Op 7 september jongstleden overleed Mac Miller. Een maand ervoor bracht de artiest nog zijn laatste album Swimming uit. Gisteravond werd zijn leven gevierd in het Greek Theatre, een venue aan de rand van de Hollywood Hills, vlakbijwaar hij de laatste jaren resideerde. Mac werd uitgebreid herdacht met optredens van de halve Amerikaane hiphopscene en het werd een indrukwekkende en memorabele avond, die je vanaf nu terug kunt zien op YouTube.

Veel van zijn beroemde vrienden, waarvan veel waarmee hij ooit heeft samengewerkt, verschenen op de bühne in Los Angeles. Action Bronson, Anderson .Paak, Chance The Rapper, Earl Sweatshirt, ScHoolboy Q en Travi$ Scott (zie foto) bijvoorbeeld. Allemaal deden ze een korte set in de zaal, waarbij ook de familie van Miller uitgebreid een hart onder de riem gestoken kreeg. De avond ging, net als de carrière van de artiest uit Pittsburgh, verder dan hiphop. John Mayer, Miguel en SZA traden bijvoorbeeld ook op.

Het allermooiste moment komt als Vince Staples bijna zijn longen eruit rapt, vervolgens zijn showcase stillegt, bassist Thundercat ten tonele verschijnt en de nu al iconische baslijn van What’s The Use? begint te spelen. Door het juichende publiek lijkt Vince Staples de teksten van zijn overleden kameraad te vergeten, maar dat accepteert hij volledig. Hij kijkt ergens in de verte en ziet waarschijn een grote leegte; een beetje zoals Mac ook deed tijdens zijn eigen Tiny Desk-concert, vlak voor hij stierf.

De avond werd afgetrapt met een jeugdvideo van Mac, waaruit blijkt dat hij al passie had voor muziek voordat hij kon lopen, en werd verder voorzien van videoboodschappen vol herinneringen van collega’s die niet aanwezig konden zijn; Pusha T, Lil Wayne, A$AP Ferg en Tyler, The Creator bijvoorbeeld.

Het feit dat het concert zo belachelijk smooth verloopt, en dat er zoveel vrienden en A-artiesten op kwamen draven toont aan hoe geliefd ‘Easy Mac with the cheesy raps’ was. Ons advies? Neem de tijd en bekijk het 3,5 uur durende concert hieronder (wel even naar minuut 33 skippen).

Meer Nieuws, Video's