‘Van Straat naar Gallery’: Tussen vandalisme en geaccepteerde kunst

Street art is de meest dynamische en wijdverspreide kunststroming van de afgelopen decennia. Die ontwikkeling heeft zich grotendeels ingezet buiten de traditionele kaders van de kunstwereld. Inmiddels groeien deze twee werelden steeds verder naar elkaar toe. Street art was ooit een tegenbeweging, maar hoe lang kan het nog zo gezien worden wanneer het steeds meer acceptatie ontvangt als kunstvorm? Dreigt de omhelzing door de kunstwereld een smorende te worden óf is het juist een springplank voor de toekomst?

Dat gaan Rewriters010 en HIJS Live op donderdag 13 juni samen met kunstenaars Aileen Middel (alias Mick La Rock) en Rob Vis (alias Byz) en de bezoekers uitzoeken tijdens de one-night-only-show Van Straat naar Gallery in Slash Gallery, Rotterdam.

Van Straat naar Gallery | Mick La Rock - Utrecht 2019

Tijdens #BALACLAVA, de speciale expositie die Rewriters010 vorig jaar presenteerde in de Slash Gallery, bleek dat (semi-)illegale graffiti een spanningsveld met zich meebrengt dat van integraal belang is voor de beleving van het gemaakte werk. Een beleving die zich vervolgens massaal verspreidt via social media, en zo vat krijgt op talloze mensen die er in eerste instantie niet bij zijn.

Hoe belangrijk is dit spanningsveld voor kunstenaars die zich zo ontwikkeld hebben, dat zij beide werelden van binnenuit kennen? Steeds meer kunstenaars die ooit tot vandaal bestempeld werden, vinden inmiddels makkelijk hun weg naar exposities en musea. Hoe belangrijk was én is hun ‘vandalisme’ voor hun kunst? En is er een wezenlijk verschil tussen hun legale en illegale werk?

Die vragen proberen we tijdens Van Straat naar Gallery te beantwoorden met een unieke show. Met Aileen Middel en Rob Vis brengen we twee kunstenaars voor het voetlicht die opereren in het grijze gebied tussen de typeringen kunstenaar en vandaal. Artiesten die zowel op straat als in de galerie respect verdienen en ook krijgen. Zo gunnen we de bezoekers een unieke blik op de kunstwereld door legendes die het ondergrondse ontgroeid zijn, maar de voedingsbodem van vandalisme nooit uit het oog zullen verliezen.

Van Straat naar Gallery vindt plaats op donderdag 13 juni 2019, vanaf 19:30. WORM Slash Gallery, Boomgaardsstraat 71, 3012 XA Rotterdam.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 20 mei 2019