Eerlijk is eerlijk, toen ik hem meer dan vier jaar geleden op zag treden in 013 was ik niet direct onder de indruk van de performance van Josbros. Hij stond dan ook in het voorprogramma van wat een legendarische eerste clubtourshow van Great Minds zou zijn en kwam wat onwennig op me over; al sjokkend over het voor hem te grote podium rapte hij zijn lyrics, die toen bijna allemaal gingen over het roken van softdrugs, terwijl hij staarde naar de grond voor hem. Een paar maanden vlogen voorbij en Josbros blies me helemaal omver met zijn André Kuipers MP en zijn shows van vlak na die release. Een aantal 101 Barz-sessies volgden, net als een paar losse tracks, maar daarna werd het stil rondom de Nieuwegeinse rapper. Maar nu is hij terug en harder dan ooit.

Josbros klonk helder, agressief en fris, en bleek met een heel eigen flow en kadans zijn raps prima aan te kunnen kleden. Eind vorig jaar werd bekend dat hij een deal heeft met Noah’s Ark. Hij mag zich sinds afgelopen december dus scharen in het rijtje met onder meer Jiggy Djé, Murda, Hef, Kraantje Pappie en Terilekst. Zijn eerste volledige project als Arkboy hangt in de lucht, want dit jaar verschenen er al drie vurige wapenfeiten van de ‘Utregse UFO Piloot’. Als eerste was er zijn comebacksingle Maak ‘T Dobbel, die verscheen met de bekendmaking van de signing. Daarna was er het vurige 100 100 100, een banger waarin hij vijf minuten lang bars op bars stapelde zonder refrein, op een beat die hij zelf heeft gemaakt onder zijn produceralias Jos Blaze. Jup, waar hij vroeger rapte op producties van bijvoorbeeld Project Money en Jereezy heeft hij nu zichzelf aangeleerd om beats te tikken, wat ervoor zorgt dat hij een nóg completere artiest is geworden. Zo was ook de daaropvolgende track, Geruisloos, van zijn eigen makelij. Op een dreigende productie schetste Jos kalm zijn vroegere situatie, waarin hij op de block stond en moest strugglen voor zijn geld.

Maar deze week verscheen zijn nieuwe zomersessie op 101 Barz, waardoor we definitief kunnen vaststellen dat hij een rapper is waar zijn collega’s rekening mee dienen te houden. De eerste zinnen komen er behoorlijk timide uit, maar binnen luttele minuten gaat hij in beastmode om er niet meer uit te komen. Flows, bars, delivery, beatkeuze (niet de eerste keer dat hij een ScHoolboy Q-beat murdert), woordspelingen, een s/o naar zijn tante en een boks van Rotjoch die precies valt waar eigenlijk een snare in de beat hoort te zitten; deze sessie is een 10/10. De honger naar meer is real.

Meer Video's