld aan domme bitches waarvan celebrities gemaakt worden. Yes, deze mannen zijn niet bang om hun mening over de huidige ontwikkelingen in de scene te delen in scherpe observaties, en laten tegelijkertijd weten uit welk hout ze zelf gesneden zijn.

Gotu Jim – Niet Geslapen Wel Gedoucht

De sympathieke zingrappende student had je favoriete schoonzoon kunnen zijn. Ware het niet dat er zo nu en dan wat vulgaire teksten uit zijn mond komen. Op het debuutalbum Niet Geslapen Wel Gedoucht horen we vederlichte cloudrap, maar ook tot robot vervormende auto-tune over gitaarrifs uit de ‘Ketaverse’. Je kunt je letterlijk verdoven met van alles: hyperpop, trap, snelle breakbeats of de ketaknaller van de week.

Skyzoo & The Other Guys – The Mind Of A Saint

Een van de meest consistente mc’s is terug. Voor zijn nieuwste album The Mind Of A Saint neemt Brooklyn’s own Skyzoo de rol van Franklin uit de serie Snowfall aan, om hem vervolgens pen en papier te laten pakken om zijn levensverhaal te laten schrijven. Het fictieve personage leeft temidden van de de drugsgame anno de jaren ’80 en groeit uit tot miljonair én beroepscrimineel. Bijna 45 minuten lang wordt de luisteraar meegevoerd naar een andere wereld. Door de filmische raps, maar ook door goedgeplaatste skits en soundbytes.

Jazzy en soulvolle boombap begeleiden ‘Franklin’ naar een groei in zijn zelfvertrouwen. De overpeinzingen en gedachtestromen die voorbijflitsen in zijn dubbelleven worden op een prachtige, gedetailleerde manier uiteengezet. Je zoekt de eerste Amerikaanse hiphopparel van 2023? Hier is ‘ie.

Geplaatst door bowie op 13 januari 2023